Windows'tan Linux'a geçmek iyi olur mu?

Asıl soru ise: Linux'a geçmek nasıl olur?
Linux’a geçmek, kullandığın programların desteği veya düzgün alternatifleri varsa yapılabilecek en iyi şeylerden biri. Ben 1 sene boyunca aralıksız kullandım ve hiç problem yaşamadım. Windows’a göre daha hızlı ve daha tepkisel geliyor.

Tek sorunum Nvidia’nın teknolojileri ve bazı özelliklerinin Linux’ta hâlâ çoğunlukla bulunmaması. Kullandığım teknolojiler Linux’a da geldiği gün Windows’la işim tamamen biter.

Ben 3D modelleme yapıyorum ve sektörümün standardı olduğu için Rhinoceros kullanmak zorundayım. Rhino’nun Linux için native desteği olsa düşünmeden tamamen Linux’a geçerdim. Şu anda 2014 model MacBook Pro’mda CachyOS yüklü. Zorin OS, Mint, Fedora gibi birçok dağıtım denedim ama açık ara en memnun kaldığım CachyOS oldu. Hem daha hızlı (kesinlikle nedenini anlamadığım bir şekilde kullandığım en hızlı Linux dağıtımı) hem de 12 yıllık cihazı resmen şaha kaldırdı.

Linux’ta her şeyi yapmak istiyorsan ve güncel paketler, performans ve yeni teknolojiler önemliyse CachyOS öneririm ama bilgisayarı daha çok iş için kullanacağım, stabil olsun, sağlam ve güvenli hissettirsin diyorsan Fedora Workstation daha mantıklı olabilir.

Program konusunda da çok büyük bir eksiklik yaşamıyorum. Internet Download Manager yerine Free Download Manager, Microsoft Office yerine OnlyOffice kullanabilirsin. Ben Windows’ta bile bunları tercih ediyorum. Açık kaynak bir alternatif kapalı kaynak yazılım kadar iyiyse bence açık kaynak olanı kullanmak daha mantıklı.

IDM'in birçok ücretsiz alternatifini bulabilirsiniz. Ben eski laptopuma ZorinOS Lite kurdum, onu kullanıyorum. Mint'in dizaynını sevmiyorum, bu yüzden ZorinOS Lite'a geçmiştim ama illaki başka daha iyi dağıtımlar da vardır.

Yıllarını Windows'a vermiş biri olarak Linux'u birkaç ay deneyimleme fırsatım oldu; sürece doğrudan CachyOS ile giriş yaptım.

Açıkçası benim için inanılmaz keyifli bir deneyimdi. Evet, bazen basit görünen işler için saatlerce uğraşmam gerekti ancak günün sonunda her şeyi oturtunca sunduğu özgürlük, akıcılık ve kontrol hissi gerçekten paha biçilemez. Hiçbir bloatware ve telemetri servisi olmamasından bahsetmiyorum bile.

Office yazılımlarıyla pek işim olmadığından bilgisayarı daha çok oyun odaklı kullanıyorum. Hile karşıtı (anti-cheat) yazılımı olan 3-4 oyun haricinde hiçbir sorunla karşılaşmadım. Performans tarafında Windows'u aratmayacak kadar akıcı bir oyun deneyimi sundu. Oyun kurulumları da göz korkutacak cinsten değil, alıştığımız pratiklikte hallediliyor.

Tabii .exe bağımlılığını bir kenara bırakmak şart. Ancak dürüst olmak gerekirse Linux'ta uygulama yüklemeyi çok daha rahat buldum; terminal üzerinden tek bir komutla işi bitirmek kesinlikle çok daha hızlı ve pratik.

Hocam 99 yılından beri windows kullanıyorum. 3 Hafta önce cachyos'a geçiş yaptım. Ancak 3 hafta dayanabildim. Çok pratik ve çok süper yanları var linuxun ama alışamadım. Bir çok yerde kısır kalıyor sağ kulağını sol elle tutmaya çalışmak gibi işler yapıyorsun bazı durumlarda. Finalde koşa koşa windows'a geri döndüm. Ama gidip görmek gerekir. Gelecek yıllarda herkesin Linux'a geçeceğinden şüphem yok. Fakat ben alışkanlığımdan vazgeçemedim.

Windows'tan Linux'a geçtim ilk olarak Mint kullandım. Windows kıyasla az RAM kullanması benim bayağı hoşuma gitmişti. Ama Dolby Audio, Samsung Magician kullanamama ve ardından bazı teknik sorunlar yaşadıktan sonra Windows'a döndüm.

Yeni bilgisayar alırsam Linux kuracağım Windows 11 yerine. Fedora, KDE(ikisi aynı mı tam hatırlamıyorum) Zorin OS, Ubuntu hangisini isterseniz. Kurulum aynı USB'ye yazdır sonrası aynı Windows kurulumu gibi. Exe dosyası Wine programı ile çalıştırabilirsiniz.

Bunu Windows'ta da yapabiliyorsun PowerShell ile. Ben de Linux'ta alıştım, sonra Windows'ta PowerShell ile kullanmaya başladım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…