Wraith e-Sports'tan yaptığım 2.416 TL'lik iade, kapanmış ödeme kuruluşuna gitti

Drwenski

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

21 Eylül'den beri uğraştığım bir garanti/iade sürecini anlatmak istiyorum. Benzer bir durum yaşayan varsa nasıl ilerlemem gerektiği konusunda fikir almak istiyorum.

Süreç nasıl başladı?

23 Mayıs 2025 tarihinde Wraith e-Sports'tan Fantech EOS Pro Gamepad satın aldım. Ürünü yaklaşık 1 yıl 4 ay kullandıktan sonra 21 Eylül 2026 tarihinde üründe arıza meydana geldi. Bir buton düzgün çalışmamaya başladı ve joysticklerin yanındaki RGB ışıkları da çalışmıyordu.

22 Eylül 2026 tarihinde ürünü garanti kapsamında Wraith e-Sports'a gönderdim. Servis incelemesinin ardından 3 Ekim 2026 tarihinde servis süreci tamamlandı ve ürün için iade/değişim süreci başlatıldı. Değişim yerine iade talep ettim.

Wraith e-Sports, aynı model ürünün stoklarının bulunmadığını söyledi ve alternatif olarak daha yeni model olan EOS Pro II'yi teklif etti. Ben o aşamada bu değişimi kabul etmeyip ücret iadesini tercih ettim. Wraith de ücret iadesini kabul etti. Ancak ödeme sırasında kullandığım ödeme yöntemi Parolapara sanal kartıydı ve bu süreçte Parolapara'nın faaliyetleri sona ermişti. Bu nedenle iadenin tarafıma ulaşmasıyla ilgili problem çıktı.

Wraith'e farklı bir banka hesabına/IBAN’a iade yapılmasını talep ettim fakat bunun mümkün olmadığını, iadenin yalnızca alışverişte kullanılan ödeme yöntemine yapılabileceğini söylediler.

Banka ile de görüştüm. Ödeme sırasında kendi banka hesabımdan Parolapara'ya para aktarmıştım ve alışverişi Parolapara'nın sanal kartıyla gerçekleştirmiştim. Bu nedenle kendi bankamla da görüştüm ve durumu anlattım. Ancak ödeme kuruluşunun faaliyetlerinin sona ermiş olması nedeniyle banka tarafından da sorunum çözülemedi. Daha sonra Wraith iadenin başarılı olduğunu söyledi

Wraith daha sonra iade işleminin kendi sistemlerinde başarılı olduğunu ve ücretin firmalarından çıktığını söyledi. Bunun üzerine Iyzico ile iletişime geçtim. Iyzico ilk görüşmelerimde daha önce yapılan iade denemelerinin başarısız olduğunu söyledi ve Wraith'in kendileriyle görüşerek manuel iade işlemi gerçekleştirebileceğini belirtti.

Bu bilgileri Wraith'e ilettim.

Manuel iade süreci:

Wraith tekrar Iyzico ile iletişime geçti ve manuel iade işlemini gerçekleştirmeye çalıştı. İlk denemeler yine başarısız oldu. Daha sonra Wraith bana tekrar Iyzico ile iletişime geçtiklerini ve gerekli işlemlerin yapıldığını söyledi. 7 Ekim 2026 tarihinde Iyzico ile tekrar görüştüğümde ise bu kez manuel iadenin gerçekleştirildiği ve sistemlerinde iadenin başarılı göründüğü söylendi. Iyzico müşteri hizmetleri ayrıca iadenin “Parolapara Ödeme” kuruluşuna aktarıldığını söyledi. Fakat Parolapara'nın faaliyetleri sona erdiği için bu paranın bana nasıl ulaşacağı konusunda tekrar soru sordum. Iyzico, ilgili ödeme kuruluşunun faaliyetlerinin sona erdiğini kendilerine ve Wraith'e bildirmemi istedi.

Wraith'in son cevabı:

Wraith'e durumu tekrar anlattım.

Onlar da özetle:

“İade başarıyla gerçekleştirildi, para firmamızdan çıktı. İade yalnızca kullanılan ödeme yöntemine yapılabilir. Kullanılan ödeme kuruluşunun faaliyetlerinin sona ermiş olması nedeniyle artık ilgili banka/ödeme kuruluşuyla görüşmeniz gerekiyor. Bizim tarafımızdan farklı bir hesaba veya karta tekrar ödeme yapılması mümkün değil.” Şeklinde cevap verdiler.

Iyzico'ya tekrar sordum Ben de Iyzico'ya şu noktayı sordum:

Madem kullanılan ödeme kuruluşu faaliyetlerini sonlandırmış, o halde manuel iade nasıl gerçekleştirildi ve sistemde nasıl başarılı olarak görünüyor? Ayrıca paramın şu anda nerede olduğunu ve nasıl geri alabileceğimi sordum.

Iyzico'nun son cevabı ise:

“İlgili kart kuruluşunun kapatılmış olması nedeniyle Iyzico olarak bu aşamada gerçekleştirebileceğimiz herhangi bir işlem bulunmuyor. İade sürecinizle ilgili olarak Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilirsiniz.” Şeklinde oldu.

Şu anki durum:

Özetle;
  • 23 Mayıs 2025: Ürünü satın aldım.
  • 21 Eylül 2026: Ürün arızalandı.
  • 22 Eylül 2026: Garantiye gönderdim.
  • 3 Ekim 2026: Servis süreci tamamlandı ve iade/değişim süreci başladı.
  • Wraith'ten ücret iadesini istedim.
  • Kullanılan Parolapara ödeme yöntemi artık aktif olmadığı için iade sürecinde problem çıktı.
  • Bankamla görüştüm, çözüm bulamadım.
  • Wraith birkaç kez iade işlemi gerçekleştirmeye çalıştı.
  • 7 Ekim 2026: Iyzico manuel iadenin gerçekleştirildiğini ve başarılı olduğunu söyledi.
  • Ancak Iyzico, iadenin faaliyetleri sona ermiş olan ödeme kuruluşuna aktarıldığını ve artık kendilerinin yapabileceği bir işlem olmadığını söyledi.
  • Wraith ise “Para bizden çıktı, bizim yapabileceğimiz başka bir işlem yok” diyor.
  • Iyzico da Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmamı söylüyor.

Benim sorunum şu:

Ücret iadesi sistem üzerinde yapılmış görünüyor ama ben 2.416 TL'lik paramı fiilen alamadım.

Şu anda iki taraf da birbirine yönlendiriyor ve ben ortada kaldım.

Bu durumda sizce nasıl ilerlemeliyim? Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmak en doğru yol mu? Daha önce benzer şekilde kapanmış bir ödeme kuruluşuna yapılan iade nedeniyle parasını alamayan varsa tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim.

GÜNCELLEME – 7 Ekim 2026

Konu açtıktan sonra süreçte yeni gelişmeler oldu.

Bugün İyzico ile tekrar görüştüm. Önceki görüşmelerde iadenin Parolapara Ödeme kuruluşuna aktarıldığı söylenmişti.

Ancak bugün İyzico tarafından tarafıma gönderilen son yazılı cevapta farklı bir bilgi verildi.

İyzico, 2.416,03 TL tutarındaki iadenin bugün başlatıldığını ve tutarın kartın son dört hanesi 2800 olan karta yansıtılmasının beklendiğini söyledi.

Ayrıca kartın bağlı olduğu kuruluşun sistemlerinde:

AS Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.

olarak göründüğünü belirttiler.

İyzico’nun verdiği bilgiye göre iadenin karta yansıması 7-14 iş günü sürebiliyor.

Burada benim kafamı karıştıran nokta şu oldu:

Ben AS Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. ile iletişime geçtim. Kendileri bana bu şirketin Moneytolia’nın ticari unvanı olduğunu söylediler.

Fakat benim Moneytolia’da hiçbir hesabım yok. Ben alışverişi Moneytolia üzerinden yapmadım; kullandığım ödeme yöntemi Parolapara sanal kartıydı.

Dolayısıyla şu an İyzico’ya şu soruyu sordum:

Parolapara sanal kartıyla yaptığım bir alışverişin iadesi neden AS Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. / Moneytolia üzerinden görünüyor ve benim Moneytolia’da hesabım yokken 2.416,03 TL’lik iade tam olarak nereye gönderildi?

Ayrıca daha önce İyzico tarafından “Parolapara Ödeme” kuruluşuna aktarıldığı söylenmişti. Şimdi ise AS Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. deniliyor.

Bu nedenle İyzico’dan yazılı olarak:

• İadenin tam olarak hangi kuruluşa gönderildiğini,
  • Parolapara ile AS Ödeme arasındaki bağlantının ne olduğunu,
  • İadenin şu anda hangi kuruluşta olduğunu,
  • Moneytolia’da hesabım bulunmadığı halde bu iadenin bana nasıl ulaşacağını

açıklamalarını istedim.

Aynı zamanda AS Ödeme / Moneytolia’ya da yazılı olarak ulaştım ve iadenin kendi sistemlerinde görünüp görünmediğini ve böyle bir hesabım olmamasına rağmen paranın nasıl tarafıma ulaştırılacağını sordum.

Şimdilik İyzico’nun son söylediği şey:

“İade süreciniz bugün başlatılmış olup, 2.416,03 TL tutarındaki iade işleminizin kartınızın son dört hanesi 2800 olan karta yansıtılması beklenmektedir.”

Ayrıca:

“Kart kuruluşunun faaliyetlerini sonlandırmış olması nedeniyle süreçte farklı bir durum yaşanması halinde Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilirsiniz.”

şeklinde.

Dolayısıyla şu an 7-14 iş günlük süreyi bekliyorum, fakat bir yandan da paranın hangi kuruluş üzerinden ilerlediğini netleştirmeye çalışıyorum.

Gelişme oldukça burayı güncelleyeceğim.
Özellikle Parolapara – AS Ödeme/Moneytolia bağlantısını bilen veya benzer bir iade süreci yaşamış olan varsa deneyimini paylaşırsa çok iyi olur.

@Şişman Adam Hocam sizde inceleyebilirseniz memnun olurum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok talihsiz bir durum geçmiş olsun hocam
Teşekkür ederim hocam şuan THH’ye hangi firmayı muhattap alarak başvurmalıyım onu bile bilmiyorum. Wraith ödeme tutarı bizden çıktı diyor İyzico biz iadeyi gerçekleştirdik diyor ama gerçekleşen iade nereye gitti çözemedim.

Aynısını ben de yaşadım wraith bu konuda berbat. 5000tl içerde kaldı. Chargeback talebi açın demişlerdi hiç yardımcı olmuyorlar berbat bir firma, gerçekten de etikete bakmadan güvenilir yerlerden alışveriş yapmak lazım.

Siz nasıl bir yol izlediniz THH’ye başvurdunuz mu?

Siz nasıl bir yol izlediniz THH’ye başvurdunuz mu?
Yok uğraşmadım haram zıkkım ettim. Keşke değişim seçeneğini seçseydim en azından elimde fiziksel bir şey olurdu. Ders oldu ama işte hem bu ne olduğu belirsiz bankaları hem de bu wraith gibi ufak siteleri tercih etmiyorum artık.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…