İsmail Eren

Çalışkan
Arkadaşlar incelemeleri izliyordum zaten özellik olarak X870 versiyonu arasında çok bir fark yok. Recep abi 2 ve 4. M.2 slotlarını kullanırsanız X16 yuvası X8'e düşüyor dedi. Bende RTX 5080 var şimdi 3.'ye taksam direk X8'e mi düşüyor yoksa 2 ve 4.'yü doldurunca mı düşüyor?

X870 ile X870e arasında fark var birinde tek chipset var birinde çift, hangisi lazım ona göre bilgi bereyim.

Hayır orasını biliyorum. Ben incelemesini bulamadım Gigabyte de neredeyse aynı özellikleri koymuş dedim yoksa X870 de 1 tane prom 21 X870e de ise 2 tane var orasını biliyorum. Sadece ben slot paylaşım bölümünü anlamadım.

Hayır orasını biliyorum. Ben incelemesini bulamadım Gigabyte de neredeyse aynı özellikleri koymuş dedim yoksa X870 de 1 tane prom 21 X870e de ise 2 tane var orasını biliyorum. Sadece ben slot paylaşım bölümünü anlamadım.

Ben de diyorum ki X870E ile X870'in paylaşım şekli farklı, size hangi anakartın paylaşım şeklini anlatayım?

Merhaba.
X870e modeli için şu şekilde bir özet geçebilirim.

1761652285061.webp

Anakart üzerindeki belirlenen sırasıyla yazarsak.
M2A slotu (en üst) herhangi bir düşürme yapmaz.
M2C slotu (ekran kartının altındaki 1ci slot) kullanırsanız ekran kartınız X8 olarak çalışır.
M2D slotu (ekran kartının altındaki 2ci slot) herhangi bir düşürme yapmaz.
M2B slotu (ekran kartının altındaki 3cü slot) kullanırsanız ekran kartınız X8 olarak çalışır.

Diagram görseli.

1761652685199.webp

Buradaki görselde de en üstteki M2A tek başına kimseyi rahatsız etmeden hiç bir hız düşürmeden gen5 kullanılabilir.
Ama alternatif olarak M2B ve M2C kullanırsanız ekran kartının X8'e düşeceğini belirtmektedir.

M2D slotu da herhangi bir düşürme yapmaz ve gen4 olarak kullanılabilir.

Yani en üst slotu ve ekran kartının altında 2ci slotu kullanarak herhangi bir düşürme olmadan kullanabilirsiniz.

@İsmail Eren,

Ekran kartı slotu ve 1., 2., 4. M.2 slotu işlemciye bağlı, bu M.2 slotlarından 2 tanesine SSD takarsanız ekran kartınız X8'e düşer.

3. M.2 slotu chipsete bağlı, buraya M.2 takarsanız ekran kartında bir kısma olmaz, ancak bu yol üzerindeki portları M.2'yi X4 çalıştırmak için kapatabilir veya bu M.2 slotunu X2'ye düşürebilir.

Siz işlemciye bağlı slotları kullanabilirsiniz, ekran kartınız X8 bağlantıya geçse bile performans kaybı yaşamazsınız, PCI-e 5.0 X8 bağlantı PCI-e 4.0 X16 bağlantıya eş değer.

Merhaba.
X870e modeli için şu şekilde bir özet geçebilirim.

Eki Görüntüle 196687

Anakart üzerindeki belirlenen sırasıyla yazarsak.
M2a slotu (en üst) herhangi bir düşürme yapmaz.
M2C slotu (ekran kartının altındaki 1ci slot) kullanırsanız ekran kartınız X8 olarak çalışır.
M2D slotu (ekran kartının altındaki 2ci slot) herhangi bir düşürme yapmaz.
M2b slotu (ekran kartının altındaki 3cü slot) kullanırsanız ekran kartınız X8 olarak çalışır.

Diagram görseli.

Eki Görüntüle 196690

Buradaki görselde de en üstteki m2a tek başına kimseyi rahatsız etmeden hiçbir hız düşürmeden gen5 kullanılabilir.
Ama alternatif olarak m2b ve m2C kullanırsanız ekran kartının X8'e düşeceğini belirtmektedir.

M2D slotu da herhangi bir düşürme yapmaz ve gen4 olarak kullanılabilir.

Yani en üst slotu ve ekran kartının altında 2ci slotu kullanarak herhangi bir düşürme olmadan kullanabilirsiniz.

Çok sağ ol kardeşim. Ben 2 ve 4. slotları gen 4 olarak kullansam düşme yaşar mıyım?

@İsmail Eren,

Ekran kartı slotu ve 1., 2., 4. M.2 slotu işlemciye bağlı, bu M.2 slotlarından 2 tanesine SSD takarsanız ekran kartınız X8'e düşer.

3. M.2 slotu chipsete bağlı, buraya M.2 takarsanız ekran kartında bir kısma olmaz, ancak bu yol üzerindeki portları M.2'yi X4 çalıştırmak için kapatabilir veya bu M.2 slotunu X2'ye düşürebilir.

Siz işlemciye bağlı slotları kullanabilirsiniz, ekran kartınız X8 bağlantıya geçse bile performans kaybı yaşamazsınız, PCI-e 5.0 X8 bağlantı PCI-e 4.0 X16 bağlantıya eş değer.

X16 4.0 X8 5.0 eşit biliyorum fakat 5080 güçlü bir kart X8 5.0 olarak kullanılır mı performans kaybı yaşar mıyım diye 5070 olsa dert etmezdim o yüzden merak etmiştim ileride yükseltme ihtiyacı falan doğarsa diye.