Ethem Efe 98

Bilgin
Yer
KKTC | Gazimağusa
Herkesin merakla beklediği "Digital to License" özelliği kullanıma açıldı. Kısaca özetlemem gerekirse şöyle çalışıyor:

• Dijital lisans: Desteklenen XBOX One ve XBOX Series X oyunlarında, diski konsola takıp oyunu çalıştırarak dijital lisansınızı alabiliyorsunuz.
  • Binlerce oyun: Başlangıçta binlerce oyun desteklenecek ve desteklenen oyunların listesi zamanla genişletilecek.
  • Dijital avantajlar: Oyun destekliyorsa XBOX Play Anywhere ve Cloud Gaming gibi dijital avantajlardan da yararlanabileceksiniz.
  • Fiziksel disk: Dijital lisansı aldıktan sonra fiziksel diskiniz çalışmaya devam ediyor. Yani fiziksel kopyanızı kaybetmiyorsunuz.
Amaç, yıllar içerisinde biriktirdiğiniz oyun kütüphanenizi gelecekte de korumak ve XBOX ekosisteminde erişilebilir tutmak.

Ek olarak birkaç önemli detay daha var:

• Diski başka birine verirseniz: Diyelim ki diski taktınız ve dijital lisansınızı hesabınıza aldınız. Daha sonra bu diski başka birine verirseniz, lisans sizde kalmaya devam ediyor. Ancak yeni sahibi diski kendi konsoluna takıp dijital lisansı alırsa, lisans bu kez onun hesabına aktarılıyor.
  • Mağazadan kaldırılan oyunlar: XBOX mağazasında artık satışta olmayan oyunlar da elinizde fiziksel diski varsa hesabınıza eklenebiliyor.
  • 2. el oyun avantajı: Örneğin 2. el olarak 100 TL'ye aldığınız eski bir oyunun diskini konsola takıp dijital lisansını hesabınıza tanımlayabiliyorsunuz. Bu da özellikle artık mağazada satılmayan oyunlar açısından veya gidip dijital mağazadan fahiş fiyatlara almak yerine oldukça güzel bir avantaj.
Kısacası XBOX, fiziksel oyun koleksiyonunu dijital ekosisteme taşımak konusunda önemli bir adım atmış durumda.

PlayStation tarafı​

PlayStation tarafında ise durum biraz daha farklı. Disklerin geleceği ve satın alınan oyunlara erişim konusunda Sony'nin yaklaşımı XBOX kadar esnek değil.

Hatta daha 1-2 hafta önce bir arkadaşımın, hakaret içeren konuşmalar nedeniyle tüm kütüphanesine erişimini kaybettiğini gördüm :)

Daha da önemlisi, Sony'nin hesap kapatma politikaları konusunda ciddi soru işaretleri var.

• Uzun süre giriş yapmama: 36 ay boyunca hesabınızı kullanmadığınızda hesabın kapatılması/silinmesi gibi bir durumla karşılaşabiliyorsunuz.
Benim de yaklaşık 10 yıl öncesinden kalma birkaç eski hesabım var. Artık konsola sahip olmadığım için bu hesaplara uzun süredir giriş yapmıyorum.

Eğer bu hesaplara erişimimi kaybedersem, geçmişte satın aldığım oyunlar ve o döneme ait anılarım da benim için erişilemez hale gelecek...

Ve böyle bir durumda yapabileceğim çok fazla bir şey yok.

Açık konuşmak gerekirse Sony'nin bu konulardaki yaklaşımını gerçekten rezalet buluyorum.

Oyuncunun yıllar içerisinde para vererek oluşturduğu kütüphanesine, hesabına ve dijital geçmişine bu kadar kolay erişimini kaybetme ihtimali sunmak bana göre oyuncuya zerre kadar önem vermemek demek.

Bugün parasını verip aldığınız bir oyunun, yarın hesabınızla ilgili bir problem yaşadığınızda ne olacağı konusunda bu kadar fazla belirsizlik olması kabul edilebilir değil.

Özellikle de oyunları sadece birer ürün olarak değil, yıllar boyunca biriktirdiğimiz bir koleksiyon ve anı olarak gördüğümüzde.

Sony'nin burada oyuncuya güven vermesi gerekirken tam tersine, "Hesabım kapanırsa oyunlarım ne olacak?" diye düşündürüyor olması ciddi bir problem.

XBOX'ın yaptığı şey kusursuz mu?​

Hayır.

Her oyun desteklenmiyor ve sistemin nasıl genişleyeceğini zaman gösterecek. Ancak en azından fiziksel oyunların geleceği ve mevcut kütüphanelerin korunması konusunda oyuncunun elini güçlendiren bir sistem getiriyorlar.

Bunun öncesinde de muazzam değişikliklere gittiler bu arada, ama en büyük adımlardan birisi bu oldu.

Bence asıl mesele de tam olarak bu:

Yıllarca para verdiğimiz oyunların gerçekten bizim kütüphanemizde kalacağına ve gelecekte de erişebileceğimize güvenebilmek.

@Simon Hoşuna gider senin bu.

Son düzenleme:
Sony halen kendini tekel sanıp dilediğince at koşturabildiği peri masalına devam etsin. 2028'e kadar müşterilere yaranacak bir şeyler yapmazlarsa Xbox net öne geçecektir. Özellikle 2028 yılını belirttim çünkü 2028 itibariyle fiziksel oyun devrini bitirip tamamen dijitale geçiş yapmayı planlıyorlar. Konudaki PS'nin oyun ve hesap tutumunu da göz önünde bulundurursak gelecek tahmin edilebilir gözüküyor.