Merhaba değerli dostlar bildiğiniz üzere Gamepass geçtiğimiz günlerde maalesef aşırı bir zam yedi. Fakat bu yapılan zam'ın yanında konuşulmayan bir konu var: XCloud.

XCloud kısaca Xbox'un bulut oyun sunucu sistemi. Yapılan Gamepass zammı sonrası Microsoft en düşük pakette bile size XCloud sistemini zorla satıyor:

Ekran1.webp

''Peki burada sorun ne?'' dediğinizi duyar gibiyim. Örneğin Series X sahibisiniz ve çevrimiçi oyun oynayabilmek için bu paketi satın almanız gerekiyor. Konsolunuz olmasına rağmen neden gidip XCloud'a para ödeyesiniz? Sonuçta Series X üzerinden uzaktan oynatma özelliğini aktifleştirip kendi konsolunuzda yine oyununuzu oynamaya devam edebilirsiniz tıpkı XCloud gibi.

XCloud Türkiyeye henüz resmi olarak gelmedi. Türkiyede Gamepass'ın en düşük paketinin fiyatı 269TL/6,43 Dolar (12 Ekim 2025 1 Dolar=41,85TL) gibi bir ücrete sahip. Yerel fiyatlandırma ve XCloud'un olmamasından ötürü biraz daha uygun. Fakat XCloud Türkiye'ye geldiğinde artma ihtimalide var.

Sevgili Microsoft eğer XCloud'u kullanacaksam neden? Series S/X'e para ödüyorum. Sadece çevrimiçi oyun oynamak için yanında ek özellikleri olmayan bir paket yapmak çokmu zor?
Artık Gamepass'in gerçekten tadı kaçmaya başladı konsol sahibi kullanıcılara zorunlu olarak çevrimiçi erişimin yanında XCloud gibi sistemlerin satılması inanılır gibi değil. Ve yapılan en büyük hatalardan biri olabilir.

Yorum sizlerin! Değerli dostlar. Okuyan herkese teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
İnan bana getirseler o paketlerin fiyatı 3 katına çıkar şu kadar netim.

Microsoft TR'nin hiçbir temsilcilik gücü yok, rezillik resmen. Çok geniş bir kütüphanen yoksa sat kurtul dostum, ben geçtim PS5 Pro'ya senelik aboneliğimi de çektim rahatım.

Online oynayabilmek için para ödenmesi ayrıca saçma bir sistem zaten. Düşünün ki CS ya da LoL oynamak için her ay 10 dolar ödemek zorundasınız. Zaten amaçları konsolu yükseltmek değil konsolu bitirmek. Bilgisayar oyunculuğunun yükselişinin farkındalar ve oyun için PC'de en büyük platformun Windows olduğu da bir sır değil. Konsollar da birkaç nesil sonra zaten tamamen bitecek. Gerek Cloud gerekse bilgisayarlar yerini alacak. Bu geçiş yaşanırken hakimi oldukları platformun kralı haline gelmek istiyorlar. Neyse ki Valve durumun farkında. Yıllardır bu işin peşinde koşuyorlar. Hatta büyük işler başardılar bile. Umarım devamı da gelir. Linux birincil platform olur da kurtuluruz şu Microsoft belasından.

Konsollar da birkaç nesil sonra zaten tamamen bitecek.
Kesinlikle katılmıyorum, konsollar hâlâ müthiş büyüklükte bir pazar ve öyle olmaya da uzun süre devam edecekler. Sony ve Nintendo var olduğu sürece bu durum devam edecek. Sadece Xbox yarıştan çekildi.

Hani bir nesil durgun geçti diye konsolların biteceği falan yok kim bu furyayı çıkardıysa cidden garip yani. Tek başına PS tarafı bile 10. nesilde 10 tane özel oyun çıkarsa yine müthiş satacaklar, Nintendo'nun başarısını saymıyorum bile.

Bak adamlar bir tane oyun çıkardı Ghost of Yotei diye, 1.6 milyon kopya sattığı söyleniyor daha çıkalı ay olmadı. Ki bu başarısız denilen jenerasyon yani.

Kesinlikle katılmıyorum, konsollar hâlâ müthiş büyüklükte bir pazar ve öyle olmaya da uzun süre devam edecekler. Sony ve Nintendo var olduğu sürece bu durum devam edecek. Sadece Xbox yarıştan çekildi.

Hani bir nesil durdun geçti diye konsolların biteceği falan yok kim bu furyayı çıkardıysa cidden garip yani. Tek başına PS tarafı bile 10. nesilde 10 tane özel oyun çıkarsa yine müthiş satacaklar, Nintendo'nun başarısını saymıyorum bile.

Furya falan yok ortada sadece kişisel bir gözlem. Kimse kahin değil, doğru çıkmak zorunda da değil. Nintendo ayrı bir boyut onu saymıyorum ama PS'in geleceği çok aydınlık değil. Eğer bu işin böyle devam edeceğine inansalar oyunlarını PC'ye asla çıkarmamaya devam ederlerdi. Konsol hala pazarın büyüğü ama bilgisayar her geçen gün daha da büyüyor. Denklem basit eğer bir şey büyüyorsa başka bir şey küçülmek zorunda. Hatta GTA 6 ilk duyurulduğunda PC'de eklenmiş olsaydı PS 5 bu kadar satmazdı muhtemelen. Bu 1 günde olacak iş değil 10 20 yıllık yol haritası ile yola çıkılıyor. Uzun vadede konsol bitecek. Bitmeyebilir. Ama bence bitecek.

Furya falan yok ortada sadece kişisel bir gözlem. Kimse kahin değil, doğru çıkmak zorunda da değil. Nintendo ayrı bir boyut onu saymıyorum ama PS'in geleceği çok aydınlık değil. Eğer bu işin böyle devam edeceğine inansalar oyunlarını PC'ye asla çıkarmamaya devam ederlerdi. Konsol hala pazarın büyüğü ama bilgisayar her geçen gün daha da büyüyor. Denklem basit eğer bir şey büyüyorsa başka bir şey küçülmek zorunda. Hatta GTA 6 ilk duyurulduğunda PC'de eklenmiş olsaydı PS 5 bu kadar satmazdı muhtemelen. Bu 1 günde olacak iş değil 10 20 yıllık yol haritası ile yola çıkılıyor. Uzun vadede konsol bitecek. Bitmeyebilir. Ama bence bitecek.
Konsollar çok uzun bir süre bitmeyecek, hatta PC platformuna oyunlar bu denli sorunlu çıkmaya devam ettiği sürece geçişler bile olacaktır. Yahu adamlar en başarısız jenerasyon olarak nitelendirilen zamanda 80 milyon donanım satmış. Hangi gözleme dayanarak bunu yapıyorsun? Oyunların PC'ye mi çıkması?

Tam anlamıyla doğru bir hareket, adamlar orada da iyi sattılar. Satışlarda etkilenmedi, devasa bir gelir elde ettiler. Oyun sektörünün değişimine uyum sağlamak ne zaman batmak oldu? Bedava mı verdiler bu oyunları?

Ama Xbox batıyor, orası ayrı tabii. Batmak yerinde bir deyim bile değil, resmen yokuş aşağı freni patlamış kamyon gibi gidiyor.