Celik2TR

Uzman
Makaleler
3
Merhaba değerli Techolay forumdaşları! Bir oyun konsolu düşünün: Wi-Fi var ama Bluetooth yok. “Son teknoloji” diye adlandırılan bu cihazlarda, “güvenlik” amacı bahane edilerek kullanıcı Bluetooth teknolojisinden mahrum bırakılıyor. Hatırlarsanız, daha öncesinde Xbox’un meşhur SSD probleminden bahsetmiştim. Bu konuda ise meşhur Bluetooth ve USB dramasını ele alacağım. Konu her zamanki gibi derin, fakat ben yine de kısa ve öz tutmaya çalışacağım.

Öncelikle, rakipleri PS4/PS5’te böyle bir problem yok. Rakipleri bu konuda bir problem yaşatmazken, neden Xbox özellikle bu konularda çok katı? Ben de anlam veremiyorum. Bildiğim bir şey var ki bence bu bilerek yapılan bir şey.

Güvenlik bahane, para şahane! USB ile veya Bluetooth ile çalışan bir kulaklık aldınız, ve oda ne? Kulaklığınızı Xbox’ta kullanamıyorsunuz. Microsoft, yıllardır konsollarına Bluetooth desteği getirmiyor. Bir de üstüne, konsolunuza USB üzerinden taktığınız kulaklık gibi aygıtları görmüyor. Microsoft, bunun “güvenlik” sebebiyle yapıldığını ve ek olarak Xbox’un kendi kablosuz teknolojisinin Bluetooth’tan daha iyi olduğunu iddia ediyor. Her ne kadar Xbox’un kendi teknolojisi gelişmiş olsa da, Bluetooth’un da günümüzde yeterli performansı sergilediğine inanıyorum. Bluetooth 5.0 ve üstü destekli cihazlar kullanıyorum, gecikme değerleri fark edilemeyecek kadar az. Yani, Xbox’a Bluetooth gelmemesinin asıl nedeni bu olamaz bana göre.

Aynı şekilde, sadece Bluetooth değil USB girişleri de aynı durumda. Kulaklığınızın kablosuz vericisini ya da kablosunu USB üzerinden Xbox’a taktığınızda, Xbox kulaklığı hiçbir şekilde görmemekte. Microsoft’un onaylamış olduğu, Xbox sertifikasına sahip cihazlar çalışmaktadır sadece.

Xbox sertifikasının logosu şöyle: https://www.xbox.com/en-US/designed-for-xbox
Bu logoya sahip olmayan kulaklıklar maalesef Xbox’ta çalışmamakta.

Microsoft, bu logoya sahip olmayan kulaklıkların Xbox’a bağlanması için Android TV’ler gibi Bluetooth bağlantıyı destekleyen ya da Xbox Remote Play üzerinden telefon, tablet vb. Bluetooth destekli bir cihaz aracılığıyla kulaklığınızı Xbox’a bağlayabileceğinizi belirtmiş: https://support.xbox.com/tr-TR/help/hardware-network/accessories/connect-compatible-headset

Yani, doğrudan kulaklığımızı Xbox’a bağlayamıyoruz maalesef.

Hayatımda gördüğüm en saçma sistemlerden biri. Hâlihazırda iyi model kulaklıkları uygun fiyata bulmak zor iken, bir de Xbox uyumlu versiyonunu nasıl uygun fiyata bulacağız sevgili Microsoft? Konu derin; yurt dışında Microsoft’un kendi forumlarında bu tarz konular açılmış, fakat tahmin ettiğiniz gibi moderatörler tarafından silinmiş. Buradaki konuları ve @Recep Baltaş’ın cesur, tüketiciyi koruyan videolar yaptığını gördüğümde, bu tarz konuları da burada gün yüzüne çıkarmak istedim. Umarım, Microsoft forumundaki gibi konu moderatörler tarafından silinmez.

Tüketiciyi sömüren ve bir Bluetooth desteğini geçtim, USB’den dahi kendi kulaklığımızı kullanmamıza izin vermeyen sevgili Microsoft… Bu cihazda NASA’nın gizli kodları mı var? Bu kadar güvenlik mekanizması şart mı? Anlam veremiyorum. Yorum sizin.

Okuyan herkese teşekkür ederim! <3

Son düzenleyen: Moderatör:
SSD sorunu tam olarak nedir? Makalenizi okudum da pek bir şey anlamadım :D SSD'ler kronik sorunlu mu yoksa bozulursa tamiri mi zor?
Bluetooth olmaması gerçekten çok saçma ve sanırım Wi-Fi 5 kullanıyor PS5 aksine.
Merhaba! bahsettiğiniz konuyu detaylı konuşmak için o konuya gitmemiz gerekiyor kurallar gereği. Kısaca: BIOS/Recovery bölümü SSD'nin içerisine yüklenmiş. Bu sebeple SSD ömrünü doldurduktan sonra veya arızalandığında SSD'yi değiştirseniz dahi bile Xbox hiçbir şekilde açılmamakta tuğladan farkı yok yani. Tek çözüm ise konsolu Microsoft'a göndermek. Bu BIOS/Recovery bölümünü maalesef kullanıcı tarafından kurtarılamamakta. Tam bir tasarım hatası. Evet yine maalesef Xbox'da Wi-Fİ 6 gibi yeni teknolojiler desteklenmiyor. Yani Wi-Fi'yi bir kenara bırakalım Bluetooth şart bunun bahanesi olamaz. Özellikle rakibi PS4/PS5 de var ise.

Merhaba! bahsettiğiniz konuyu detaylı konuşmak için o konuya gitmemiz gerekiyor kurallar gereği. Kısaca: BIOS/Recovery bölümü SSD'nin içerisine yüklenmiş. Bu sebeple SSD ömrünü doldurduktan sonra veya arızalandığında SSD'yi değiştirseniz dahi bile Xbox hiçbir şekilde açılmamakta tuğladan farkı yok yani. Tek çözüm ise konsolu Microsoft'a göndermek. Bu BIOS/Recovery bölümünü maalesef kullanıcı tarafından kurtarılamamakta. Tam bir tasarım hatası. Evet yine maalesef Xbox'da Wi-Fİ 6 gibi yeni teknolojiler desteklenmiyor. Yani Wi-Fi'yi bir kenara bırakalım Bluetooth şart bunun bahanesi olamaz. Özellikle rakibi PS4/PS5 de var ise.
Teşekkür ederim. PS4 kullanırken Hoperlörümü bağlayabiliyordum. Onu da yapamıyorum :D Umarım bir dahaki nesilde de aynı kafa yapısıyla yapmazlar.