Hocam açıkçası tasarım vs. göreceli düşünceler ama telefon elbette güzel. Fakat Xiaomi'nin yaptığı ayrımı da unutmayın. Çin'de çıkarttığı telefonları globalde piyasaya her zaman kırparak sürüyor. Bunu unutmamanız lazım. İşletim sisteminden tutun, bataryanın özelliği ve kapasitesi gibi çoğu şeyi kırpıyor ve bir nevi Lite gibi sunuyor global pazarına. Ayrıca akıcılık ve reklamlar, batarya ömrü gibi konularda Çin modelleri daha uzun ömürlü ve dayanıklı olurken global telefonlarda bunu pek umursamıyorlar. Çin yazılımı ile global yazılım arasında dağlar kadar fark var, batarya tüketimi, animasyonlar ve premium hissiyatı. Hatta arama ve mesaj uygulamalarında bile fark arşta.
Bunu bir Xiaomi 14 Ultra kullanıcısı olarak söylüyorum. Gittim global aradım her yerde, hatta fazladan ufak bir fark bile ödedim cihaz global olduğu için. Ona rağmen hala Xiaomi yüzünden bataryamda 300 mAh eksik. Çünkü Çin'de bu telefon 5300 mAh batarya ile satılıyor. Global olanlar 5000. büyük ihtimal bu cihazda da aynısını yapacaklar.
Konuda bahsi geçen Xiaomi 17 Pro global olarak zor bulunacak gibime geliyor, çünkü bu pazarı elinde tutanlar her zaman hangisi ucuz ise onu getiriyor. CE vs. umurlarında değil. Bu yüzden de Bootloader kilidi açılamayan veya fahiş ücretler istenen, o parayı verseniz açtırsanız bile yazılım konusunda kesinlikle sorun yaşadığınız cihazlar almış oluyorsunuz. Çin cihazı olup, Bootloader'ı kapalı olan bütün Çin cihazlarında fake ROM vardır ve bundan kurtulması neredeyse imkansıza yakındır.
Yazılım konusunda hala çok gerideler. İstediğiniz kadar sizi etkilesin, HyperOS sadece ismi değişmiş ve kilit ekranı özellikleri eklenmiş bir MIUI 14'tür.
Ayrıca bu telefonu kesinlikle 30k bandına vermezler. Tahminim en az 45-50 arası olur. 12-256 olan bile 800-850 dolar arasına satılıyor. Aracılar çoğaldıkça fiyat artıyor. Tabii ki yurt dışına çıkıp kendiniz alırsanız bir gezide veya iş amaçlı çıktığınızda orası ayrı konu.