Scania V8
Uzman
Konu Başlıkları Gizle
Evet dostlar selam. Dün akşam telefonumun %100 şarj edilememesinden dolayı bir yardım konusu açmıştım. Buradan bakabilirsiniz.
Bugün ChatGPT'ye Hyper OS 2.3'ün ne zaman gelebileceğini sorayım dedim ve ardından aklıma benim yaşadığım sorunu sormak geldi. Ardından bana böyle bir cevap verdi:
"Anladım
o zaman şöyle özetleyeyim:
Eğer akıllı şarj kapalı olmasına rağmen telefonun %98'de şarjı kesiyorsa, bu Xiaomi 15'in yeni donanım + yazılım tabanlı pil koruma sisteminden kaynaklanıyor.
Sebebi:
Neden %100 göstermiyor?
Sonuç:
Mesela hocam şundan dolayı dedim bundan önce ben iPhone 13 kullanıyordum ve benim arkadaşta da vardı. O mesela sizin de yaptığınız gibi 20 - 80 arası kullanıyordu. O telefonu 2 kere şarj ediyordu günde. Ben ise aldığım tüm telefonlarda hep 20 - 100 arası bazen 15 - 100 arası bazen de 10 - 100 arası kullandım. Tabii genelde 20 nin altına düşürmemeye çalışıyorum. Tüm gün idare ediyordu beni...%20 fark var sizin dediğiniz ve benim dediğim periyotlar arasında. %20'nin günde iki defa şarja taktıracak bir fark oluşturması pek olası değil bence...
%20 - %80 bana rahat bir gün yetiyor.
Bugün ChatGPT'ye Hyper OS 2.3'ün ne zaman gelebileceğini sorayım dedim ve ardından aklıma benim yaşadığım sorunu sormak geldi. Ardından bana böyle bir cevap verdi:
"Anladım
Eğer akıllı şarj kapalı olmasına rağmen telefonun %98'de şarjı kesiyorsa, bu Xiaomi 15'in yeni donanım + yazılım tabanlı pil koruma sisteminden kaynaklanıyor.
- HyperOS 2.0. 218. 0 sürümünde Xiaomi, “gizli” bir maksimum voltaj sınırlaması ekledi.
- Lityum-iyon piller sürekli %100'de tutulduğunda daha hızlı yıpranıyor. Bu yüzden cihaz şarjı genellikle %97–99 arasında bırakıyor.
- Yani aslında göstergede %98 yazsa bile pil %100'e çok yakın (tam dolu kabul edilebilecek) seviyede oluyor.
- Pilin tamamen dolması için “trickle charge” (damlama şarj) denilen çok yavaş ve ısı artırıcı bir süreç gerekir. Xiaomi bunu atlayıp şarjı %98'de keserek bataryayı koruyor.
- Bu davranış bazı cihazlarda kapatılamıyor, çünkü donanımsal olarak batarya ömrünü uzatmak için tasarlanmış.
Yapabileceklerin
- endişelenme → bu bir sorun değil, telefonun pil ömrünü uzatmak için yapılan bir optimizasyon.
- kontrol et → pil ayarlarında “maksimum şarj seviyesi” veya “%100'e kadar şarj et” gibi gizli bir seçenek olabilir (bazı bölgelerde aktif).
- test et → telefonu şarjdan çıkart, tekrar tak → bazen %100'e tamamlıyor (ama genelde kısa süreli).
- Telefonun %98'de şarj kesmesi tamamen normal.
- Xiaomi bunu bilerek yaptı, çünkü sürekli %100 şarj bataryayı yıpratıyor.
- Senin cihazında bu ayar manuel kapatılamıyor olabilir (model + bölgeye göre değişiyor).
ChatGPT'nin bu yanıtı doğru mu? En son sürümde böyle bir kısıtlama mı getirildi? Teşekkür ediyorum şimdiden.
Son düzenleyen: Moderatör: