Makaleler
3
Yer
Mars
@hrrcnes (Hurri/X Hurricane) adlı kullanıcı, kurucusu olduğu xpatla.com adlı yapay zekâ destekli X büyütme platformu üzerinde yaşanan iade ve üyelik krizleri sonrasında büyük bir tepki dalgasıyla karşılaşmıştı. Şikayetler üzerine Nikita Bier'in attığı cevap ile birlikte 200 bin takipçili hesabı saatler içinde kapatıldı.

Olayın kısa özeti "insanları dolandırmak ve kullanıcının 30 dolarlık aboneliğini iade etmemesiyle ilgili. Detayları ise şöyle:

Olayı gün yüzüne getiren ve 3-4 gündür iadesini almaya çalışan şu kullanıcının tweet'leri ile başlıyor.

Tugrul isimli kullanıcı şu şekilde bir paylaşım yapıyor:
Açıkça DOLANDIRILDIM. xpatla sitesi, ödeme sayfasında hiçbir ek koşul koymadan "30 gün iade garantisi" yazarak insanları içeri çekiyor. Satın aldıktan 20 dk sonra iade istediğinizde ise "Gizli şartlarımız vardı, iade etmiyoruz" diyorlar. Satış sayfasında "İstediğin an iptal, 30 gün iade" vaadiyle tüketiciyi aldat, parayı Stripe üzerinden cebe indir, sonra "koç sayfasındaki adımları uygulamadın" diye yokuş sür. Ödeme adımında bu şartları okuduğumuza dair bir checkbox bile yok. Tam bir dark pattern. Üstelik Telegram grupları benim gibi onlarca mağdurla dolu. İnsanlar "Resmen dolandırıldık, hiçbir yerden dönüş yapılmıyor" diye isyan ediyor. Ürün sahibi ise grupta hak arayan kullanıcılara üste çıkmaya çalışıp Twitter'da ses çıkaranlara hakaret ediyor. Parayı alana kadar "iade garantisi", parayı aldıktan sonra "sarmadı diye iade yok" üslubu. Tüketiciyi yanıltıcı bu sistem karşısında sessiz kalmayacağım. Süreci @Stripe ve bankam üzerinden doğrudan harcama itirazı ile çözüyorum. Almayı düşünenler bu tuzağa düşmesin. #xpatla

Screenshot 2026-07-11 at 14.50.12.webp Screenshot 2026-07-11 at 14.50.27.webp Screenshot 2026-07-11 at 14.49.36.webp

Bunun sonucunda hem X'teki hesabı kapatılıyor hem de sitesi devre dışı bırakılıyor. Şikayetlerin Nikita'ya duyurulmasına yardımcı olan ise @arifgpt ve @yagiznizipli hesapları. İlgili paylaşımları da burdan görebilirsiniz:

Yağız Nizipli'nin paylaşımı:

Arifgpt: