Yeni RAM yükseltmesi yaptım. XPG Gammix D35 3600 MHz 32 GB kit RAM taktım, oyunlarda kasma gibi gecikme gibi problemler var şu anda. Daha öncesinde 3200 MHz RAM kullanıyordum, 16 GB aynı marka. Anakartım A520M-A Pro.
1.
BIOS Güncellemesini Kontrol Edin:
- Anakartınız için en son BIOS sürümünü kontrol edin.
- Eğer gerekliyse, BIOS'unuzu güncelleyin. Bu işlem RAM'inizi daha iyi destekleyebilir.
2.
RAM'in Doğru Hızda Çalıştığını Doğrulayın:
- Bilgisayarınızı açın ve BIOS/UEFI ayarlarına girin.
- RAM hızının 3600 MHz olarak ayarlandığını kontrol edin. Eğer öyle değilse, XMP profili ile ayarları otomatik olarak yükleyin.
3.
RAM Slotlarını Kontrol Edin:
- RAM modüllerini anakart üzerindeki doğru slotlara (örneğin, A2 ve B2) yerleştirdiğinizden emin olun.
- Eğer modülleri yanlış slotlarda kullanıyorsanız, bu performans sorunlarına yol açabilir.
4.
Bellek Testi Yapın:
- MemTest86 veya Windows'un Bellek Tanılama Aracı gibi bir araç kullanarak RAM'inizi test edin.
- Hatalı veya kötü RAM modülleri performans sorunlarına neden olabilir.
5.
Diğer Bileşenlerle Uyum Kontrolü:
- İşlemciniz ve anakartınızın 3600 MHz RAM ile uyumlu olduğundan emin olun.
- RAM hızının, anakartınızın ve işlemcinizin destekleyebileceği hızda olduğundan emin olun.
6.
Güç Ayarlarını İnceleyin:
- Windows enerji ayarlarını "Yüksek Performans" moduna alın.
- Bu, sistemin daha fazla kaynak kullanarak daha iyi performans göstermesine yardımcı olabilir.
7.
Arka Plan Uygulamaları Kontrol Edin:
- Oyun oynarken arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatın.
- Görev Yöneticisi'ni (Ctrl + Shift + Esc) kullanarak hangi uygulamaların sistem kaynaklarını kullandığını kontrol edin.
8.
Termal Sorunları Kontrol Edin:
- İşlemci ve diğer bileşenlerin sıcaklıklarını kontrol edin. Aşırı ısınma, performansı etkileyebilir.
- Gerekirse, soğutma sistemini kontrol edin veya temizleyin.
Her adımı uyguladıktan sonra durumu tekrar değerlendirin. Eğer sorun devam ederse, ek bilgi veya test sonuçlarıyla geri dönebilirsiniz.