1827

Yetkin
Makaleler
6
Üniversitede hazırlık almadım; yazın genel İngilizce kursuna gitmeyi düşünüyorum, şu 3 aylık olanlardan. İngilizcem çok iyi değil, A2-B1 arasında seviyem var. 2. sınıfın yazına kadar B1-C1 arasında bir yere gelmem lazım; çünkü isteğe bağlı stajlar açılıyor. Ne diyorsunuz, sizce İngilizce kursu gerekli mi? Kursa gidenlerden geri dönüş almak benim için çok önemli.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tamamen para tuzağı ve yolunacak kaz arayan ticarethanelerin tezgahıdır bana göre. A2-B1 seviyesinden C1'e 3 ayda kurs sırasına oturup fırlayamazsın, öyle bir dünya yok. Gideceksin, sana lisedeki gibi tahtada gramer anlatıp fotokopi kagıtlarından boşluk doldurtacaklar, sonra da eline uyduruk bi katılım belgesi tutuşturup yollayacaklar. Staj mülakatlarında ihtiyacın olan şey test çözmek değil, karşına adam oturduğunda takılmadan derdini anlatabilmektir.

Oturup saatlerce The Witcher 3, GTA 5 gibi hikayeli oyunları İngilizce oynarken alt yazıları takip ettiğin veya CS2'de, Valorant'ta yabancılarla info verip yeri geldiğinde laf dalaşına girdiğin pratik İngilizce bile bu kurslardaki kasıntı diyaloglardan yemin ederim on kat daha fazla işine yarar. İlla bir yere para harcayacaksan direkt ana dili İngilizce olan adamlarla birebir konuşabileceğin platformlara harca ya da Discord'da yabancı sunucularda sesli sohbetlere katıl kulağını alıştır. Gramer ezberleyerek dil sökemezsin kardeşim.

Tamamen para tuzağı ve yolunacak kaz arayan ticarethanelerin tezgahıdır bana göre. A2-B1 seviyesinden C1'e 3 ayda kurs sırasına oturup fırlayamazsın, öyle bir dünya yok. Gideceksin, sana lisedeki gibi tahtada gramer anlatıp fotokopi kagıtlarından boşluk doldurtacaklar, sonra da eline uyduruk bir katılım belgesi tutuşturup yollayacaklar. Staj mülakatlarında ihtiyacın olan şey test çözmek değil, karşına adam oturduğunda takılmadan derdini anlatabilmektir.

Oturup saatlerce The Witcher 3, GTA 5 gibi hikayeli oyunları İngilizce oynarken alt yazıları takip ettiğin veya CS2'de, Valorant'ta yabancılarla info verip yeri geldiğinde laf dalaşına girdiğin pratik İngilizce bile bu kurslardaki kasıntı diyaloglardan yemin ederim on kat daha fazla işine yarar. İlla bir yere para harcayacaksan direkt ana dili İngilizce olan adamlarla birebir konuşabileceğin platformlara harca ya da Discord'da yabancı sunucularda sesli sohbetlere katıl kulağını alıştır. Gramer ezberleyerek dil sökemezsin kardeşim.

Dil kurslari konusma agirlikli olmuyor mu? Bence Hazirlik egitimine benziyordur.

Dil kurslari konusma agirlikli olmuyor mu? Bence Hazirlik egitimine benziyordur.
Hızlandırılmış kursların yüzde doksanı üniversite hazırlık eğitiminin tırnağı bile olamaz, tamamen paranı cukkalama mantığıyla işler. Sınıfa girersin, tahtaya gramer kuralı yazıp elindeki uyduruk fotokopiden boşluk doldurturlar, haftada toplasan bir iki saat sözde speaking dersi koyarlar onda da sınıftaki yirmi tane Türk birbirine utana sıkıla yarım yamalak İngilizceyle nasılsın demekten öteye gidemez. Üniversite hazırlığı dediğin şey haftanın beş günü sabahtan akşama kadar dile maruz kaldığın ciddi bir maratondur, bu kurslar ise haftada üç gün ikişer saat test çözdürüp seni eve yollar.

Tamamen para tuzağı ve yolunacak kaz arayan ticarethanelerin tezgahıdır bana göre. A2-B1 seviyesinden C1'e 3 ayda kurs sırasına oturup fırlayamazsın, öyle bir dünya yok. Gideceksin, sana lisedeki gibi tahtada gramer anlatıp fotokopi kagıtlarından boşluk doldurtacaklar, sonra da eline uyduruk bi katılım belgesi tutuşturup yollayacaklar. Staj mülakatlarında ihtiyacın olan şey test çözmek değil, karşına adam oturduğunda takılmadan derdini anlatabilmektir.

Bu kursa gore degisiyor bence. Ben Almanca icin Amerikan Kultur'e gidiyordum tek kur 4 ay suruyordu. A1'den B1 seviyesine ortalama 1 yilda geldim 3 kur ile. Kendi kitaplarini veriyorlardi onu derste isliyorsun ama oyle tahtaya yazmali grammer tarzinda cok olmuyordu. Bol bol konusma, ek konusma dersleri, belirli bir kafede sohbet gunleri ve ders icerisinde kahoot yarismalari duzenleniyordu. Hocalar da iyi olunca gitmesi de zevkli oluyordu. Her yer ayni degildir elbette ama arastirmakta fayda var yoksa dediginiz gibi yerler de cok. Bir de 3 ay muhabbeti konusunda haklisiniz.

Üniversitede hazırlık almadım; yazın genel İngilizce kursuna gitmeyi düşünüyorum, şu 3 aylık olanlardan. İngilizcem çok iyi değil, A2-B1 arasında seviyem var. 2. sınıfın yazına kadar B1-C1 arasında bir yere gelmem lazım; çünkü isteğe bağlı stajlar açılıyor. Ne diyorsunuz, sizce İngilizce kursu gerekli mi? Kursa gidenlerden geri dönüş almak benim için çok önemli.

Yani ben sırf grameri öğrenmek için düzenli sistemli olsun kendi başıma yapamıyorum hoca eşliğinde, sınıf ortamında olsun diyorsanız gidebilirsiniz. Ama ben kendi başımada yapabilirim düzenli disiplinlide çalışırım diyorsanız, gramer konuları bellidir YouTube'da bir sürü seri video yapanda vardır izlersiniz veya BTK'nın seviye seviye dersleride var onları da izleyebilirsiniz. Kendi hızınızda evinizden halledersiniz.
Ama gramer demek o dilin dil bilgisini öğreneceksiniz demektir. Bu size başlangıç için bir temel verecek ancak ne konuşabilir ne yazabilir ne dinlediğinizi anlayabilir ne de okuyabileceksiniz. Bunların hepsinde ayrı ayrı kasılması gereken skillerdir. Reading ve listening input speaking ve writing ise outputtur. İnput olmadan output olmaz. Bu inputu gramer size vermeyecek. Reading ve listening verecek.

Konuşma ağırlıklı dil kursları(open English almıştım) da var gramer ağırlıklı kurslarda var. Altyapısı olmayan birisi konuşma ağırlıklı olan bir kursa gitse spontene konuşmalar olmadığı sürece gelişim gösteremez hep aynı konular üzerine "tekrar tekrar" konuşursanız o konular üzerinde elbette konuşmanız gelişecektir ama farklı bir konuda bir şey söylemek istediğiniz zaman kafada çevirye başvuracaksınız. Bu çeviriden kurtulmak için önce altyapınız doldurmanız gerekir. Gerekir ki en azında çat pat konuşabilir olun. Konuştukça da zaten açılacaksınız.

Bir dil öğrenmenin 3 yöntemi vardır bana göre. Ya konuşulduğu ülkeye gideceksiniz, ya etrafınızda spontene konuşulan bir ortam oluşturacaksınız. Ya da bu ilk ikisi olmuyor ise(bu her daim fiyata bakar çünkü), reading ve listening ile öyle bir ortam oluşturacaksınız. Benim kendimde uyguladığım metot reading ve listening. Ağırlıklı olarak reading. Hem gramer öğretir hem kelime hazneni artırır hem de her türlü senaryoya maruz kaldığın için kelimeleri ezber yapmadan pasif bir şekilde öğrenirsin. Ayrıca listeningi başlangıçta alt yazılı yapacağın için alt yazıyı anlamak içinde readingin gelişmiş olması gerek. Yoksa videoyu ikide bir durdur başlat can sıkıcı oluyor.
Kıssadan hisse dil öğrenmek altyapını ne kadar doldurduğun ve bunu ne kadar kullanabildiğin ile alakalıdır. Bebekler önce listening ile altyapısnı bir miktar doldurur sonra speaking ile kullanır. Okula başlar reading ve writing öğrenir. Önce reading ile altyapısını doldurur writing ile kullanır. Ama işin püf noktası nedir tekrardır.

Altyapından kastım bilinçaltından bahsediyorum bizler Türkçe düşünürken ne diyeceğimizi ne yazacağımızı çok düşünmüyoruz altyapımız o kadar dolu ki cümleler çok hızlı geliyor. Bunun için çok fazla ama cidden çok fazla maruz kalınması gerektiğini biliyorsundur.