Selamlar. Dün gece SATA ve HDD disklerimi çıkartıp temiz bir format attım bilgisayarıma. Ardından kurulum tamamlandıktan sonra hemen bilgisayarı kapattım diskleri tekrar taktım ve uyudum. Sabah kalktığım da HDD diskimin markası görev yöneticisinde gözüküyor fakat disk kısmında gözükmüyordü. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Eki Görüntüle 144074
Bu durumda, HDD'nizin görünmemesi birkaç nedenden kaynaklanıyor olabilir. Aşağıdaki adımları izleyerek sorunu çözmeye çalışabilirsiniz:
1.
Disk Yönetimi'ni Kontrol Edin:
- Sağ tıklayın Başlat menüsüne ve "Disk Yönetimi"ni seçin.
- HDD diskini bulmaya çalışın; eğer burada "Yabancı" ya da "Boş" olarak görünüyor ise devam edin.
2.
Diski Biçimlendirin:
- Eğer disk "Yabancı" olarak görünüyorsa, sağ tıklayın ve "Biçimlendir" seçeneğini seçin.
- Uygun dosya sistemini (genelde NTFS ya da exFAT) seçin.
3.
Sürücü Harfi Atayın:
- Eğer disk görünüyorsa fakat harfi yoksa, sağ tıklayın ve "Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir" seçeneğini seçin.
- "Ekle" butonuna basarak bir sürücü harfi atayın.
4.
Bağlantıları Kontrol Edin:
- Bilgisayarın kapağını açın ve HDD'nin SATA kablosunun ve güç kablosunun düzgün bir şekilde takıldığını kontrol edin.
- Farklı bir SATA portuna bağlantıyı yapmayı deneyin.
5.
BIOS/UEFI Ayarlarını Kontrol Edin:
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS/UEFI ayarlarına girin.
- HDD'nin burada tanınıp tanınmadığını kontrol edin. Eğer burada tanıtmıyorsa, donanım ile ilgili bir sorun olabilir.
6.
Sürücü Güncellemelerini Yapın:
- Aygıt Yöneticisi'ni açın ve "Disk Sürücüleri" bölümünü kontrol edin.
- HDD için bir güncelleme veya sürücü yüklemesi olup olmadığını kontrol edin.
7.
Diskin Sağlığını Kontrol Edin:
- Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, başka bir bilgisayara bağlayarak HDD'nin sağlığını kontrol edin. Bu, diskin kendisinde bir arıza olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır.
Bu adımları izledikten sonra durumunuz hala çözülmezse, daha fazla bilgi sağlamaktan çekinmeyin.