ScoopsAhoy

Çalışkan
HP Pavilion Gaming 15-dk2xxx laptopum var. 8 GB RAM’e sahip. Yalnızca Google Chrome ve Spotify arkada açıkken RAM kullanımım %80’in üstüne çıkıyor (bazen %85’i bile görebiliyor). Bu normal mi emin değilim, o yüzden sormak istedim.

İşlemci: Intel Core i5-11300H
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti

Bu arada, yakın zamanda format attım ve formattan sonra da hiç şüpheli bir şey indirmedim. Yani virüs olduğundan şüphelenmiyorum; zaten rutin olarak virüs taraması yapılıyor.

1752861108862.webp

Elbette. Boşta en az 5 GB RAM tüketiyor o sistem. Windows 10 3 ile 2 GB RAM tüketiyor boşta. Tavsiyem Windows 10 kullanman veya mümkünse RAM'i 16 GB'a yükselt.

RAM'i şu anlık bütçemle 16 GB'a yükseltemem ama yükseltme fikri aklımda var. Bütçe konusunda sıkıntım bilgisayarımda iki tane 4'lü RAM'in olması.

4+8 yani 12 GB RAM yapsam sizce iyi olabilir mi bunu da sorayım.

RAM'i şu anlık bütçemle 16 GB'a yükseltemem ama yükseltme fikri aklımda var. Bütçe konusunda sıkıntım bilgisayarımda iki tane 4'lü RAM'in olması.

4+8 yani 12 GB RAM yapsam sizce iyi olabilir mi bunu da sorayım.
Günümüz için 16 şart. Bugün 8 den 16 ya geçtim. Ferahlık geldi sisteme.

Dostlar başka forumlarda "Mem Reduct" kullanılmasının önerildiğini gördüm. Sizin bir bilginiz var mıdır, işe yarar mı?

O uygulama ile olacak iş değil. Boşta RAM kullanımına fazla takılmayın. Windows 10'da da yüksek gözükebilir. Herhangi bir uygulama açıldığında ise oraya aktarılır. Günlük işler için 8 GB RAM yeterli olabilir ama oyun falan içinse en az 16 GB tavsiye ediliyor. @ScoopsAhoy, sizin durumda da normal gözüküyor. Bütçe müsait olduğunda 16 GB yaparsınız. Kendi sistemimde 32 GB RAM var ve boşta 8 GB üstünü bile görebiliyorum. Windows uygulamaları kararlı çalıştırmak için kullanıyor olarak gözüküyor. Bazen sistemdeki zararlı yazılımlar da sebep olabiliyor. Sizde böyle bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum.