Que 15

Üstün
Makaleler
4
Yer
adana
Merhabalar,

Geçtiğimiz günlerde Mac cihazımın yanına bir masaüstü cihaz dizmeye karar verdim, sıra sıra acele etmeden ürünleri almaya başlayayım dedim. Geçtiğimiz 2 ayda anakart ve SSD satın aldım. Anakart olarak Asus Prime B650M-R modelini aldım, SSD tarafında da Kioxia Exceria Plus G4 1 TB'lık modelini aldım.

İnternette ve çevremdeki çoğu insandan gelecek aylarda bilgisayar fiyatlarında gözle görülür bir artışın olacağını söylüyorlar. Sizce erken davranıp alabildiğimi şimdiden almalı mıyım?

Ve son olarak hangi parçayı erkenden almalıyım sizce?

SK Hynix CEO'su, 2027 yılında bellek krizinin zirve noktasını göreceğini belirtmişti. Neyi ucuz bulursanız alın bence, Türkiye ekonomisi de işin içine girince fiyat artışı kaçınılmaz oluyor.

Ben şahsen gerekirse 2 yıl bile beklerim.

Sırf "SSD'lere zam gelecek" deniliyor diye bugün 2 TB Gen4 NVMe'ye 19.549 TL vermeyi düşünmüyorum. Kioxia Exceria Pro 2 TB'nin Vatan Bilgisayar'daki 19.549 TL fiyatı benim için bunun çok net bir örneği.
Aşağıya 16.08.2023 Kioxia Exceria Pro 2TB Amazon siparişinin görselini bırakıyorum 2026 dünyasının AI vagonuna binmek isteyen binebilir.

7.300 MB/s okuma ve 6.400 MB/s yazma değerleri güzel olabilir ama benim için önemli olan fiyat/performans ve gerçek piyasa değeri. 2 TB Gen4 SSD'nin fiyatı bu seviyelere geldiyse, ben satın almak yerine beklemeyi tercih ederim.

Hatta gerekirse 1-2 yıl beklerim.

Çünkü benim açımdan bilgisayar bileşenlerinin fiyatı yükseldi diye o fiyatı kabul etmek zorunda değilim. İhtiyacım yoksa almam. SSD'yi bugün almak zorunda değilsem, üreticilerin ve teknoloji mağazalarının yüksek fiyat beklentisini finanse etmek yerine beklerim.

NAND fiyatları yükselir, stok azalır, AI/data Center talebi artar vs. bunların hepsi anlaşılabilir. Fakat bunların hiçbiri benim için 19-20 bin TL'lik bir Gen4 SSD'yi makul hale getirmiyor.

Üstelik teknoloji ürünlerinde zaman genellikle tüketicinin lehine çalışıyor. Kapasite artıyor, yeni nesil ürünler geliyor, üretim süreçleri değişiyor, rekabet oluşuyor ve aynı paraya daha iyi ürünler çıkabiliyor.

Dolayısıyla benim stratejim çok basit:

ihtiyacım varsa ve fiyat makulse → alırım.
Fiyat şişmişse → almam.
Gerekirse 2 yıl beklerim.

Benim için "zam gelecek, şimdi al" söylemi tek başına satın alma gerekçesi değil.

Hatta tam tersine, fiyatların gerçekten normalleşmesini beklemek bazı durumlarda daha mantıklı olabilir.

Teknoloji mağazalarına sırf fiyatlar yükseldi diye zorunlu müşteri olmak istemiyorum.

2 TB düzgün bir Gen4 NVMe M.2 SSD'yi tekrar gerçekten makul bir fiyata gördüğümde alırım. O zamana kadar mevcut depolamam ve masaüstü sistemim ile idare edebiliyorsam, benim açımdan sorun yok.

Dosya Ekleri

• Kioxia Exeria Pro 2TB Amazon Siparişi 2 adet fiyatı 2023.webp
    Kioxia Exeria Pro 2TB Amazon Siparişi 2 adet fiyatı 2023.webp
    215,5 KB · Görüntüleme: 8
Son düzenleme:
RAM fiyatları zaten uçmuş durumda. Ekran kartlarına zam geleceği söyleniyordu ki yavaş yavaş yansımaya başladı. Daha geçen ekran kartımı zam gelecek diye acele ile değiştirdim aynı günün akşamı 15 bin TL zam geldi. Şimdi de anakart fiyatlarına zam geleceği söyleniyor. Yani büyük ihtimalle evet gelecek. RAM fiyatları stabil gidiyor şu an için. Ancak anakart ve ekran kartını şu an yakalayabiliyorsan zamsız haliyle bulursan şimdiden al derim. Bütçen var ise RAM’ leride ne olur ne olmaz al.