• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Yapay zekâ destekli bir bilgisayar toplama aracı için veri kaynağı tavsiyesi

kingdaina

Çalışkan
Herkese selam,

Bilgisayar Mühendisliği bölümünün son sınıf öğrencisiyim ve bitirme projem üzerinde çalışıyorum: PC Toplama Öneri Sistemi. Proje bittiğinde yayına almayı da planlıyorum bu yüzden baştan savma bir proje olmayacak.

Amacım, kullanıcının bütçesine ve kullanım senaryosuna (örneğin: Oyun veya İş İstasyonu/Render) göre en uygun PC toplama listesini oluşturan bir algoritma geliştirmek. Bunu başarmak için optimizasyon algoritmamın parçaları etkili bir şekilde sıralayabilmesi adına donanımlara sayısal bir "performans puanı" atamam gerekiyor.

Karşılaştığım Zorluk: Teknik özellikleri ve güvenilir performans metriklerini içeren sağlam bir veri setine ihtiyacım var. Yerel (TR) fiyat verilerini kendim çekeceğim (scraping ile), bu yüzden asıl tıkandığım nokta performans verisi.

İkilem: Sadece genel/sentetik skorları tek kriter olarak kullanmaktan kaçınmak istiyorum çünkü bunlar genellikle gerçek dünya performansındaki ince detayları yansıtmakta başarısız oluyor.
  • Örnek: Bir AMD Ryzen 7800X3D, yüksek frekanslı bir Intel işlemciye kıyasla daha düşük sentetik çoklu çekirdek puanına sahip olabilir; ancak 3D V-Cache teknolojisi sayesinde oyunlarda rakiplerini geride bırakıyor. Basit bir "PassMark" sorgusu bu mimari avantajı yakalamakta yetersiz kalıyor.
Sorularım:
  1. Veri Kaynakları: Güvenilir benchmark verilerini bir araya getiren mevcut, yapılandırılmış bir veri tabanı (CSV, JSON, SQL dökümü veya API) bilen var mı? (örneğin: TechPowerUp bağıl performans tabloları, Cinebench R23 veri tabanı gibi)
  2. "Altın Standart": UserBenchmark gibi sitelere şüpheyle yaklaşıyorum (ve kullanmak istemiyorum). Ham performans verisi için scrape edebileceğim veya referans alabileceğim en güvenilir kaynaklar sizce hangileridir?
  3. Metrikler: Ham FPS veya Cinebench skorları dışında, "Gerçek Dünya Performansını" daha iyi tahmin etmek için formülüme başka hangi teknik özellikleri dahil etmeliyim? (örneğin: L3 Önbellek boyutu, anakartlar için VRM kalite listeleri vb.)
Herhangi bir yönlendirme, repo önerisi veya güvenilir veri kaynağı tavsiyesi projem için inanılmaz faydalı olacaktır. Aynı zamanda projeye dair fikir de belirtebilirsiniz.

Şimdiden teşekkürler!

UserBenchmark, Versus ve benzeri sitelerin verileri çoğunlukla doğru değil zaten. Technical City ve TechPowerUp bana göre en isabetli karşılaştırma sitesi şu an. Referans olarak bu iki siteyi referans alabilirsin. Cinebench ve Passmark testleri de önemli.

Bölüm projelerimden birisinde workstation için skorlama sistemi yapmıştım benim metriklerim belki de kullanabileceğin en iyi veri setidir ama bazıları ücretli okulun destekliyorsa yapabilirsin. Kullandığım bazı kaynaklar ve metrikler şunlardı.

Blender Open Data (CC0 snapshot) + PugetBench + (kapsadığı ölçüde) SPEC CPU2017 ile çekirdek performans profili üçlüsü en sağlam sonuçları vermişti. Diğer gaming alanı için kullanmak gereken metrikler biraz zahmetli ve detaylı olduğu için sentetik verileri ayıklayıp biraz derinlemesine araştırmak gerek yoksa hiçbir zaman doğru ve tutarlı sonucu alamazsın.
Bizim universite bazı lisans ücretlerini karşıladığı için bu kadar detaylı yapabilmiştim. Diğer üniversiteler bunu destekliyor mu emin değilim. Pugetbench icin 70$, SPEC için 50$ vermiştim.
Blender Open Data ücretsiz günlük snapshot bile alabilirsin. Okul karşılamıyorsa Blender dataseti ile birkaç açık kaynak veri setini destekleyip de yapılabilir.

Projenin genel fikrini beğendim. Umarım istediğin gibi sonuçlar elde edebilirsin, kolay gelsin.

Çok teşekkür ederim. Piyasada çok fazla kirlilik olduğu için TechPowerUp ve Technical City gibi güvenilir limanlar bulmak benim için altın değerinde.

TechPowerUp'ı GPU sıralaması için referans almayı planlıyorum. Technical City'de özellikle 'şu veriye mutlaka bak' dediğiniz, diğerlerinden ayrışan spesifik bir metrik var mı? Yoksa genel kıyaslama tablolarını mı baz almalıyım? Şimdiden teşekkürler.

Hocam bu tecrübe paylaşımı benim için altın değerinde, çok teşekkür ederim.

Özellikle Blender Open Data'nın snapshot alınabilir ve ücretsiz olması harika bir detay, projenin Render/Workstation bacağındaki veri setini muhtemelen bunun üzerine kuracağım. Üniversitemin SPEC veya PugetBench lisans desteği olup olmadığını bilmiyorum ama muhtemelen bütçeden dolayı Blender ve açık kaynak setlerle ilerlemem gerekecek. Açık kaynak önerilerine de açığım.

Dediğiniz gibi Gaming tarafı çok daha kaotik ve sentetik veriler orada yanıltıcı olabiliyor. O tarafı da TechPowerUp veritabanı + popüler oyunların ortalama FPS katsayılarıyla (heuristic bir yaklaşımla) modellemeye çalışacağım.

Sizin projenizde kullandığınız kaynaklar bana çok sağlam bir referans oldu, tekrar sağ olun.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…