Üstüne neredeyse her akşam konuşulabilecek bir konu. Agent'ların kullanıldığı alan her ne olursa olsun "halisünasyonun ortadan kalkması" durumu zaten artık yapay genel zekanın (AGI) neredeyse/tam anlamıyla başarıldığı bir senaryoya karşılık gelir çünkü halüsinasyon görmeyen bir YZ aracı artık büyük veriyi %100 gibi bir başarıyla işleyip insanlara sunabiliyor demektir ki ben bunu yakın gelecekte mümkün görmüyorum.

Nöral sinir ağları vb. tüm konularda AI araçlarının eğitim mimarları insanlar olsa da bu araçların kendileri neredeyse en başından beri "kara kutu" (black box) olarak tanımlanır. "Evet biz ürettik, biz eğittik, etik çerçevesini biz çizdik, ideolojik yaklaşımlarını biz tasarladık ama verdiği cevapları tam olarak nasıl verdiklerini biz de bilmiyoruz" gibi bir durum vardır ortada. Benim düşünceme göre halihazırda kara kutu olan bu araçlar, son 2-3 yıldır "kapkara kutu" olmaya doğru evrilmiştir, çünkü geçen her saniye, eriştikleri verinin büyüklüğünü artırmakta, dolayısıyla insan kontrolünü zorlaştırmaktadır. Şayet dev YZ şirketlerinin de bu kontrolü tamamen ellerinde tutmayı hedeflediğini düşünmüyorum, hepsi her geçen gün yeni bir amiral gemisini pazara sürmeyi ve gelirlerini artırmayı amaçlıyor, bu kadar sıkı bir kontrol tutumu hız kaybetmekten başka bir şey olmaz onlar için. Dolayısıyla YZ araçlarının bilinmez doğası gitgide daha çok karmaşıklaşacak, doğru bilgiyi ürettiği yüzde artacaksa da bunun paralelinde yanlış bilgiyi üretme ihtimali de çok büyük ihtimalle sıfıra inemeyecektir. Evrenin yasalarına göre ışıktan hızlı gidemiyoruz fakat sürekli o hıza yaklaşabiliyoruz ya, bu da onun gibi bir durum bence, halüsinasyonun sıfıra inmesi bir ütopya gibi. Fakat, benzerini deneyimlememiş olduğumuz bir konu alanı olduğu için (bilgisayar ve internetin icadı gibi konuların dışında tutuyorum) YZ'nın 2030, 2050 gibi yıllarda nasıl bir seviyede olacağıyla ilgili isabetli yorum yapmak bana göre dünya üzerindeki hiçbir insanın harcı değildir. Yaşayıp göreceğiz.

Son düzenleme: