Merhaba. Günlük işlerimde ChatGPT, Gemini ve Grok kullanıyorum. Geçenlerde bir akademisyen (bilgisayar hocası) ile tanışma fırsatım oldu. Kendisiyle yaklaşık yarım saat sohbet ettik. Kafamdaki soruları ona sormak istedim ancak bana tüm bu soruların cevabının zaten ChatGPT’de olduğunu söyledi. Nedense herkesin diline bir ChatGPT dolanmış durumda.

Hoca, yapay zekaya belli noktalara dikkat ederek yazdığımda çok daha nitelikli cevaplar alabileceğimi belirtti. Google Scholar’ın işe yarayıp yaramayacağını sorduğumda ise 'Sen bilirsin,' demekle yetindi. Peki, sizce her şeyi yapay zekaya mı sormak gerekir, yoksa doğrudan kaynaklara bakarak mı araştırma yapmalı?

Asıl soruma gelecek olursam; bir yapay zekayı (ChatGPT, Gemini ve Grok) tam verimle nasıl kullanabilirim? Ayrıca hoca, insanın kendi araştırarak öğrenmesinin daha iyi olacağını savundu. Siz bu konularda ne düşünüyorsunuz?

Prompt ile ne yapmak istiyorsan yapmamasini veya yapması gereken talimatları vererek. Bunu da sen düşünmen gerek, mesela yazılım ile uğraşıyorsan ona göre sınır veya yapması gereken şeyleri söylüyorsun, hafızasına kayıt ediyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hoca haklı, yapay zeka senin stajyerin, ustan değil.
Sırf cevabı almak için değil, "Bunu nasıl yaptın, mantığı ne?" diye sormak için kullanırsan verim alırsın. Prompt girerken de robota dümdüz yazmak yerine mutlaka "Sen uzman bir profesörsün, bu konuyu detaylandır" gibi roller ver, yoksa Google Scholar'ın derinliğini yakalayamazsın. Lâkin kesinlike kaynak teyidi yapmadan güvenme, çok güzel yalan söylüyor keratalar.

3 yapay zekaya ayrı ayrı sorsam nasıl olur? Konuda belirttiğim gibi; ChatGPT, Grok ve Gemini olarak soracağım. Bu şekilde iyi olur mu? Yoksa hata mı yaparım?
Benim de sık kullandığım yöntem. Üçü de farklı altyapıyı kullandığı için birbirlerinin açığını kapatırlar.

Rol ata, ne istediğini ve ne istemediğini katı şekilde belirt çünkü; onlar insan değil ki düşünüp de kullanıcının ne istediğini anlasın. Senin çizdiğin sınır içinde internette var olan bilgileri sana getirir (araştırma yapar). Yapay zekayı görevine göre seç, örnek; Gemini fotoğrafta iyi ama sen fotoğraf için Grok kullanırsan iyi bir sonuç alamazsın.

Görevini ve yapay zekanı iyi seç, rol ata, katı şekilde sınır belirt, ne istediğini iyi anlat ve daha sonra birkaç soru ile teyit ettir.

Her bilgiyi getirdiği için hata ihtimali çok yüksek kesinlikle teyit gerekli @Omerta Silenzio hocamın dediği gibi...

Bir yapay zekadan aldığın bilgiyi başka yapay zekaya doğrulatmak çözüm değil ama vaktin yoksa iş görür.