Orange Head

Uzman
Makaleler
1
2025 Aralık ayında abimle ZTE modem için DNS ayarlarına bakıyorduk ve Gemini yapay zekânın, "Rehber ZTE H3600" içeriğinde yazan metnin tamamını baştan sona kopyaladığını fark ettim. Kaynak da vermiyor; sanki kendi yazmış gibi anlatıyor. En ufak nüansları bile Techolay’daki rehberden almış. O ufak nüanslardan fark ettim Techolay'daki rehber olduğunu.

ChatGPT gibi "Şu kaynaklardan aldım" diye belirtmiyor. Sinirlenme sebebim bu.

Abimden rica ederim, eğer bulabilirse kanıtlarıyla buraya bırakırım.

2025 Aralık ayında abimle ZTE modem için DNS ayarlarına bakıyorduk ve Gemini yapay zekânın, "Rehber ZTE H3600" içeriğinde yazan metnin tamamını baştan sona kopyaladığını fark ettim. Kaynak da vermiyor; sanki kendi yazmış gibi anlatıyor. En ufak nüansları bile Techolay’daki rehberden almış. O ufak nüanslardan fark ettim Techolay'daki rehber olduğunu.

ChatGPT gibi "Şu kaynaklardan aldım" diye belirtmiyor. Sinirlenme sebebim bu.

Abimden rica ederim, eğer bulabilirse kanıtlarıyla buraya bırakırım.
Yapay zeka bir web ajani zaten aslında.
Gemini kaynakça vermeyi sevmiyor ama kaynakça ver derseniz muhtemelen verecektir yine.

Yapay zeka bir web ajani zaten aslında.
Gemini kaynakça vermeyi sevmiyor ama kaynakça ver derseniz muhtemelen verecektir yine.

Benim sormama gerek yok, direkt ChatGPT gibi aşırı belirgin şekilde göstermesi lazım. Böylelikle direkt gözüme çarpıp forum içeriğini okurum bizzat. Web ajanı olması bir bahane değil tam tersine web ajanıysa bana webdeki kaynağı versin.

İşi bu zaten, kullananın'da bunun bilincinde olması gerekiyor. Eğer her kullanımda size kaynak vermesini istiyorsanız kişisel bağlam kısmından talimat verebilirsiniz.

Dosya Ekleri

• IMG_20260321_232950.webp
    IMG_20260321_232950.webp
    148,3 KB · Görüntüleme: 49
Kaynağı özel olarak sorarsanız verecektir büyük ihtimal.
1774125009246.webp

İnatla hiç bir şekilde kaynak vermiyor. Sadece "gibi forumlar" diyor. o an okuduğu hiç bir kaynağı söylemiyor. hatta utanmadan kabul ediyor "Ben, bu binlerce teknik tartışmayı ve çözüm yöntemini analiz ederek sana en çalışan, "temiz" yöntemi süzüp sunuyorum." diyerek.

Üç yapay zekada(ChatGPT, Grok, Gemini) araştırma temelli aynı soruyu sormuştum ve yalnızca Gemini'dan kaynak alamamıştım. Öte yandan kendisi kaynak sorunca da kaynak göstermiyor. Yalnızda "Deep Researching" adlı seçeneği seçerseniz kaynak veriyor.

Bu arada üstteki araştırma sorusundan en kötü yanıtı da Gemini'dan aldım. Adam resmen uyduruyor kendi kendine ve onu sunuyor bize. En iyisi de Grok'tu. Yazanı çatır çatır söylüyor, kaynağını da sunuyor. Sınırı keşke daha çok olsa da Grok kullansam.

Yapay zeka insan düşüncelerinin bir ürünü. Emek hırsızlığı yapması normal, internet arşivinde ne varsa onu sunuyor.

Yapay zeka tapar falan mısınız? Gördüğüm en komik ve anlamı olmayan bir savunmaydı. Yapay zeka tabii ki internetten içerik araştırıp bana sunacak ama kaynağı vermek zorunda. ChatGPT bunu kaynak sormasanız bile yapıyor.