Ratchet

Yetkin
Şimdi, demek istediğim yapay zekâ ile bir hikaye oluşturmak değil. Mesela diyelim, ben 50 sayfalık bir hikaye yazdım fakat yazım kurallarıdır, imla hataları veya noktalama yanlışları gibi şeyleri düzeltmek için yapay zekayı kulllanmak etik midir? Veya telif hakkını yok eder mi? Yayınevleri bu duruma sıcak bakıyor mu? Merak ettim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Doğrudan yapay zekâya yazdırdığın içerikler kamu malıdır. En azından ABD'de öyle. Türkiye'de bu konu hakkında bir düzenleme yok. Siyasiler başka konularla uğraşıyorlar.

Eğer kendin yazdıysan ve yapay zekâyı noktalama işaretleri, yazım hataları, ufak düzenlemeler için kullandıysan telif hakkı kaybolmaz. İçerik hâlâ senindir.

Yalnız ChatGPT, Gemini, Claude, Grok gibi yapay zekaları kullanacaksan bunların kullanım şartlarına göre girdiğin her veriyi yapay zekâ eğitim materyali olarak kullanma hakları doğar.

Yazılarının eğitim materyali olarak kullanılmasını istemiyorsan açık kaynak bir dil modelini (örneğin DeepSeek, Grok 1.0, GPT-OSS gibi) LM Studio üzerinden yerel olarak çalıştırıp kullanabilirsin. Bulut tabanlı LLM'lerden daha güvenli olur ayrıca.

Doğrudan yapay zekâya yazdırdığın içerikler kamu malıdır. En azından ABD'de öyle. Türkiye'de bu konu hakkında bir düzenleme yok. Siyasiler başka konularla uğraşıyorlar.

Eğer kendin yazdıysan ve yapay zekâyı noktalama işaretleri, yazım hataları, ufak düzenlemeler için kullandıysan telif hakkı kaybolmaz. İçerik hâlâ senindir.

Yalnız ChatGPT, Gemini, claude, Grok gibi yapay zekaları kullanacaksan bunların kullanım şartlarına göre girdiğin her veriyi yapay zekâ eğitim materyali olarak kullanma hakları doğar.

Yazılarının eğitim materyali olarak kullanılmasını istemiyorsan açık kaynak bir dil modelini (örneğin DeepSeek, Grok 1.0, GPT-oss gibi) lm Studio üzerinden yerel olarak çalıştırıp kullanabilirsin. Bulut tabanlı Llm'lerden daha güvenli olur ayrıca.

Cevabınız için teşekkür ederim. Gayet detaylı idi. O zaman GPT'yi yerine DeepSeek kullanayim ben.Fakat şu LM ve LLM kısmını anlamadım.

Cevabınız için teşekkür ederim. Gayet detaylı idi. O zaman GPT'yi yerine DeepSeek kullanayim ben.Fakat şu LM ve LLM kısmını anlamadım.
LLM, büyük dil modeli anlamına geliyor. GPT vs. gibi araçları meydana getiren yapay zekâ türü.

LM Studio açık kaynak modelleri local olarak sisteminde çalıştırmaya yarayan program.

Llm, büyük dil modeli anlamına geliyor. GPT vs. gibi araçları meydana getiren yapay zekâ türü.

Lm Studio açık kaynak modelleri local olarak sisteminde çalıştırmaya yarayan program.

Sorun olmazsa bunun Tutorial'ını atar mısınız? Ben buldum fakat emin değilim. Doğru olduğunda. Çok yabancıyım da böyle şeylere. Sizden dinlesem daha iyi olur benim için galiba.