Makaleler
12
Yer
Antalya
Staj defterimi yapay zekadan yardım alarak yazıyorum. Ona gün içinde yaptıklarımı düzenli bir şekilde veriyorum ve edilgen bir yapıyla staj defterine uygun cümle yapılarıyla yazmasını istiyorum. Verdiği yazıdan beğendiğim kısımları alıyorum. Beğenmediklerimi kendim yazıyorum. AI Detector sitesine atıyorum, bazısı %70, bazısı %50, bazen %17 gibi bir değer gösteriyor. %50 olan sayfayı AI Checker sitesine atıyorum, bu yazı %100 insan yazımı diyor. :D Şimdi bu defterlere bakan hocalar ilk siteyi açarsa yandık. Bu sitede kendi eklediğim cümleleri bile yapay zeka olarak gösteriyor. AI Checker sitesi ise direkt yapay zekadan geçirdiğim cümleleri bile insan yazısı olarak görüyor.

AI Tespit Siteleri Neden Güvenilmez?
İstatistiksel Tahmin Yaparlar: Bu siteler yazının yapay zeka olup olmadığını "bilmez". Sadece kelimelerin yan yana gelme sıklığını ve cümle uzunluklarını (perplexity ve burstiness) ölçer.
Akademik Dili "Yapay Zeka" Sanırlar: Staj defterinde kullandığın "edilgen yapı" (yapılmıştır, edilmiştir, gözlemlenmiştir) ve resmi kurumsal dil, yapay zekanın en çok tercih ettiği kalıplardır. Sen kendi cümleni bile resmi ve edilgen yazsan, sistem bunu robotik bulup "AI" damgası vurur.
Yalancı Pozitif (False Positive) Oranı Çok Yüksek: OpenAI (ChatGPT'nin kurucusu) bile kendi geliştirdiği AI tespit aracını, aşırı derecede yanlış sonuç verdiği ve insan yazısını AI sandığı için 2023 yılında tamamen kapattı.
Yabancı Dil Etkisi: Metin Türkçe olduğunda bu araçların hata payı iki katına çıkar. Çünkü Türkçe veri setleri İngilizce kadar gelişmiş değildir.

AI detector sitelerine AI oncesi yazilan edebi metinleri at yuzde 90 civari AI yazdi diyor. O yuzden hicbir anlami yok bu tarz sitelerin.