Makaleler
12
Yer
Antalya
Staj defterimi yapay zekadan yardım alarak yazıyorum. Ona gün içinde yaptıklarımı düzenli bir şekilde veriyorum ve edilgen bir yapıyla staj defterine uygun cümle yapılarıyla yazmasını istiyorum. Verdiği yazıdan beğendiğim kısımları alıyorum. Beğenmediklerimi kendim yazıyorum. AI Detector sitesine atıyorum, bazısı %70, bazısı %50, bazen %17 gibi bir değer gösteriyor. %50 olan sayfayı AI Checker sitesine atıyorum, bu yazı %100 insan yazımı diyor. :D Şimdi bu defterlere bakan hocalar ilk siteyi açarsa yandık. Bu sitede kendi eklediğim cümleleri bile yapay zeka olarak gösteriyor. AI Checker sitesi ise direkt yapay zekadan geçirdiğim cümleleri bile insan yazısı olarak görüyor.

AI Tespit Siteleri Neden Güvenilmez?
İstatistiksel Tahmin Yaparlar: Bu siteler yazının yapay zeka olup olmadığını "bilmez". Sadece kelimelerin yan yana gelme sıklığını ve cümle uzunluklarını (perplexity ve burstiness) ölçer.
Akademik Dili "Yapay Zeka" Sanırlar: Staj defterinde kullandığın "edilgen yapı" (yapılmıştır, edilmiştir, gözlemlenmiştir) ve resmi kurumsal dil, yapay zekanın en çok tercih ettiği kalıplardır. Sen kendi cümleni bile resmi ve edilgen yazsan, sistem bunu robotik bulup "AI" damgası vurur.
Yalancı Pozitif (False Positive) Oranı Çok Yüksek: OpenAI (ChatGPT'nin kurucusu) bile kendi geliştirdiği AI tespit aracını, aşırı derecede yanlış sonuç verdiği ve insan yazısını AI sandığı için 2023 yılında tamamen kapattı.
Yabancı Dil Etkisi: Metin Türkçe olduğunda bu araçların hata payı iki katına çıkar. Çünkü Türkçe veri setleri İngilizce kadar gelişmiş değildir.

Bu konuda endişelenmenizi gerektirecek bir kişi varsa o da eğitimcinin kendisidir. Halihazırda ben de yüksek lisans eğitimimde tez aşamasındayım, sabit fikirli ve güncel paradigmayı bir tehdit olarak gören hocalar bu konuyu farklı şiddetlerde ele alabiliyorlar. Örneğin bazıları AI sounding yazıları keskin şekilde reddederken bazıları verimliliği artırıcı kullanımları tavsiye edebiliyor, burada hedef not yükseltmekse maalesef ki eğitimciyi analiz ederek ilerlemek zorunda kalınıyor.

AI detector başlığı altındaki sitelerin %90'ı üretken yapay zeka araçlarının sıklıkla kullandığı belirli söz öbeklerini, kelimeleri tanımak için eğitildiklerinden dolayı bu tarz metinler üzerinde fazla keskin kararlar alıyorlar, örneğin "It is vital to rectify that ... " gibi bir ifadeyle başlayan bir ibarenin sonrası her ne kadar sizin öznel fikirlerinizi, argümanınızı ya da bulgunuzu sunuyorsa da "vital" ve "rectify" gibi AI sounding kelimelerin kötü şöhretli etiketlerinden dolayı o cümlenin tamamını AI detection olarak tespit edebiliyor. Akademik yazımın temel taşlarını iyi bilmek, lexical density olayını güvenilir aralıklarda bırakmak, jargon üzerinde hakimiyet kurmak gerekir, bu beceri kazanıldıkça AI sounding olan kelime de olsa cümlenin tamamı da olsa uygun şekilde törpülenebilir, insancıllaştırılabilir. Söz konusu akademik bir paper ise zaten bunlardan tamamen arındırılmış bir metinden söz edilemez, jargon itibariyle kullanılan kelimelerin bazıları elbet AI checker'lara soru işareti oluşturabilecek kelimelere kayacaktır, fakat bunlar içinde en iyi alternatifleri bularak bazen bir kelimeyle, bazen de bir cümle yapısı değişikliğiyle bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz.

Nihayetinde önemli olan sizin ödevinize ya da çalışmanıza verdiğiniz emek kadar eğitimcinin de çağı yakalayabilmiş olmasıdır. Eğer söz konusu eğitimci karşısına çıkan ilk siteden tüm öğrencilerinin kağıtlarını AI check yapıp buna göre yargı dağıtıyorsa zaten kendisiyle ortak paydada buluşmak çok zordur. Bildiğim kadarıyla Turnitin gibi intihal kontrol araçları artık kendi içerisinde bu AI yazım kontrolünü de sağlıyor, metniniz bahsettiğim yazım kalitesini az çok tutturmuşsa bu gibi daha profesyonel araçlarda yüzdeleriniz çok yüksek çıkmaz. Ayrıca, metni bu gibi durumlardan kurtarmak için yine GenAI araçlarından yardım alınabilir, kapsamlı bir prompt aracılığıyla metnin sadeleştirilmesi ve akışı konusunda da iyi işler çıkartabiliyorlar ama "Humanize the following passage for the possible AI detection procedure: [metin]" şeklinde yapılmamalıdır, son kontrol her zaman insanda olmalıdır. Şayet kontrol sizde olursa elinizden çıkan ürüne laf eden her türlü kişiyle tartışabilir, kendinizi savunabilirsiniz.

Son düzenleme: