cemkaraca 106

Bilgin
Bu sene yatay geçişle bir ilçedeki MYO'ya yerleştim ancak ilçedeki yurtta yer olmadığı için bana 1-1.5 saat uzaklıktaki şehir merkezinde misafir olarak kalabileceğim yurt verebileceklerini söylediler. Her gün okula git-gel yapmak için yolda toplam 2-3 saat harcamam gerekecek. Ekim'e kadar kalacağım.

Sizce her gün bu yol eziyeti çekilir mi, yoksa geçici olarak ilçedeki öğretmenevi veya belediye misafirhanesi gibi barınma alternatiflerini mi zorlamalıyım? İnternetten o ilçedeki öğretmen evini rezervasyon için araştırdığımda 1 aylık 30 bin TL vs. dedi. Dışarıda kaldım resmen ve ben Türk evladıyım, bu ülkenin vatandaşıyım. Benzer bir kriz yaşayan veya bu durumu tecrübe edenlerin tavsiyelerini bekliyorum.

Ne yapmalıyım?

1 ay zaten. 1 sene falan olsa neyse de 1 aydan sıkıntı olmaz.
1 ay haftanın 5 günü bu yolu çekmek eziyet olmaz mıydı. 30 gün sonuçta hadi hafta sonunu çıkar 21-22 gün, az değil yani ben bilemedim. Akşam yorgun argın dersten çıktığımda yurda dönmek işkence olur diye tahmin ediyorum.

1 ay haftanın 5 günü bu yolu çekmek eziyet olmaz mıydı. 30 gün sonuçta hadi hafta sonunu çıkar 21-22 gün, az değil yani ben bilemedim. Akşam yorgun argın dersten çıktığımda yurda dönmek işkence olur diye tahmin ediyorum.
Yani sen bilirsin. Sana çok eziyet geliyorsa daha yakın bir yeri seçmek sana kalmış.

1 ay zaten. 1 sene falan olsa neyse de 1 aydan sıkıntı olmaz.
Basite aldığınız şey bir külfet. Geçiş yapan öğrencilerin de barınma hakkı vardır. Ve devlet bu hakkı sağlamak zorundadır. YKS ile yerleşenden bir farkı bulunmamaktadır. Yanlış yapılan işlere yanlış demek en doğrusudur. Bu şekilde "Aman zaten 1 ay ne olacak?" diye düşünmek ancak züğürt tesellisidir.

@cemkaraca, ek yerleştirmeleri beklemen gerekiyor. Ek yerleştirmelerde yurt başvurusu yapacaksın. Yurt merkezde çıkabilir, çıkmazsa da yine en yakın yere çıkacaktır. Daha sonrasında "nakil" başvurusu da yapabilirsin. O zamana kadar yapabileceğin pek bir şey yok maalesef. Eğer bulunduğun yer büyükşehir ise belki oranın yurtları vardır, onu sorgulamalısın.

Basite aldığınız şey bir külfet. Geçiş yapan öğrencilerin de barınma hakkı vardır. Ve devlet bu hakkı sağlamak zorundadır. YKS ile yerleşenden bir farkı bulunmamaktadır. Yanlış yapılan işlere yanlış demek en doğrusudur. Bu şekilde "Aman zaten 1 ay ne olacak?" diye düşünmek ancak züğürt tesellisidir.

@cemkaraca, ek yerleştirmeleri beklemen gerekiyor. Ek yerleştirmelerde yurt başvurusu yapacaksın. Yurt merkezde çıkabilir, çıkmazsa da yine en yakın yere çıkacaktır. Daha sonrasında "nakil" başvurusu da yapabilirsin. O zamana kadar yapabileceğin pek bir şey yok maalesef. Eğer bulunduğun yer büyükşehir ise belki oranın yurtları vardır, onu sorgulamalısın.
Üstteki arkadaş sonuçta bu sorunu yaşamıyor, o yüzden onu takmadım bile. Efektif çözüm bile sunmadı, zaten ben bileceğim ama bildiğim şeyler konusunda sıkıntı var, ben de onu diyorum. İlçedeki yurt dolu. Kendi ülkemde mülteci gibi hissetmek istemiyorum.

GSB il müdürlüğünde konuştuğum kişi de demişti, ek başvuru da başvuru yapman gerekiyor diye ve ilçedeki yurt çıkar demişti. O zamana kadar merkezde bir yurtta misafir olarak kalabilirsin dedi ama o yurtta dediğim gibi ilçeye 60 km uzaklıkta. Aslında o zamana kadar ne yapacağım o önemli. Şimdi büyükşehir ama merkezde değil üniversite, ilçede. O yüzden imkanlar kısıtlı. Bir tek en ucuz ilçede öğretmenevi var devletin, o da 1 günlük 1.500 TL dedi. Aylık 35-40 bin TL yani.

Ve okulum 14 Eylül'de başlıyor. Haftaya direkt yurda gideceğim bu sefer telefonda sormak yerine ama bir sonuç çıkacağını sanmıyorum. Belki kayıt sildiren falan olur diye hani bir umut. Ne işlere kaldık ya.

@cemkaraca, sen yine şanslısın. Ben de yatay geçiş yaptım, yaptığım ildeki yurt müdürlüğü ile konuştum misafir olarak alamıyoruz dedi, 2 yurt var ikisiyle de görüştüm. GSB İl Müdürlüğü ile de görüştüm aynı terane.

Yedek listesinde kaçıncı olduğuna bak gerisi çözülür.

Ek olarak: DSİ Misafirhanesi, Hakim Evi, Polis Evi gibi kamu ve kurumlara da bak. Her kurumun mutlaka misafirhanesi oluyor.

@cemkaraca, sen yine şanslısın. Ben de yatay geçiş yaptım, yaptığım ildeki yurt müdürlüğü ile konuştum misafir olarak alamıyoruz dedi, 2 yurt var ikisiyle de görüştüm. GSB İl Müdürlüğü ile de görüştüm aynı terane.

Yedek listesinde kaçıncı olduğuna bak gerisi çözülür.

Ek olarak: DSİ Misafirhanesi, Hakim Evi, Polis Evi gibi kamu ve kurumlara da bak.
Siz ekimde başvuru yaptınız mı? Ek başvurularda direkt yerleştiniz mi? Şu anda yedek listesi yok, onu anlayamadım. Nereden bakacağım? Ekim ayındaki ek başvurularda yurda direkt yerleşemez miyim?

Dediğiniz misafirhaneleri ilçede bulamadım. Google Maps'te sadece öğretmenevi çıkıyor.

Siz ekimde başvuru yaptınız mı? Ek başvurularda direkt yerleştiniz mi? Şu anda yedek listesi yok, onu anlayamadım. Nereden bakacağım? Ekim ayındaki ek başvurularda yurda direkt yerleşemez miyim?

Dediğiniz misafirhaneleri ilçede bulamadım. Google Maps'te sadece öğretmenevi çıkıyor.
Bu yıl yaptım ben yatay geçişi daha başvurular açılmadı. Ekim ayında açılacağı da kesin değil. GSB'nin resmi açıklaması yok.

GSB'nin tek duyurusu:
• Ek kontenjan öğrencileri,
• Yatay - dikey geçiş öğrencileri,
• Özel yetenek öğrencileri,
• Lisansüstü eğitim öğrencileri,
• Normal öğrenim süresinde eğitimini tamamlayamayan (Artık yıl) öğrencileri,
• Bir yükseköğretim programından mezun olup ikinci üniversitesini okuyacak öğrencilerin, Yurt başvuruları ilerleyen tarihlerde Yüksek Öğrenim kayıtları tamamlanmasına müteakip alınacaktır.

Bunun haricinde direkt olarak yerleşme gibi bir durum yok. Yurtta boş yer varsa eğer yerleşebilirsin, şu anda kaldığın yurt çıkarsa yerleşirsin çünkü misafir olarak alabildiklerine göre yer var. Ancak merkezdeki çıkarsa orada yer olmadığı için yedeğe düşersin ve yine misafir olarak kalırsın.