Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ali UCA

Başarılı
Merhaba arkadaşlar.
AMD işlemcilerde DD5 RAM kullananlar BIOS'tan XMP açınca 45-50 saniyeye varan geç açılma sorunları ile karşılaşıyor. Ben de böyle bir sorun yaşadım ve bir türlü çözüm bulamamıştım.
Anakartım MSI Pro B650-S Wi-Fi. Muhtemelen şimdi göstereceğim çözüm bütün MSI DDR5 anakartlarda geçerli olacaktır.
BIOS'tan OC menüsü altında bulunan "Memory Context Restore" ayarını enabled moduna alıyorsunuz ve ayarları kaydediyorsunuz.
Detaylı anlatım linkini de paylaşıyorum. Umarım işinize yarar.

Selametle.

Bende de açılış uzun sürüyor DOCP açtığımda aynı şekilde, üstüne pek gitmemiştim. Bu ayarı açmak bir risk teşkil eder mi acaba, veya genel bir performans düşüşüne neden olur mu? Bilginiz var mı?

Bende de açılış uzun sürüyor DOCP açtığımda aynı şekilde, üstüne pek gitmemiştim. Bu ayarı açmak bir risk teşkil eder mi acaba, veya genel bir performans düşüşüne neden olur mu? Bilginiz var mı?
Mesela DDR4'lerde 2133MHz olur genelde RAM'ler. Ancak sizin aldığınız mesela 3000MHz. O yüzden DOCP/XMP açıyoruz. Zararı yoktur.

Mesela DDR4'lerde 2133MHz olur genelde RAM'ler. Ancak sizin aldığınız mesela 3000MHz. O yüzden DOCP/XMP açıyoruz. Zararı yoktur.
DOCP değil, Memory Context Restore ayarını sormuştum. Benim RAM'im 5600 MHz, o yüzden DOCP açık kullanıyorum. Böyleyken de bilgisayarın açılış süresi uzuyor.

İsterseniz ayarı açıp bilgisayarınız stres testine sokun. Herhangi bir sorun olacağını sanmıyorum fakat test sonucuna göre karar verebilirsiniz. Yaklaşık 1 aydır bu ayarda kullanıyorum herhangi bir sorun yaşamadım.

İsterseniz ayarı açıp bilgisayarınız stres testine sokun. Herhangi bir sorun olacağını sanmıyorum fakat test sonucuna göre karar verebilirsiniz. Yaklaşık 1 aydır bu ayarda kullanıyorum herhangi bir sorun yaşamadım.
Memory Context Restore ve Power Down Enable ayarlarını açtım, basit genel bir benchmark da denedim, bir problem yok şimdilik ve boot süresi ciddi olarak azaldı. Stres testi de uygulayacağım.

Denemeye değerdi, sağ olasın denedim ama maalesef MPG X670E Carbon WiFi modeliyle bende bu yöntem işe yaramadı. Expo açık olduğu sürece 67 saniye BIOS süresini görmeye devam ediyorum. Expo kapatıp elle RAM'leri 6000 MHz yaptığımda ise sistem ya hiç açılmıyor debug LED'de şimdi hatırlamadığım hata kodu ile sistem kalıyor ya da işletim sisteminde mavi ekran veriyor.

Sözde son BIOS update bu süreyi hızlandırıyordu, o da hiçbir işe yaramadı. Bu sistemde şanssız olmam dışında kendimde mi bir sorun var anlamadım.

Denemeye değerdi, sağ olasın denedim ama maalesef MPG X670E Carbon WiFi modeliyle bende bu yöntem işe yaramadı. Expo açık olduğu sürece 67 saniye BIOS süresini görmeye devam ediyorum. Expo kapatıp elle RAM'leri 6000 MHz yaptığımda ise sistem ya hiç açılmıyor debug LED'de şimdi hatırlamadığım hata kodu ile sistem kalıyor ya da işletim sisteminde mavi ekran veriyor.

Sözde son BIOS update bu süreyi hızlandırıyordu, o da hiçbir işe yaramadı. Bu sistemde şanssız olmam dışında kendimde mi bir sorun var anlamadım.
Çözümü mutlaka olacaktır.
Power Down Enable modunu açmayı denediniz mi? Msi formunda sizinle aynı sorunu yaşayan biri çözüme ulaşmış. Linkini bırakıyorum.
Yine çözüme ulaşamazsanız ramlarınızım uyumluluğunu kontrol edin.

Dosya Ekleri

• MSI_SnapShot_07.webp
    MSI_SnapShot_07.webp
    93,8 KB · Görüntüleme: 112

64 GB RAM kullanıyorsun bir zahmet uzun açılsın. RAM'lerin dual-rank olduğundan dolayı boot süresi artacaktır.

64 GB RAM kullanıyorsun bir zahmet uzun açılsın. RAM'lerin dual-rank olduğundan dolayı boot süresi artacaktır.
Açılma süresini aştım sistemi topladığımdan beri ama çözebilsem güzel olurdu. Çözümü kendi isteğimle bilgisayarı hiç kapatmamakta buldum. Elektrik ne zaman kesilirse artık. :D

Son düzenleme: