Yazım kurallarına uymayan mesaj alıntılayınca ban kuralı kaldırılsın

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Hans
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 24
  • Görüntüleme Görüntüleme 710
Makaleler
1
Alıntılanan mesajın yazım hatası bizi ilgilendirmez. Merhaba arkadaşlar, bugün bir arkadaşa kulaklık önerisi sunuyordum ve yazım hatası yapmış, ben de fark etmedim. Alıntılayarak cevapladım. Adamın açtığı konuda bile yazım hatası var ama onaylanıyor ne hikmetse. Neyse, diğer mesajları da hatalıymış, bana bildirim geldi “Yazım kurallarına uymayan mesaj alıntılamak ban sebebidir diye”. Abicim, tamam, bunu ilk uyarıyorsunuz da ben sürekli başkaları hata yapmış mı diye kontrol edeceğim? Hani etiket atmak daha kolay ama belli bir cümlesine cevap vermek gerekiyor bazı yerlerde ve alıntılıyoruz. Bence, yazım kurallarına uymayan mesaj alıntılayınca ban yediğimiz kural kaldırılmalı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Artı 30 Eksi
O zaman en azından alıntılayan kişiye minimal düzeyde ban atılsın. Ban süre sıralaması bu konuda ne kadar olduğunu bilmiyorum ama 5 dakika > 10 dakika > 20 dakika diye gidiyordur umarım.

Son düzenleyen: Moderatör:
İfadeler: 683
Moderasyon, Türkçenin her kuralına harfi harfine uyan bir ekip olsaydı bu kuralı uygulamaları mantıklı olurdu; gel gelelim ki bu söz konusu değil.

Kesinlikle. Başkasının yapmış olduğu hatadan bizim niye başımız yanıyor? Amacımız yardım etmek, TDK olmak değil. Artıladım.

Bu kurala dair karışık düşüncelere sahibim.

Diğer her kural gibi buna da uymaya özen gösteririm ve bir ara @Kedicik'in dediği gibi bazen belki alıntıdaki düzeltilmiş hataları gören mesaj sahipleri uyarı olmaksızın bilinçlenebilir. Hoş.

Ne var ki alıntılanan mesajdaki hataları düzeltmenin bile bir sorumluluk olması fazla hissettiriyor. Kendim için demiyorum, genel olarak konuşuyorum. Bana pek sorun olmuyor çünkü şunu ben de yapıyorum:
Baktım yazılan yazıda hayır yok ise, direkt etiket atıyorum ben mesela.

Ne bileyim, sanki üyeler alıntıyı düzeltmekle de uğraşmasa olur.

Böyle bir kural olmasa hatalı mesajların alıntılanma çokluğu sebebiyle Sosyal bu kadar iyi gözükmezdi.

Bu kurala pek uyulduğunu düşünmüyorum zaten hâlihazırda.
"Keşke uyulsa. Neden uyulmuyor?" demiyorum, gördüğüm neyse onu söylüyorum sadece. Gördüğüm savunmalar hep buna benzer oldu ve pek geçerli olmadığını hissetmeye başladım. Asıl mesajlar düzgün olsa yeter gibi hissettiriyor.

Önce raporlayarak yazım hatalarını düzelttirmelisin.

Üyeler böylesine sorumlu tutulmalı mı gerçekten? Sorgulayıp duruyorum. Yazım yanlışlarını raporlamanın üyelerin bir sorumluluğu olduğunu düşünmüyorum. Raporlayanlar raporlar, ne hoş ama raporlamayana da laf edilmemeli bence. "Akışın dışında kalan" bir sistemmiş gibi geliyor: İsteyen kullanır, istemeyen kullanmaz.

Onca satıra ve beraberinde onca hataya sahip bir mesajı alıntılayacağınızı düşünün ya da boş verin, düşünmeyin. Düşünmesi bile yorucu.

Hani etiket atmak daha kolay ama belli bir cümlesine cevap vermek gerekiyor bazı yerlerde ve alıntılıyoruz.

Gayet hak verdiğim bir argüman. Alıntılama özelliği bunun için var. Etiketlemekten fazlası kesinlikle.

Üyeler böylesine sorumlu tutulmalı mı gerçekten?
Dilimizi düzgün kullanmaktan ve dilimizin düzgün kullanılmasını sağlamaktan hepimiz sorumluyuz. Türkçeyi biz kurtaralım demiyoruz ama herkes elinden geldiği kadar bunu sağlamalı benim bakış açıma göre.

Dilimizi düzgün kullanmaktan hepimiz sorumluyuz.

Bu konuda katılıyorum, herkes kendi mesajlarını yeterince düzgün yazabilmeli. Sosyal'de okunabilirlik ve anlaşılabilirlik ön planda tutulmalı.

... dilimizin düzgün kullanılmasını sağlamaktan hepimiz sorumluyuz.

Bunun Sosyal gibi bir ortamda sorumluluk değil isteğe bağlı olması gerektiğini düşünüyorum. Üyeler, Sosyal'e başkalarının hatalarını düzeltmek için girmiyor diye tahmin ediyorum. Tekrar edeyim: Düzeltenlere lafım yok tabii ki, yaptıkları çok hoş bir şey. İsteğe bağlı ve bunun istenmesi hoş.

Katılıyorum, ben bu cezadan kaçmak için etiket kullanıyordum sürekli, geçen çözdüğüm konuda KS'nin mesajlarını raporlayıp düzelttirmedim diye uyarı vereceğini söyledi bana diğer forumda bir moderatör. Normalde kurala olumlu bakarken algılarımı tersine çevirdi tamamen kendisi

Bence bu sistem devam edebilir fakat insiyatifi fazla olan bir ceza olmalı, foruma katkısı olan kişilerin bu cezayı yediğindeki süreleri az olarak verilebilir bezdirilmemesi için.

Son düzenleme:
Şöyle düşün. Hatalı mesajı yazan kişi bir defa yazıyor ama hatalı mesaj sınırsız kez alıntılanabiliyor. Ortalık hatalı mesaj alıntılamalarıyla dolu olurdu o zaman.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…