ALCYONEUS

Uzman
Malumunuz bedelli askerlik ücretine yeni bir güncelleme geldi ve bu ücret özel sektörde çalışan çoğu kişinin ödeyebileceği bir meblağ değil. Ben ön lisans mezunuyum, sınava hazırlanıyorum ama başarılı olup olamayacağımın bir garantisi yok. Her şekilde askere öyle ya da böyle gitmek zorunda kalacağım. Çevremde askeri okulda okuyan yakınlarım, yedek astsubay olarak askerliğimi yapabileceğimi söyledi. En son çalıştığım şirketteki bir abi de, ön lisans biyomedikal cihaz teknolojisi bitirmiş, 3,34 diploma notu ile mezun olmuş ve yedek astsubay olarak askerliğini yapmış; "Seni de alırlar, askerliğini yedekten yap; hem süreç kolay ilerler hem de eline para geçmiş olur" dedi. Yakın zamanda kuzenim de yedek subay olarak askere gitti. Şu an sözleşmeliye geçti ama ilköğretim matematik öğretmenliği mezunu birisi olarak kendisi de yedek asker olarak seçildi. Yine o da bana yedek asker olarak askerliğimi yerine getirmemin daha doğru olacağını söyledi.

Her neyse, ben bu tavsiyeleri vs. çok uzatmayacağım, biraz durumumu anlatayım: Meslek lisesi çıkışlıyım, elektrik-elektronik/endüstriyel bakım onarım dalında eğitim aldım, ardından ön lisans elektronik teknolojisi üzerine eğitim aldım ve 3,08 diploma notu ile mezun oldum. Okurken boş durmadım, devletin bazı projelerinde yer aldım; GSB yurt time ve komşum projelerindeydim. Ek olarak da stajımı savunma sanayi alanında askeri kışlada karacılarla birlikte yaptım ama askeri tarafta değil, teknik tarafta özel şirket bünyesindeydim. Bir ay sonunda stajımı bitirdim ve mezun oldum, elimde stajı tamamladığıma dair belge mevcut.
Şirket çalışanlarının takıldığı bir sosyal mecra var, orada iş geçmişini insanlar yazıyor; ismini vermem doğru mu değil mi bilmediğim için yazmıyorum. Bu mecrada birinin profiline girdiğimde ön lisans mekatronik teknolojisi bitirdiğini ve doğuda bir ilde bakım onarım üssünde askerliğini yedek astsubay olarak yaptığını gördüm (kendisi iş geçmişine bu askerliği eklemiş).

İnternette bu konu ile ilgili yazılan yazıları okuyorum ama kimse net bir şey söylememiş, bazen yedek astsubay olarak askerliği yapma seçeneği e-Devlet'te çıkıyor, bazen çıkmıyor demişler. Bende bu "yedek asker olarak askerliğini yapmak ister misin?" seçeneğinin çıkıp çıkmama ihtimali nedir? Almış olduğumuz eğitimler ve devlet bünyesinde görev aldığımız organizasyonlar yedek olarak askerliğimizi yapabilme ihtimalimizi artırıyor mu yoksa rastgele ihtiyaca göre mi seçiliyor?
Sorum saçma gelebilir ama artık yavaş yavaş zaman ilerliyor ve askerlik önümde bir engel oluşturmaya başladı; ne iş bulabiliyoruz ne yurt dışı vb.Seçenekleri değerlendirebiliyoruz. Yapacaksam da yedekten yapayım ve elime biraz para geçsin diyorum (kötü şartlarda kalma, hayat standartlarının kötü olması veya askerliğin 6 ay yapanlara göre daha uzun süre olması gibi bir derdim yok; zaten çok iyi şartlarda yaşamıyoruz, sadece ihtimalleri değerlendirmek istiyorum. Olur da önümüzdeki 6 ay içerisinde tecilimi bozmam gerekirse bu durumu değerlendireceğim veya açık üniversiteye kaydımı yaptıracağım).

Son düzenleyen: Moderatör:
İnternette bu konu ile ilgili yazılan yazıları okuyorum ama kimse net bir şey söylememiş, bazen yedek astsubay olarak askerliği yapma seçeneği e-Devlet'te çıkıyor, bazen çıkmıyor demişler. Bende bu "yedek asker olarak askerliğini yapmak ister misin?" seçeneğinin çıkıp çıkmama ihtimali nedir?

2 yıllık ve üstü herhangi bir okulda okuyanı ihtiyacına göre (askerliği yaptıracağı yere göre) yedek astsubay olarak yaptırıyor. Bazen çıkmıyordan kasıt başvurmuştur mezunun birisi ona normal askerlik çıkmıştır. Yoksa bende 3.29 OrtalamaBbilgisayar Teknolojisi mezunu olduğum halde o dönem için seçenek sunmuşlardı ben seçmemiştim. Evet Maaşı yaptığınız bölgeye göre de gerçekten iyi bir meblağ veriyor ancak mentaliniz ve kendi düzeninize uygunsa ona göre deneyebilirsiniz. Elektronik mezunu olduğunuz için Bakım Hizmet Bölüğü ya da Muhabereye düşme olasılığınzda var gibi. (Ben yedek seçseydim bende Muhaberede olacağımdan eminim çünkü normal halimde de Muhabere'de yaptım)