Max Caulfield 82
Üstün
AMD'nin geçen ayın 28'inde duyurduğu RX 9050 8 GB ekran kartı tam anlamıyla bir bakkal kartı olmuş. Şu an için sadece Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Japonya'da piyasaya sürüldü. Ancak ileride Türkiye'ye de gelirse ve satılmaya başlanırsa diye bu konuyu açmak istedim.
Bu karta bakkal kartı dememin nedenleri şunlar:
Yani AMD'nin perakende pazarda piyasa sürdüğü tek RX 9050 modeli olan RX 9050 8 GB bile tam anlamıyla bir bakkal kartı olmuş. Zayıf bir GPU'ya fazla VRAM koyma taktiği bana tam anlamıyla GT 730 4 GB ve R7 240 4 GB gibi ekran kartlarını hatırlaıyor. Üstelik bu defa RX 9050 8 GB'daki VRAM'in bant genişliği de oldukça yüksek, bu da daha fazla bilinçsiz alıcıyı zayıf GPU'lu bir kart almaya itebilecek bir durum maalesef.
Bu konuda RX 9050'nin "nispeten iyi" (!) olan 8 GB modelinden, yani perakende olarak satılacak olan modelden bahsettim. Bir de 9050'nin çok daha kötü olan OEM 4 GB 64 bit modeli var, ondan bahsetmek istemiyorum bile. Hardware Unboxed'ın bir şekilde bu OEM GPU'yu tedarik edip testini yapmasını bekliyorum.
Siz RX 9050 8 GB hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu karta bakkal kartı dememin nedenleri şunlar:
- Karta dışarıdan bakıldığında 8 GB GDDR6 bellek ile geliyor ve bellek veri yolu da 128 bit. Bellek bant genişliği ise 288 GB/s hızında. Üstelik Infinity Cache kapasitesi de 32 MB. Yani VRAM konusunda yaklaşık %10 daha düşük bant genişliği dışında 9060 XT 8 GB ve 16 GB ile hiçbir farkı yok. Fakat kartın GPU'suna bakıldığında durum gerçekten içler açısı.
Kartın GPU'su sadece 16 CU, 32 Ray Accelerator ve 1024 SP barındırıyor. Yani 9060 XT'nin tam yarısı. Üstelik bu çekirdekler de çok daha yavaş bir hızda çalışıyor. 9050'nin oyun frekansı 1920 MHz iken 9060 XT'de bu frekans 2530 MHz. Boost frekansı ise 9050'de 2600 MHz, 9060 XT'de ise 3130 MHz. Yani oyun frekansında %24, boost frekansında ise %17'lik bir düşüş yaşanmış. %50 daha düşük çekirdek sayısını da ekleyince 9050'nin GPU'sunun ne kadar berbat olduğunu görebiliyorsunuz.
- Kart eğer fena olmayan bir fiyat ile piyasaya sürülseydi yine tamam diyebilirdik. Ancak bu kart tam $280 fiyat ile çıktı! 9060 XT 8 GB şu anda kötü piyasa koşullarına rağmen $400 civarına alınabiliyor ABD'de. Türkiye'de ise KDV dahil en ucuz 9060 XT 8 GB modeli $381 civarında. Buradan da kartın gerçekten aşırı pahalı ve saçma bir fiyatla çıktığını anlıyoruz.
- Kartın reel performansı RTX 5050'nin bile gerisinde. Hardware Unboxed'ın test videosu:
Yani AMD'nin perakende pazarda piyasa sürdüğü tek RX 9050 modeli olan RX 9050 8 GB bile tam anlamıyla bir bakkal kartı olmuş. Zayıf bir GPU'ya fazla VRAM koyma taktiği bana tam anlamıyla GT 730 4 GB ve R7 240 4 GB gibi ekran kartlarını hatırlaıyor. Üstelik bu defa RX 9050 8 GB'daki VRAM'in bant genişliği de oldukça yüksek, bu da daha fazla bilinçsiz alıcıyı zayıf GPU'lu bir kart almaya itebilecek bir durum maalesef.
Bu konuda RX 9050'nin "nispeten iyi" (!) olan 8 GB modelinden, yani perakende olarak satılacak olan modelden bahsettim. Bir de 9050'nin çok daha kötü olan OEM 4 GB 64 bit modeli var, ondan bahsetmek istemiyorum bile. Hardware Unboxed'ın bir şekilde bu OEM GPU'yu tedarik edip testini yapmasını bekliyorum.
Siz RX 9050 8 GB hakkında ne düşünüyorsunuz?