Yeni kullanıcılar için en iyi dağıtım

• Fedora

Oy: 7 19,4%
  • Linux Mint

Oy: 20 55,6%
  • Bazzite

Oy: 0 0,0%
  • LMDE

Oy: 2 5,6%
  • Ubuntu

• Arch

Oy: 1 2,8%
  • CachyOS

• OpenSuse

• Solus

Oy: 0 0,0%
  • Deepin

• Oy verenlerin toplamı
    36
Diğer dağıtımlarda her paket olsa kullanırım ama hiç biri Arch kadar rahat değil. Virüs olabilir, ona bakılırsa Windows bu konu da top seviyede.

Ne NVIDIA ekran kartı sürücüsünü kurmak ve onu kullanabilmek, ne de mesela işlemciyi istediğim frekanslarda kullanabileceğim kontrol yazilimlari ne de herhangi mühendislik bir yazılımı. Çoğu AUR'da dışında yok varsa da ekstra uğraş vermem gerekiyor, yay -S yazmak varken ne diye sözde stabil diye Arch tabanlı dağıtımlar dışında bir dağıtım kullanayım ki?

Ki yine diyorum çoğu Arch tabanlı dağıtımda ekstradan test ediliyor paketler, öyle olmasa güncellemeler iptal olmazdı, mesela Garuda'da.
Distrobox kurulumu yapar Fedora kullanırım (Ki şu anda da öyle kullanıyorum).

Mint, bunu uzun uzun tartışmaya gerek yok.
Hocam tamam da mesela diyelim Mint ile ilgili bir sorun oldu. Bu tarz durumlarda Ubuntu forumları berbat. Her dağıtım mükemmel değildir. Mesela Mint'i benim sevmeme nedenim Ubuntu'yu taban alması. Ubuntu zaten hantal bir dağıtım taban alındığı zaman bu hantallık hissediliyor. Üstüne bakıyoruz Mint ne arayüz güncellemesi, farklı arayüz modları ne de BTRFS gibi ciddi önem taşıyan şeyleri hâlâ yapmamış. Ben bu sebeplerden ötürü Mint'i önermiyorum mesela. Fakat direkt "Fedora btw" veya "Arch btw" diyemem çünkü saçma. Bu sebeple fanboyluğa gerek yok gibi. Sakin, al bir papatya çayı iç. :giggle::coffee:

Hocam tamam da mesela diyelim Mint ile ilgili bir sorun oldu. Bu tarz durumlarda Ubuntu forumları berbat. Her dağıtım mükemmel değildir. Mesela Mint'i benim sevmeme nedenim Ubuntu'yu taban alması. Ubuntu zaten hantal bir dağıtım taban alındığı zaman bu hantallık hissediliyor. Üstüne bakıyoruz Mint ne arayüz güncellemesi, farklı arayüz modları ne de BTRFS gibi ciddi önem taşıyan şeyleri hâlâ yapmamış. Ben bu sebeplerden ötürü Mint'i önermiyorum mesela. Fakat direkt "Fedora btw" veya "Arch btw" diyemem çünkü saçma. Bu sebeple fanboyluğa gerek yok gibi. Sakin, al bir papatya çayı iç. :giggle::coffee:
Ben fanboyluk yapmıyorumki hocam, sanırsınız Mint benim babamın dağıtımı. :D Ubuntu forumları niye berbat? Hantallık önceki mesajlarımdada belirttiğim gibi yok, yeni geçen birisi için Windows kadar hızlı olur Mint. BTRFS ve arayüz konusunda size katılsamda Mint yeni kullanıcılar için en iyi dağıtım hala. Özellikle böyle amaç Linux öğrenmek veya yeni bir deneyim yaşamak değil, bilgisayarı açayım kullanayım ise Cachy'den çok daha iyi bir seçim Mint. :)

Windows'u ikiye katlar.

Hocam, hem forum hem de anlatım olarak hiç sevmiyorum ya. Site tasarımları gözlerimi kanatıyor. Bi'de çoğu Linux'u giriş seviyesinde biliyor (bence). Mesela Arch ve Debian forumlarına bakarsanız daha profesyonel bir şekilde hareket ediyorlar. Bu sebeple kaynak sorunu yaşamıyorsun. Fedora ve Cachy'nin en beğendiğim yanları çok güzel bir bilgi haznesine sahipler. Yazdığım zaman adamlar zaten her şeyi anlattıkları için bir sorun olursa rahatça çözüyorum.

Son düzenleme:
Ben AMD kartımda ROCm ile Machine Learning yapmak için Kubuntu kurdum. Yeni kullanıcı için gayet uygun diyebilirim. Ancak benim Linux öğrenmek gibi bir derdim yok onu belirteyim. Bir sorun yaşarsam veya bir şeyi beceremezsem Claude'ye soruyorum o ne derse onu yapıyorum. Linux öğrenip daha karmaşık dağıtımlara geçmek istiyorsanız Kubuntu işe yaramaz muhtemelen. Öğrenmek için zorluk yaşamak lazım, Kubuntu bildiğin Windows gibi bir şey.