cricket

Uzman
Herkese merhaba,

Hali hazırda LG’nin 27GR95QE ve 27GS95QE model monitörlerine sahibim. OLED monitörler her ne kadar renk doygunluğu açısından çığır açmış olsa da özellikle bu iki monitörde olduğu gibi W-OLED paneller de bazı kronik sorunları beraberinde getiriyor.

Özellikle gri arka planlanlarda vertical lines problemi açıkça görülebiliyor. Bu durumla başa çıkabilmek için monitörü çok yüksek parlaklık seviyelerinde kullanmak gerekir ki bu da özellikle yakından kullanılıyorsa göz sağlığı açısından ciddi problem teşkil edebileceği gibi OLED yanmasını da beraberinde getirmesi demek.

Bu durumlar için LG Oled Care adı altında birçok monitör üreticisinin de sunmuş olduğu pixel/image cleaning, screen move gibi özellikler ile geliyor fakat özellikle image cleaningi vertical lines sorunu için sunmuş olsalar da asla kusursuz bir hale gelmiyor ve bazı karanlık oyunlarda o dikey şeritleri bariz bir şekilde görebiliyoruz. Özellikle benim gibi takıntılı biri iseniz.

Bunlar haricinde özellikle LG’nin kullandığım monitörlerinde vignetting özelliği mevcut ki özellikle arka planın koyu gri olduğu görüntülerde monitörde kocaman bir elips görüyorsunuz. Bu durumu yok etmek için ise LG’nin servis kumandasına ihtiyacınız var. Bu kumanda ile kullanıcının erişemeyeceği ayarlara erişerek CPC (Convex Power Control) ayarını kapatmak gerekiyor. Sorun şu ki monitör uyku moduna geçtiği anda bu ayarlar sıfırlanıyor. Yani monitörü her açtığınızda bu ayarı da offa getirmeniz gerekiyor.

Tabii bir de flickering sorunumuz var ki VRR açmak istemezsiniz. Zaten deneyimlerimden yola çıkarak, açsanız da pek bir faydasını göremeyeceğinizi belirtmeliyim.

Neyse, çok fazla uzattım. Gün sonunda tazeleme hızı, renk doygunluğu, HDMI 2.1, düşük GTG süresi beni farklı bir panel almaya ikna edemiyor.

LG, geçtiğimiz ay yeni “27GX790A” modelini duyurdu. Bu model, benim hali hazırda kullandığım modellerin tasarımları ile birebir aynı. Sadece kumanda olayı kalkmış, bir de monitör ayağının tasarımını değiştirmişler. Bu monitöre dair en çok ilgi uyandıran konu ise; monitörde DP 2.1 girişinin bulunuyor olması ve 480Hz tazeleme hızına sahip olması. Fakat benim için yine en büyük sorunlardan biri, W-OLED panel kullandığı için anlattığım sorunları bu monitörde de yaşayacak olmamız.

Peki siz bu monitör ile ilgili ya da genel olarak OLED monitörler ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Deneyimleriniz var ise paylaşmanızı çok isterim.

Detaylı bir şekilde elinizdeki modeli açıklamışsınız. Tebrikler, bence LG piyasadaki en iyi monitör üreticilerinden birisi. Zaten panel anlamında en iyi 2 markadan birisi. Vadedilen 480hz yenileme hızına ulaşıyorsa harika.
Ayak tasarımı pek hoş olmasa da genel olarak iyi bir modelmiş. UltraGear modellerinin çoğu iyi aslında, genel olarak OLED anlamında değil de model anlamında konuşmak istedim. Fiyatı nasıl olacak bakalım.

Kullandığım her iki OLED monitör de ilk çıktıklarında 1000$ fiyat etiketine sahipti. Amerika’da bu modeller bir ila iki ay içerisinde 700$’a kadar gerilemişti. Yüksek ihtimalle bu modelin de 1000$’lık fiyat etiketi birkaç ay içerisinde gerileyecektir ve şu anda ön sipariş verilirse 200$ MasterCard gift card veriliyor. Tahminimce Türkiye fiyatı da 45000 TL bandında olacaktır.

Son düzenleme: