Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Benim PC'ye bir şeyler oldu dünden beri :)
Dün ekran kartını bilinmeyen aygıt olarak gösteriyordu. Ethernet kartı ise Görev Yöneticisi'nde görünmüyordu ve sistemde internet yok diyordu, ancak Aygıt Yöneticisi'nde aktif ve çalışır olarak görünüyordu.
Son çare olarak yeni işletim sistemi (OS) yükledim, çözdüm sandım.
Fakat bugün de sürekli mavi ekran hatası (BSoD) almaya başladım.
10 gündür stabil çalışan ayarlarım bunlardı.
Beta BIOS'u 2-3 kez yazdım, sonuç değişmedi.
Stabil BIOS yazdım, yine aynı sorun devam ediyor.
Çözemedim. Power Down ayarını Disabled yaptıktan sonra bu sorunlar başladı ama direkt alakalı mı, emin değilim. Denk gelmiş de olabilir.
Şimdi Beta BIOS'u tekrar yazıp tüm ayarları sıfırdan uygulayacağım. Yine günlerimi alacak gibi görünüyor :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim PC'ye bir şeyler oldu dünden beri :)
Dün ekran kartını bilinmeyen aygıt olarak gösteriyordu. Ethernet kartı ise Görev Yöneticisi'nde görünmüyordu ve sistemde internet yok diyordu, ancak Aygıt Yöneticisi'nde aktif ve çalışır olarak görünüyordu.
Son çare olarak yeni işletim sistemi (OS) yükledim, çözdüm sandım.
Fakat bugün de sürekli mavi ekran hatası (BSoD) almaya başladım.
10 gündür stabil çalışan ayarlarım bunlardı.
Beta BIOS'u 2-3 kez yazdım, sonuç değişmedi.
Stabil BIOS yazdım, yine aynı sorun devam ediyor.
Çözemedim. Power Down ayarını Disabled yaptıktan sonra bu sorunlar başladı ama direkt alakalı mı, emin değilim. Denk gelmiş de olabilir.
Şimdi Beta BIOS'u tekrar yazıp tüm ayarları sıfırdan uygulayacağım. Yine günlerimi alacak gibi görünüyor :)

Ben aylardır uğraşıyorum, geldiğimiz noktada bu çip 6200 1-2-1 bile stabil açabiliyor mu açamıyor mu meçhul. OCCT olmasa diğer Karhu'sudur, TestMem5'idir, hepsi çöp oğlu çöp bende.

@Ünsal İçmez Eğer çok sağlam çipin yoksa, bu konuya yazan kişilerden Kitten ve Deadfellow gibi örneğin, bu işlerle uğraşmak akıl kârı değil; benim gibi yaşlanırsın, zaman ve para kaybı yaşarsın. Sana öncelikli tavsiyem betadan ziyade official BIOS'a geri dön. Bu betanın da 1-2 gün içinde X870 olmayan tüm modellere official versiyonu çıkacak, istersen onu bekle, mantıklı olan o olur.

Bana olan şey sana olmuş olabilir. Training'i bozuyor bu RAM, BIOS ve Windows'u corrupt'lıyor, bir şeyler yapıyor; data loss + corruption işte. BIOS'u pinlerden ya da arkadan tuşla sıfırla, sonra yeni BIOS'u yaz, sonra tekrar tuş ya da pinlerden sıfırla, sonra default al, save and exit yap. Sonra RAM ayarlarını EXPO açıp değil, manuel gir. Her şeyi tek tek AI Tweaker'dan manuel yapıp gireceksin tek tek. Sync All PMIC yapmayı unutma en alttaki Advanced DRAM kısmından.

Windows'u onar (SFC /scannow ya da DISM online komutu vardı), oyunları onar, ekran kartı Driver'ını DDU ile güvenli modda sil sonra tekrar kur temiz kurulum şeklinde. Bunları öneririm, herhangi bir fiziksel hasar olmaz sadece IMC çok zorluyoruz, çip zorlanıyor. Benimki betada intihar etti, 2-3 günde kendine zor geldi, cızlayıp cızlayıp duruyordu, ekran gidip geliyordu sendeki gibi oldu sanırım @Ünsal İçmez

Ben de çok boş girdim bu işe, fazlasıyla kaşındım. Betada da VDDIO 1.4-1.45'te 2133-2200 FCLK zorladığım için FCLK iyice sapmaya başladı, cız-coz ekran gitmesi FCLK instability'den oldu büyük ihtimal; oyunlarda donma, cızlama. Sonra stoka almama, BIOS sıfırlamama, eski BIOS'u yazmama rağmen düzelmedi 1-2 gün. Fiziksel zarar gelmiyor da bir şey oluyor işte, AMD mühendisine sormak lazım, gerçek bu. Bellek kontrolcün sağlam değilse ve beta BIOS'ta özellikle çok zorlarsan saçma sapan şeyler geliyor çipin başına. Biraz istirahat gerekiyor, ben de Windows kurdum, her şeyi sıfırdan kurdum, sonra bir baktım yine cızladı :D

Çipin sağlam değilse, 2 slotlu anakartın yoksa 6200 C30 C28 2067 FCLK bile fazla bu çiplere, yapamıyorlar abi yani. Baksana benim çip 1.4 VDDIO'da 2133 FCLK açamıyor, ne alaka kel alaka yani, sıfır mantık ama gerçek bu. Info bulamazsın adamakıllı hiçbir yerde bununla alakalı, ben bir yerde rastladım, o da tesadüf.

@behramabi @Ünsal İçmez Benchmate indirip pyprime üzerinden arkada herhangi bir program çalışmazken, Windows Defender falan da kapatın yani devre dısı bırakın, bir müddet bekleyip latency ölçün kaç verecek size, 6.7 6.9 arası vermesi lazım bu profillerinizde. Arada biraz bekleyerek arka arkaya ölçün kıyaslama yapın bir de en düşük en yüksek kaç verecek, yanıt beklıyorum sızden ekstra.

8.7 falan çıkıyor bende. Fazla sanırım tahminlerine göre?

BIOS'u pinlerden ya da tuşla sıfırla, USB ile Flashback ya da BIOS içinden yaz, sonra tekrar sıfırla. RAM'i stokta kullan, 1-2 saat oyun oyna, vakit geçir. Sonra manuel dediğim şekilde yap, Sync al, PMIC's de yap, en aşağıdan kendin elle gir öyle dene. Arka arkaya Train'lettir bir de; MCR Disabled yap, hem restart atıp 2-3 kere Train'lettir hem de PC Power tuşundan kapatıp açıp Train'lettir. Yine sorun devam edecek mi, dediklerimden sonra bir gözlemle. Benimki 2-3 gün cızladı dediğim gibi, saçma sapan çok zorlayınca FCLK VDDIO muhabbetini.

8.7 falan çıkıyor bende. Fazla sanırım tahminlerine göre?

Evet, 8.7 fazla. Ama sende CPB kapalı. Ryzen SMU Debug Tool'u GitHub üzerinden indir, oradan PBO kısmına geçip, geçici olarak da olsa bu testi yaparken 5.250 stok hıza çek öyle bir sonuca bak. 5.350 çek öyle bir sonuca bak. Puan artıyor mu azalıyor mu, gerçek skorunu öyle görürsün. Arkada da bir şeyler çalışırsa latency artırıyor, random.

Bu programda PBO kısmından Core Boost ve CO ayarlarını ayarlayıp yanlarındaki Apply'a basacaksın, masaüstünde uyguluyor. Sonra restart atınca sıfırlanıyor PC'ye ya da oradan reset dersen, görürsün zaten.

Power Down bozuyormuş benim sistemi. :) Kapatınca mavi ekran falan kalmadı.

Power Down Enabled olmamalı zaten, MCR PDM Disabled olacak. PDM, Power saving modu RAM'ler için hem latency ekler hem instability kaynağı.

Bu programda PBO kısmından Core Boost ve CO ayarlarını ayarlayıp yanlarındaki Apply'a basacaksın, masaüstünde uyguluyor. Sonra restart atınca sıfırlanıyor PC'ye ya da oradan reset dersen, görürsün zaten.

Power Down Enabled olmamalı zaten, MCR PDM Disabled olacak. PDM, Power saving modu RAM'ler için hem latency ekler hem instability kaynağı.

Ama kapatınca masaüstünde mavi ekranlar başlıyor? Az önce ters söylemişim. "Disabled" iken sürekli mavi ekran yiyorum. "Enabled" iken sorun yok.