Mustckmk

Çalışkan
macOS 27 Golden Gate sürümü şu anlık beta olarak çıktı ama Intel işlemcili Mac'lerle bütün bağlantısını kesmiş durumda. Bu durumda Hackintosh cihazlar ne olacak? İşlemci mimarileri değişmiş durumda, artık yeni sürüm Hackintosh'ları göremeyecek miyiz veya bir yolu yok mu? İlla bir gün bir yolunu bulunabilir diyebilir miyiz?

Tahoe ile bayagi bir donanimin destegi kesildi ve Tahoe de acikcasi pek pismemis bir surum oldugu icin Intel Mac seruvenini buruk bitirdik maalesef. Apple aynisini (onceki mimari Mac'leri pismemis macOS surumunde (10.5) birakmak) PowerPC'den Intel'e gecerken de yapmisti, bu yuzden su anda yaptiklari da sahsen sasirtmadi.

Ozellikle Ventura ile Apple'in art arda libraryleri kirpmasindan ve donanim destegi kesmesinden zaten Hackintosh seruveninin yakin bir vakitte sona erecegini Hackintosh toplulugundaki cogu kisi tahmin etmistir diye tahmin ediyorum.

Bunlarin ustune OCLP projesinin de Tahoe ile duraksamasi mezara son topragi atmis oldu.

Golden Gate ayni zamanda Rosetta 2 destekleyen son macOS surumu olacak. Sirf Rosetta 2 uyumlulugunu saglayabilmek icin belli basli bilesenleri (orn. non-AVX 2.0 dyld cacheleri) Apple, OS'den cikarmiyor. Belki, beeeelki buradan bir umit bir halta yarayacak acik bulunur ancak pek sanmiyorum, bulunsa bile Golden Gate sonrasinda ise yaramayacak. Temel OS bilesenleri, sistem uygulamalari ve en onemlisi kernelin kendisi Golden Gate'den itibaren sadece ARM icin compile edilir diye dusunuyorum. Apple'in onceki mimari gecisinin aksine uygulamalarin adapte etmesi bu sefer daha bile kisa surdu denebilir, bu yuzden Apple'in x86 tarafina destek vermeye devam etmesi icin bir sebep yok.

Velhasil, sahsen maalesef Hackintosh'un bittigini dusunuyorum. Guzel seruvendi.