Merhaba arkadaşlar,

Bir sistem topluyorum. Ekran kartım olmadığı için ve şu anlık iş odaklı çalışacağım için R9 9950X3D işlemcimin grafik sistemini kullanmak istedim. Sistemimde pull-push radyatör ve diğer fanlarla beraber 10 adet 140 mm Arctic P14 fan bulunuyor; papatya şeklinde kabloları taktım. Sistemi topladım, çalıştırdım fakat hafif bir yanma kokusu ve fanlar yüksek devire çıktı, 67 kodu verdi (ekranım yok).

Argb kablosu ana karta değil radyatörün üzerindeki kabloya bağladım

Neden böyle yaptı acaba, neden yanık kokusu geldi?

Sistemim:

• R9 9950X3D artı kontak frame ve Thermal Grizzly Kryonaut Extreme.
  • ASUS ROG Crosshair X870E Hero.
  • G.Skill 64 GB 6400 MHz CL30 RAM.
  • Arctic LF3 420 mm radyatör pull-push.
  • Corsair 7000D Airflow kasa.
  • ASUS Thor 1200 W P3.
  • 3 x 2 TB Samsung 9100 Pro.
17831822698761671581187447502668.webp

Son düzenleme:
Yanlış montaj ya da kısa devreye neden olan arızalı bir parça olabilir. Umarım diğer bileşenlere zarar vermemiştir.

Ben olsam ilk olarak kasadaki kontrolcüyü kontrol ederdim. Gerekirse kontrolcüye bağlı tüm bağlantıları söküp PSU'yu da kontrol et. Yanık kokusunun tam olarak nereden geldiğini tespit etmeni öneririm. O zamana kadar da bence sisteme elektrik verme.

Ayrıca sıvı soğutmanın fanları hariç diğer tüm fanları da söküp öyle dene.

Ya bir kabloyu gevşek taktınız orası yandı ya da şaseye yani kasanın topraklama metaline canlı bir kablo temas edip kısa devre yaptı. Komple söküp kontrol etmeniz gerekecek. Fanların çıplak kalan bir pini varsa önceliğin onlar olmalı.

Bilmiyorum ama gayet güzel de sıktım aslında.

Çok sıkmak bazen iyi değil.

Anakarttaki tüm fanları sök. Ayrıca kontak Frame'i de çıkar.

Sistemi test ederken yalnızca işlemci, 1 adet RAM tek olsun. SSD'lerin hepsini de sök. İşlemci soğutucusunu da termal macun sürmeden, sadece işlemcinin üzerine oturtarak kısa süreli test yap.

10 tane 140 mm Arctic fanı papatya dizilimiyle arka arkaya ekleyip anakartın tek bir fan portuna mı bağladın?

Anakarttaki 67 hata kodu. ASUS anakartlarda bu kod, işlemcinin alt donanımları ve özellikle bellekleri başlatırken takıldığını gösteriyor. Bunun sorumlusu da büyük ihtimalle contact frame olabilir.