Yeni toplanan Ultra 7 265KF & RTX 4070 Super sistem açılmıyor

Ali Turhan

Çalışkan
Hayırlı günler. Yeni bir sistem topladım; çok uzun sürmedi, ilk kullandığım gün BIOS'tan fan ayarlarını ve EXPO'yu yaptım, çıktım. 5-6 gün boyunca sorun yoktu, ta ki tekrar ayarlara girip fan devirlerini biraz yükseltmeye başlayana kadar. Devirleri yükselttikten sonra sistem açılırken kendini sürekli yeniden başlatmaya başladı. Normalde gelen “asus” yazısı da gelmedi.

Sonra güç tuşu ile kapattım, arkadan şalteri “0” yapıp 5 saniye kadar bekledim ve tekrar “1” yapıp açtım. Sorun olmadı, sistem açıldı. Fakat BIOS'a girip tekrar BIOS'tan çıkmayı denediğimde aynı sorun tekrarlandı. Devamlı kendine rest atmaya başlayınca yine az önce belirttiğim şekilde elle kapadım şalteri 0-1 yaptım açtım.

Ve bir daha BIOS'a girdim ama artık her şeyi varsayılan ayarlarına getirme butonuna bastım, sonra sadece EXPO'yu açtım ve BIOS'tan çıktım. Sistem açıldı fakat 30-40 dakika sonra uyku moduna almak istedim; uyku modundan çıkarmak istediğimde ise bilgisayarı açamadım. Fanlar dönüyor, RGB fanlar yanıyor fakat görüntü yok ve ekipmanların ışıkları yanmıyor.
Yine güç tuşuna basarak kapattım ve açmayı denedim; fakat o andan itibaren açamadım, yaklaşık 2 gündür sistem çalışmıyor.

USB flashback denedim; 1 dakika 25 saniye sürdü, ışık yanıp söndü. Tekrar denedim ama sistem yine açılmadı. PSU'yu kontrol ettim; tel-toka bağladım, PSU fanları döndü. BIOS pili çıkardım 10-15dk bekledim taktım gene sonuç yok.

Sistem:
  • Ultra 7 265KF.
  • ASUS Z890-P Wi-Fi
  • 1x32 GB DDR5 Kingston CL40 5600 (EXPO ile)
  • Seasonic focus 650W 80+ Gold.
  • RTX 4070 Super.

Sistemi komple söküp tekrar takmanız işe yarayabilir açılması bakımından hocam.

Hocam geçmiş olsun.
BIOS'u en son sürüm ile kurmayı deneyin kesinlikle,
Ayrıca bilgisayarın RAM'leri ve güç kablolarını söküp takarak tekrar deneyin, özellikle ekran kartının güç kablosunun tam oturduğuna emin olun, RAM'in slotunu değiştirip tekrar da deneyebilirsiniz.
Cihazı taktığınız uzatma vs kablosunda sorun olmadığına emin olmanız lazım.
Bunlardan sonra hala açılmıyorsa ufak bir ihtimal işlemciyi takarken pinlerden birini eğmiş olma ihtimaliniz geliyor aklıma yani.
Ama ilk şüphem BIOS sorunu.
En güncel BIOS'u doğru şekilde kurabilirsek sorun düzelir gibi düşünüyorum.
Şunu da deneyin, kasadan gelen pinler, SSD, USB cihazları gibi bilgisayarın çalışmasını engellemeyecek çevre elemanları bir çıkartın, herhangi bir ek cihazdan olmadığına emin olalım.

Sisteme sadece CPU kablosu + M.2 SSD'lerim, CPU ve 24pin takılıyken RAM'li, RAM'siz denedim uzay montajda fakat güç kaynağının fanı dönmedi.

Tüm sistem kuruluyken RAM'li RAM'siz farklı slotlar denedim, ekran kartsız denedim, kablo sök çıkar yaptım olmadı. Priz değiştirdim olmadı. Anakart pinleri simetriden parlıyor herhangi bir eğrilik vs. yok.

Yani bir EXPO ve fan devir hızı ile nasıl böyle bir hale geldi anlayamıyorum. 2 gündür sabah akşam uğraşıyorum, belim ağrıdı artık.

Son düzenleyen: Moderatör:

Hocam benim benzer bir deneyimim oldu daha yeni, açıklayayım:
Windows'un bir sonraki sürümüne güncelledim ve güncellediğim anda bilgisayarım kapanmaya başladı.
Denemediğim şey kalmadı, 1 hafta uğraştım. İşin sonucunda PSU yanmış. Yani denk gelebiliyor bu tarz şeyler,
Anakartınızda veya işlemcinizde arıza olma ihtimali geliyor akla.
Uzay montaj demişsiniz üstelik, kasadan da şüphe kalmadı.
Intel'in son 2 3 yıldır ürettiği işlemcilerde arıza çıkma oranı, uyumsuzluk oranları eskiye göre arttı, yani umarım görmediğimiz basit bir şeyden kaynaklanıyordur ama şüpheli anakart veya işlemci gibi gözüküyor.
Muhtemelen bir şey çıkmayacak ama anakartın üzerine detaylı bir göz gezdirin, tonla devre elemanı var, kondansatörler ömrü dolduğunda tepelerindeki X işareti şişmeye başlar, hafifce şişse bile o kondansatörün bittiğini gösterir, diğer küçük devre elemanlarında mosfetlerde vs herhangi bir yanık, göze gözüken bir şey var mı detaylı inceleyin bir.
Son olarak aklıma geldi ama önemli, PSU kablolarını taktığınız her yeri çıkartın, ve taktığınız sokette veya takılan kabloda bir yanık, siyahlaşma, erime var mı buna bakın, yeni 12 pin ekran kartı güç kablolarında bu tarz şikayetler çok oluyor şu anda.
Hiçbirinden bir şey çıkmazsa, o zaman sistemi aldığınız yerle iletişime geçmeniz lazım, sıfır sistem satın aldıysanız güvenilir bir yerse garanti varsa garantiye gerekirse.
Kesin anlamanın yolu farklı bir işlemci veya farklı bir anakart takıp denemek çünkü.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…