Makaleler
1
Merhaba,
Bende şöyle bir durum oluştu: Yaşadığım şehirde ve çevresinde birçok teknoloji mağazası var. Örneğin bazı büyük mağazalar veya telefoncular USB bellek satıyor; örneğin Kingston, Samsung ve diğer markalar gibi.

Ama ben genellikle internetten USB bellek alıyorum; bu durum sadece USB bellek için geçerli değil. Halbuki şehirdeki telefon mağazalarında da bu ürünler bulunuyor. Burada dikkatimi çeken bir psikolojik durum var: Türkiye'den veya başka yabancı ülkelerden gelen ürünleri daha “orijinal” ve güvenilir buluyorum. Yerel mağazalardan aldığım ürünleri ise çoğunlukla Çin'den geldiğini düşünerek tercih etmiyorum.

Sizce bu bir psikolojik durum mu, yoksa alışkanlık ve algıyla mı ilgili?

@Recep Baltaş

Merhaba,
Bende şöyle bir durum oluştu: Yaşadığım şehirde ve çevresinde birçok teknoloji mağazası var. Örneğin bazı büyük mağazalar veya telefoncular USB bellek satıyor; örneğin Kingston, Samsung ve diğer markalar gibi.

Ama ben genellikle internetten USB bellek alıyorum; bu durum sadece USB bellek için geçerli değil. Halbuki şehirdeki telefon mağazalarında da bu ürünler bulunuyor. Burada dikkatimi çeken bir psikolojik durum var: Türkiye'den veya başka yabancı ülkelerden gelen ürünleri daha “orijinal” ve güvenilir buluyorum. Yerel mağazalardan aldığım ürünleri ise çoğunlukla Çin'den geldiğini düşünerek tercih etmiyorum.

Sizce bu bir psikolojik durum mu, yoksa alışkanlık ve algıyla mı ilgili?

@Recep Baltaş

Bence psikolojik tarafı kontrolün sende olma isteği. Diğer taraflar da normal. İnternette çok daha fazla seçeneğiniz var iade gibi haklarınızda var ek olarak kapınıza kadar geliyor minimum efor. Bence mantıklı genelde büyük mağazalar bile olsa internetten pahalıya satılıyor telefoncular ise genellikle bilmeden bile olsa sahte satıyor. Bu durumunuz dediğiniz 3 kısımada giriyor. Psikolojik durum derken herhangi bir sorun değil, mantıklı bir davranış biçimi gibi.

Bence psikolojik tarafı kontrolün sende olma isteği. Diğer taraflarsa normal. İnternette çok daha fazla seçeneğiniz var iade gibi haklarınızda var ek olarak kapınıza kadar geliyor minimum efor. Bence mantıklı genelde büyük mağazalar bile olsa internetten pahalıya satılıyor telefoncular ise genellikle bilmeden bile olsa sahte satıyor. Bu durumunuz dediğiniz 3 kısımada giriyor. Psikolojik durum derken herhangi bir sorun değil, mantıklı bir davranış biçimi gibi.

Mesela bunları satın almak istiyorum. Ne düşünüyorsunuz hocam bu konuda. Amazandan mı alsam hepsiburadan sitesi üzerinden mi ona da karar veremiyorum mesela.

Bu muhtemelen çoğu kişide vardır. Yine aynı şeyi yapıyorsunuz risk ve kontrol analizi. Amazon'dan alsam X birim daha pahalı Hepsiburada'dan alsam belki daha az güvenilir çelişkisi. Satıcıya bakın derim satıcı HB veya Amazon ise ikisi de sorun çıkartmaz ama 3. şahıs ise ben Amazon'dan alırdım. Geçmişte yaşadığın kaygı sorunlarından dolayı bir hassasiyetin olabilir mesela; fakat günlük hayatını etkilemiyorsa sorun olmaz. Bu durum artık sana zarar veriyorsa ve günlük hayatını da etkiliyorsa karar vermen saatler, günler sürüyorsa destek almanda fayda var. Böyle bir ekonomide çoğumuz böyleyizdir. 2 site arasındaki kargo, fiyat, taksit farkı hesaplamak gibi çoğu şey ekonomiden dolayı artık en ucuz üründe bile rutin edinilmiş durumda.

Bu muhtemelen çoğu kişide vardır. Yine aynı şeyi yapıyorsunuz risk ve kontrol analizi. Amazon'dan alsam X birim daha pahalı Hepsiburada'dan alsam belki daha az güvenilir çelişkisi. Satıcıya bakın derim satıcı HB veya Amazon ise ikisi de sorun çıkartmaz ama 3. şahıs ise ben Amazon'dan alırdım. Geçmişte yaşadığın kaygı sorunlarından dolayı bir hassasiyetin olabilir mesela; fakat günlük hayatını etkilemiyorsa sorun olmaz. Bu durum artık sana zarar veriyorsa ve günlük hayatını da etkiliyorsa karar vermen saatler, günler sürüyorsa destek almanda fayda var. Böyle bir ekonomide çoğumuz böyleyizdir. 2 site arasındaki kargo, fiyat, taksit farkı hesaplamak gibi çoğu şey ekonomiden dolayı artık en ucuz üründe bile rutin edinilmiş durumda.
Peki hocam anlaşıldı bu 2 ürün hız bakımından sorun oluşturmaz diye tahmin ediyorum Recep ağabeyim de videoda bunu kullandığı için baya güven verdi.

Peki hocam anlaşıldı bu 2 ürün hız bakımından sorun oluşturmaz diye tahmin ediyorum Recep ağabeyim de videoda bunu kullandığı için bayağı güven verdi.

Ürünler hakkımda bilgim yok fakat ufak bir baktım iyi gibiler. Güven verdiyse zaten alabilirsiniz önemli olan içinize sinmesi. Yetersiz kalırsa iade şansınız var.