Artado Search, 12.sınıfa giden bir öğrenci tarafından başlatıldı ve şu an geliştirme ekibinde 3-4 kişi var mış.
Artado Search hem kendi başına bir arama motoru hem de bir meta arama motoru. Yani artado isminde kendi başına bir arama motoru olmasının yanında Google, Bing gibi arama motorlarından da sonuç getirebiliyor.
Artado Search'ün öne çıkan özelliği şu ki, mahremiyet odaklı bir arama motoru.
GitHub'ta tamamen açık kaynak olan artado Search, yerli bir proje olmasının yanında desteklenmesi gereken bir proje.
Yaani gibi kapalı kaynak ve işlevsiz yerli girişimlerden öte topluluk geliştirmesine açık bir proje.
Bundan kaynaklı, desteklenirse ciddi bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum.
Artado'nun DuckDuckGo ve Startpage'den iyi bir yanı şu ki, bu arama motorları ufak da olsa birkaç veri topluyor. Artado hiçbir şekilde toplamıyor.
Geliştiricinin tanıtım yazısı:
Eki Görüntüle 55111
Arama motorunun ana sayfası:
Eki Görüntüle 55112
Eki Görüntüle 55114
Tema, dil ve varsayılan arama motorunu seçebildiğiniz ayarlar mevcut.
Daha da ötesi Workshop'tan tema ve eklentiler kurabilirsiniz. Kurmanın yanında eğer programlama dili biliyorsanız kendi eklentinizi gönderebilir, projeye destek olabilirsiniz. Artado'nun bu workshop özelliği sebebiyle güçlü bir topluluk oluşturması potansiyel olarak mümkündür.
Eki Görüntüle 55116
Eki Görüntüle 55117
Ben denemek amacıyla Artado'yu varsayılan arama motorum yaptım. Size de desteklemek amacıyla tavsiye ederim.
Kendi crawler botu (internet sitelerini ziyaret eden ve index dizinine ekleyen bot) var ama öğrenci oldukları için her zaman çalıştıramıyorlar.
Şu an yeni bir özellik üstüne çalışıyorlar: Altyapı olarak Google kullansanız bile artado dizinine sitelerin eklenmesi üzerine. Bu yüzden artado kullanabilirsiniz, altyapıyı Google yapabilirsiniz.
Yusuf ipek incelemesi:
Artado Search:
Bence desteklenmeli bunu yapanların yaşı daha 17 ilerleyen zamanlarda daha çok şey başarabilirler.