@shiedae3, sonrası için daha çileli olabiliyor ama, geçiş yapan arkadaşlarımın çoğunun dersleri doğru düzgün sayılmadığı için 1. sınıfı tekrar okuyanlar bile çıkabiliyor.

Sen gel 2 yıl oku, ardından 1. sınıftan (veya 2'den) başlayıp 4 (3) yıl daha oku, böyle düşününce ben böyle bir riski almak istemem mesela.

@shiedae3, sonrası için daha çileli olabiliyor ama, geçiş yapan arkadaşlarımın çoğunun dersleri doğru düzgün sayılmadığı için 1. sınıfı tekrar okuyanlar bile çıkabiliyor.

Sen gel 2 yıl oku, ardından 1. sınıftan (veya 2'den) başlayıp 4 (3) yıl daha oku, böyle düşününce ben böyle bir riski almak istemem mesela.

Konu risk değil aslında, önceden öğrenebiliyor olman lazım. Bölümün nedir, nasıl işliyor, sayılacak mı?

Hocam, öyleyse ben de 2 sene okuyup DGS'ye geçeyim.
Ama 2 sene ön lisans okuduktan sonra seni 4 senelik için en baştan başlatıyorlar diye biliyorum.
Ön lisans mezunu sonrası, lisans için 1. sınıftan okumaya başlamıyor mu?
Hayır hocam alakası yok. Tamamen okuldan okula bölümden bölüme değişen bir durum. Benim bitirdiğim 2 yıllık bölüm Türkçe' idi kazandığım bölüm ise İngillizce' idi. Dil farkı sebebi ile beni baştan başlattılar ama Türk dili ve İnkılap derslerim sayıldı onlardan muafım. Eğer bölüm Türkçe olsaydı diğer derslerimde sayılacaktı. Okula kayıt olurken sizden transkript ve ders içeriğinin çıktısı isteniyor. Eğer bölümlerin dili aynı ve içerikler uyuşuyor ise o dersten muaf oluyorsunuz.

Bölümden bölüme, okuldan okula değişen bir durum. Oturup defalarca kez mezuna kalıp aile, sınav stresi yaşamaktansa 2 yıl bir üniversitede keyfine bakıp sadece vize haftası stres çekmek daha rahattır bence.

Bölümden bölüme, okuldan okula değişen bir durum. Oturup defalarca kez mezuna kalıp aile, sınav stresi yaşamaktansa 2 yıl bir üniversitede keyfine bakıp sadece vize haftası stres çekmek daha rahattır bence.

Bende bunu anlatmaya çalışıyorum. Böyle bir yol varsa kullanın YKS stresi yüzünden zor bir sınav.

@shiedae3, Yöneylem Araştırması diye bir ders vardı, diğer okulda 5, bizde 6 krediydi. Sırf 5 kredi diye sayılmamıştı mesela, bizim arkadaş çok söver buna.
AKTS'si veya ders içeriği uymuyordur. Normalde AKTS'nin eşit veya daha yüksek olma şartı aranır. Düşüğü saymamasını ilk kez görüyorum.

Arkadaşlar bu arada Atatürk Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi kesinlikle kazanabilme şansım yüksek çünkü sıralamaları bayağı düşük. Ancak bir sorum olacak kesinlikle orada yaşayanlar yanlış anlamasın. Piercing takan ve gotik tarzda giyenen birisiyim oralarda baskı altında hisseder miyim bundan endişeliyim. Onun dışında ders peşinde koşacağım.

Ayrıca DGS yolunu tercih ettiğinizde şunu da unutmayın. Hali hazırda bir okul bitirmiş diploma sahibi oluyorsunuz ve bir adette staj kesin yapmış oluyorsunuz. Aynı zamanda 2 yıllık bölümü okuduğunuz süreçte etkinliklere katılırsanız sertifikalarınız vesaire oluyor. Bu sırada 4 yıllık üniversiteden mezun olmuş arkadaşlarınız elinde 1 adet diploma ile iş arıyor olacak, belki de bazıları siz 4 yıllık bölümü bitirdiğinizde halen işsiz olacak. Siz 4 yıllık bölümden de mezun olduğunuzda elinizde iki diploma, birden fazla staj geçmişi ve aktifliğinize göre bir sürü sertifika ile iş hayatına hazır olacaksınız. Yani hem yaşıtlarınıza göre hem de birlikte okuduğunuz sizden küçüklere göre 1 adım önde başlayacaksınız gibi. Tek kaybınız 2 seneniz olacak birde mezuna kaldıysanız o. Firmalar artık hangi bölümden mezun olduğunuza değil kendinizi ne kadar geliştirdiğinize bakıyor. Gerek sektörde bulunan tanıdıklarım gerek staj yaptığım yerdeki çalışanların hepsinden duyduğum şey aynıydı. "Şirketler artık mezun olduğunuz bölüme değil kendinizi ne kadar geliştirdiğinize, nelere sahip olduğunuza bakıyor. Eskiden İşletme mezunu dolu olan bir ofiste artık tarih bölümü mezunu, mühendis mezunu, matematik bölümü mezunu bulunuyor çünkü onlar kendini geliştirmiş ve o işi kendine hiçbir şey katmamış bir İşletme mezunundan daha iyi yapıyor. Oysaki bir tarihi bölümü mezunu eğitim hayatı boyunca Ticaretin T'sini görmüyor okulda"