Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar,

Artık yetersiz kalmaya başlayan Keenetic Extra DSL KN-2111 modemimi Keenetic Hopper DSL KN-3611 ile değiştirmek için para biriktiriyorum. Fakat modem annemin yattığı odada yer alıyor, bilgisayar ise benim odamda yer alıyor. İlk başta modemden bilgisayar odasına Ethernet kablosu çekme fikrini annemin kablo kirliliği şikayetlerinden dolayı elemiştik. Onun yerine TP-Link TL-WPA8631P KIT PowerLine adaptör ile elektrik hattından bağlantı sağlamıştım, hala da öyle kullanıyorum.

Fakat her ne kadar bu PowerLine adaptör AV1300 bir adaptör olup Gigabit Ethernet barındırsa da (evimizin elektrik tesisatı da etkili) zaman zaman 90 Mbps bile alamıyorum, 70-75 Mbps hızda takılı kalıyorum. Bu bant genişliği darboğazı da download yönünde bufferbloata sebep oluyor. Ek olarak sırf bu yüzden Hopper DSL'in Gigabit Ethernet desteğinin hiçbir anlamı kalmayacak, çünkü ağ içi aktarımlar yine kağnı hızında olacak.

Elimde de tam da bu iş için uygun 10 metre bir CAT 6 Ethernet kablosu mevcutken yeni modeme geçtikten kısa bir süre sonra modemden odama bu Ethernet kablosunu çekmek istiyorum. Fakat şöyle bir sorun var.

Elimde maalesef herhangi bir switch bulunmuyor. Keenetic Extra DSL'i switch olarak kullanırsam yine 100 Mbps Ethernet limitine takılacağım, Hopper DSL'e geçmemin pek bir anlamı olmayacak. TP-Link TL-WPA8631P PowerLine adaptörün maalesef Access Point/Switch modu bulunmuyor, bu yüzden onu da kullanamıyorum. Bu nedenle modem aldıktan bir süre sonra mecburen Switch almam gerekecek. Şimdi soruma geçiyorum.

Sizce yönetilebilir bir switch için ekstra para verilmeli mi? Yoksa yönetilemez bir switch yeterli olur mu? Bunu sormamın nedeni yönetilemez Gigabit switchler 500-600 TL civarına satılırken yönetilebilir switchlerin 1.100+ TL'den başlaması. Yönetim olmasa da olur desem de bir YouTube kanalı yönetilemez switch alınmasını önermiyordu:

Bahsettiği sebeplerden en önemlisi Switching Loop sorunu, ki bu sorun çıktığında tüm ağ kilitleniyor. Diğer sorunlar daha çok kurumsal ortamları etkiliyor ki videodaki ortam da kurumsal bir iş yeri ortamı.

Sizce ev kullanımı için yönetilemez Switch yeterli olur mu?

Son düzenleme:
Yani dikkat etmezsen ve iki kablo ucunu switche takarsan bu sorunu yaşayabilirsin ama dert edilecek bir şey de değil bu.

Yani dert edilecek bir şey değil derken düzeltmesi kolay manasında diyorum.