Bu konuda şöyle bir durum var, ikisi de en iyisi değil biliyorsunuz. Kayıpsız müzik yayını yapabildiğiniz Apple Music, Tidal, Qobuz, Deezer gibi kaynaklar var. Ancak emin olun ki insanların %99'u 320kbps AAC ile kayıpsız arasındaki farkı anlayamıyor.
Anlayabilecek bir insan olsanız bile Türkiye'de yaşıyoruz. İnsanların çoğu müziği bluetooth kulaklıklarla dinliyor. Genelde dışarıdayken veya toplu taşımadayken dinliyor, yani sesli ortamlar. Sesli ortamda ince çınlamaları, detayları duymak direkt imkansız. Bir de bluetooth limitlemelerini eklersek zaten kulaklıktan bile çıkmıyor olabilir o sesler.
Ayrıca, 320kbps AAC ve kayıpsız arasında farkı duyabilmek için oldukça kaliteli stüdyo kulaklıkları ve DAC'e sahip olmanız gerek. Kimde öyle sistem var
. Reddit'te biraz araştırdım. Gayet iyi ses sistemleri olan insanlar bile aradaki farkı duymakta oldukça zorlanıyor. Çanların detaylarına, bassın tıngırdamasında aramanız gerekiyor farkları. Aşırı odaklanınca anca duyabiliyorlar.
İlla duyabildiğinizi iddia ediyorsanız şöyle ufak bir test linki bırakabilirim.
Do an ABX test in your browser, and see if you can tell the difference between lossless and Spotify-compression quality audio
256kbps AAC ile kayıpsız müziği kıyaslayarak dinleyin ve farkı anlamaya çalışın. İngilizce site ama anlamıyorsanız ve ilgileneniyorsanız daha detaylı açıklayabilirim.. Bu sitenin tek sorunu kullandığınız cihazın ses işlemesinden de geçmesi. Abartmak istiyorsanız foobar2000 ile onu da atlayarak yapabilirsiniz ama kimsenin bunu yapacağını sanmıyorum
.
Kayıpsızı geçiyorum, şu an Youtube Music ve Spotify kıyaslıyoruz. Kendi sitelerinde kullandıkları codec ve kbps değerleri yazıyor:
Eki Görüntüle 8862Eki Görüntüle 8863
Soldaki Youtube Music, sağdaki Spotify. Spotify AAC kullanıyor, belirtmemişler ama.
Youtube Music maksimum 256kbps AAC veya OPUS verirken Spotify 320kbps AAC veriyor. Kağıt üstünde Spotify daha iyi. Ancak 256 kbps ve 320kbps'ı kıyaslamak, 320kbps ve kayıpsızı kıyaslamaktan çok da farklı değil, fark duymak oldukça zor olacaktır. Dediğim gibi deneyebilirsiniz. İndirin sırayla dinleyin ve fark duyuyor musunuz söyleyin.
Aralarındaki tek fark normalization herhalde. İkisinin de premium üyeliğine sahibim. Sırayla dinlediğimde Youtube her zaman daha yüksek sese sahipti. Bunun neden olduğunu bilmiyorum çünkü iki platformun da ses yüksekliği standardı aynı. Ciddi manada benim tek duyduğum fark bu.
Yani seçim yapacaksanız ses kalitesine göre yapmayın, çünkü ikisi de kalitede ayırt edilemeyecek kadar yakınlar. Diğer yönlerine bakın; müzik önerileri algoritmalarına bakın, arayüze bakın ne bileyim. Biraz uzun bir mesaj oldu ancak zaten bu konuda olan şeyleri ve kendi bildiğim bazı bilgileri derledim. Umarım kafa karışıklığı kalmaz ses kalitesi konusunda.