- Makaleler
- 3
Wi-Fi farkıdır. Tüm Bluetooth sürümleri için geçerli.
PreMiD ile halledebilirsiniz.YouTube Music’i, Discord’a rich presence getirene kadar kullanmam.
Hem özellik istiyorsunuz, hem de üşeniyorsunuz. Bence siz Spotify'a alışmışsınız ve bırakmamak için bahane arıyorsunuz. Bana öyle geldi.
Topluluk üzerinden dinlemek isteseydim gider direkt YouTube'dan dinlerdim, zamanında çok para veriyordum daha bir dal bile vermem YouTube'a.
PreMiD ile halledebilirsiniz.
Hem özellik istiyorsunuz, hem de üşeniyorsunuz. Bence siz Spotify'a alışmışsınız ve bırakmamak için bahane arıyorsunuz. Bana öyle geldi.
Bu konuda şöyle bir durum var, ikisi de en iyisi değil biliyorsunuz. Kayıpsız müzik yayını yapabildiğiniz Apple Music, Tidal, Qobuz, Deezer gibi kaynaklar var. Ancak emin olun ki insanların %99'u 320kbps AAC ile kayıpsız arasındaki farkı anlayamıyor.
YouTube Music Spotify Ses kalitesi daha iyi İyi ses kalitesi ama Music'ten iyi değil
2 site üzerinde de premium üyelik sahibiyim.YouTube Music nedir?
YouTube Music, YouTube üzerinde çok fazla müzik dinlenmesi sebebiyle YouTube tarafından çıkarılan bir müzik platformudur. Resmi yayınlarla kalmayıp, YouTube'da ki tüm videoları müzik olarak indirip dinleyebilmenizi sağlayan bir uygulamadır.
YouTube Music vs Spotify
Bu karşılaştırmada Premium aboneliklerini ve uygulamanın özelliklerini ele alacağım.
YouTube Music Spotify Şarkıları indirip çevrimdışı dinleme özelliği mevcut Şarkıları indirip çevrimdışı dinleme özelliği mevcut Kütüphanesi geniş Kütüphanesi geniş Abonelik ücreti: Sadece Music 39,99 TL, Reklamsız YouTube ile 57,99 TL Abonelik ücreti: Premium 39,99 TL Remiksler için YouTube'da olan topluluk yapımlarını indirebiliyorsunuz Remiksler için resmi yayınları beklemek zorundasınız Yıl sonu özeti mevcut Yıl sonu özeti mevcut Telefon ve bilgisayar için uygulaması mevcut Telefon ve bilgisayar için uygulaması mevcut Şarkıların altına yayınlayan kişinin okuyabilmesi için yorum bırakabiliyorsunuz Şarkıları altına yorum bırakılamıyor Ses kalitesi daha iyi İyi ses kalitesi ama Music'ten iyi değil Bir şarkı kaldırıldığında topluluktan yüklenmiş videolar ile dinleyip, indirebiliyorsunuz Bir şarkı kaldırıldığında resmi olarak eklenmediği sürece gitmiş oluyor
Sonuç?
Sonuç şu ki; YouTube Premium aboneliğiniz var ise zaten YouTube Music yanında geliyor ve tek abonelikte çifte hizmet alıyorsunuz. Ayrıca Music'i tek almaktan daha ucuza geliyor mantıken. Spotify ise sadece müzik uygulaması. Çoğu kişi YouTube Music'e baya ön yargılı. Bu yüzden bunu yazmak istedim.
Belli olculerde azalmasi aslinda daha mantikli. Aksi durumlarda sorunlar yasaniyor her turlu. Ozellikle Lutris kafayi yiyor abarti gtk temalarinda. QT ve KDE daha iyi o konularda evet.QT ve KDE biraz daha iyi bence o konuda. GTK4'den sonra kişiselleştirmeyi bayağı azalttılar. GNOME ve GTK, Windows'a döndü, çok zorlaştırdılar.
Ses kalitesinden ziyade ekipmana yuklenmek daha mantikli cunku gercekten hissedilmiyor. Guzel bir studyo kulaklik, yanina da guzel bir ses karti ortaligi cumbuse ceviriyor.Bu konuda şöyle bir durum var, ikisi de en iyisi değil biliyorsunuz. Kayıpsız müzik yayını yapabildiğiniz Apple Music, Tidal, Qobuz, Deezer gibi kaynaklar var. Ancak emin olun ki insanların %99'u 320kbps AAC ile kayıpsız arasındaki farkı anlayamıyor.
Anlayabilecek bir insan olsanız bile Türkiye'de yaşıyoruz. İnsanların çoğu müziği bluetooth kulaklıklarla dinliyor. Genelde dışarıdayken veya toplu taşımadayken dinliyor, yani sesli ortamlar. Sesli ortamda ince çınlamaları, detayları duymak direkt imkansız. Bir de bluetooth limitlemelerini eklersek zaten kulaklıktan bile çıkmıyor olabilir o sesler.
Ayrıca, 320kbps AAC ve kayıpsız arasında farkı duyabilmek için oldukça kaliteli stüdyo kulaklıkları ve DAC'e sahip olmanız gerek. Kimde öyle sistem var. Reddit'te biraz araştırdım. Gayet iyi ses sistemleri olan insanlar bile aradaki farkı duymakta oldukça zorlanıyor. Çanların detaylarına, bassın tıngırdamasında aramanız gerekiyor farkları. Aşırı odaklanınca anca duyabiliyorlar.
İlla duyabildiğinizi iddia ediyorsanız şöyle ufak bir test linki bırakabilirim.
Is your audio system really ready for lossless?
Do an ABX test in your browser, and see if you can tell the difference between lossless and Spotify-compression quality audioabx.digitalfeed.net
256kbps AAC ile kayıpsız müziği kıyaslayarak dinleyin ve farkı anlamaya çalışın. İngilizce site ama anlamıyorsanız ve ilgileneniyorsanız daha detaylı açıklayabilirim.. Bu sitenin tek sorunu kullandığınız cihazın ses işlemesinden de geçmesi. Abartmak istiyorsanız foobar2000 ile onu da atlayarak yapabilirsiniz ama kimsenin bunu yapacağını sanmıyorum.
Kayıpsızı geçiyorum, şu an Youtube Music ve Spotify kıyaslıyoruz. Kendi sitelerinde kullandıkları codec ve kbps değerleri yazıyor:
Eki Görüntüle 8862Eki Görüntüle 8863
Soldaki Youtube Music, sağdaki Spotify. Spotify AAC kullanıyor, belirtmemişler ama.
Youtube Music maksimum 256kbps AAC veya OPUS verirken Spotify 320kbps AAC veriyor. Kağıt üstünde Spotify daha iyi. Ancak 256 kbps ve 320kbps'ı kıyaslamak, 320kbps ve kayıpsızı kıyaslamaktan çok da farklı değil, fark duymak oldukça zor olacaktır. Dediğim gibi deneyebilirsiniz. İndirin sırayla dinleyin ve fark duyuyor musunuz söyleyin.
Aralarındaki tek fark normalization herhalde. İkisinin de premium üyeliğine sahibim. Sırayla dinlediğimde Youtube her zaman daha yüksek sese sahipti. Bunun neden olduğunu bilmiyorum çünkü iki platformun da ses yüksekliği standardı aynı. Ciddi manada benim tek duyduğum fark bu.
Yani seçim yapacaksanız ses kalitesine göre yapmayın, çünkü ikisi de kalitede ayırt edilemeyecek kadar yakınlar. Diğer yönlerine bakın; müzik önerileri algoritmalarına bakın, arayüze bakın ne bileyim. Biraz uzun bir mesaj oldu ancak zaten bu konuda olan şeyleri ve kendi bildiğim bazı bilgileri derledim. Umarım kafa karışıklığı kalmaz ses kalitesi konusunda.
Evet, doğrudur. Bu arada suçlayıcı bir tavır sergilemek istemedim, yanlış anlaşılma olmasın. Sadece geçmemeniz hakkında fikrimi belirttim. Siz de belirtmişsiniz. Doğrudur.Tüm şarkılarımı başarıyla aktardım, ayrıca premium'da var. Kullanmamam için bir sebep yok, sadece şarkı dinlerken Discord'da görünmesini istiyorum, ki millet boş olup olmadığımı görsün. Zaten şarkıyı %99 telefonda okuldan eve gelirken dinlerim.
Bana göre de siz YouTube Music'e alışmışsınız.
Spotify sayesinde 3 defa 1 aylık bireysel premium aldım, almaya devam ediyorum. Size de tavsiye ederim kendileri veriyor bu arada herhangi bir sorun yaşamadım. 320 Kbps ama idare eder.
Bu Lutris'in problemi. Lutris kadar dandik bir program yok, arayüzündeki tutarsızlıklara bakarsan zaten "bu ne" dersin, electron bile yanında çok masum kalır. Steam'e korsan oyun kısayollarını ekleyebiliyor, Steam olmayan oyunları Proton ile çalıştırabiliyorsunuz ve her oyuna özel prefix oluşturuyor yani winetricks ile rahatlıkla bağlılıkları sağlayabilirsin.Belli olculerde azalmasi aslinda daha mantikli. Aksi durumlarda sorunlar yasaniyor her turlu. Ozellikle Lutris kafayi yiyor abarti gtk temalarinda. QT ve KDE daha iyi o konularda evet.