Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

mementomori

Uzman
32GB veri indiriyorum diskte kapladığı alan 65GB civarı, 100GB veri indiriyorum diskte kapladığı alan 175GB civarı, 80GB veri indiriyorum diskte kapladığı alan 120GB civarı. Neden böyle anlamıyorum. Bu normal bir şey fakat neden böyle teknikten anlayan biri yardımcı olabilir mi?

Çözüm
32GB veri indiriyorum diskte kapladığı alan 65GB civarı, 100GB veri indiriyorum diskte kapladığı alan 175GB civarı, 80GB veri indiriyorum diskte kapladığı alan 120GB civarı. Neden böyle anlamıyorum. Bu normal bir şey fakat neden böyle teknikten anlayan biri yardımcı olabilir mi?
Çünkü indirmek için gereken veriyi sıkıştırma yöntemiyle azaltıyorlar. Dosya aslında 30-40 tane ayrı ayrı parçaya ayrılıyor boyutuna göre. Hepsini ayrı ayrı indiriyor arka planda ama ön tarafta sadece bir tane gözüküyor. Bu kadarını biliyorum bazı noktaları farklı olabilir.
Çünkü indirmek için gereken veriyi sıkıştırma yöntemiyle azaltıyorlar. Dosya aslında 30-40 tane ayrı ayrı parçaya ayrılıyor boyutuna göre. Hepsini ayrı ayrı indiriyor arka planda ama ön tarafta sadece bir tane gözüküyor. Bu kadarını biliyorum bazı noktaları farklı olabilir.

Çözüm
Ustte soylendigi gibi sıkıştırma gecirmis dosyalar indiriyorsunuz, ardindan bu dosyalar cikariliyor. Oyunun asil boyutu aslinda cikarildigi hali yani. Bu sayede indirirken daha az sure bekliyorsunuz ve dosyalari cektiginiz sunucuda da birazcik yer acilmis oluyor. Bazi oyunlarda iyi bir sıkıştırma orani gorursunuz, bazilarinda ise kotu. Ornegin bir oyun 50GB veri indirip, 100GB olabilirken bir oyun 90GB veri indirip 110GB olabilir. Bu sıkıştırma oranina oyunun kullandigi motor, dosya turleri, dosya dizinleri gibi bir suru faktor etki ediyor tabii.

Bunun disinda bu kadar buyuk boyutlu dosyalarda oldugunu gormedim ancak ozellikle NTFS'de ''slack space'' adi verdigimiz olayin da etkisi var. Bu ''slack space'' olayi yuzunden mesela 4MB bir dosyanin ozelliklerine girdiginizde diskte kapladigi alan 5-6MB gozukebilir. Cok detaya girmeyeyim.

1737828708464.webp

(Cok ekstrem ama iyi bir ornek.)

Son düzenleyen: Moderatör: