Yurt dışı iş için laptop önerisi

Blackrawen

Üstün
Herkese merhaba. İtalya'da mühendislik alanında doktora yapmaktayım ve bütün günüm ekran başında geçmekte, mevcut olarak kullandığım Acer Travelmate i5 1335U laptopum büyük oranda 1920x1080 ve IPS ekran olmasından dolayı uzun süreli kullanımlarda rahatsız olmaktayım ayrıca ne kadar yoğun düzeyde kullanmak için bir servere sahip olsam da kendi bilgisayarımda kodladığım ve kullandığım Python ve Matlab programları için işlemcim biraz zayıf kalıyor. Oyun işimi ise mevcut bilgisayarım ile Boosteroid kullanarak çözüyorum grafik gerektirmeyen oyunlarımı ise dahili ekran kartım ile rahatlıkla oynayabiliyorum zaten çıkan her oyunu da alıp oynama gibi bir amacım yok. Son olarak ise biraz harcayacak param olduğu için bir laptop almak istiyorum.

Yani özet ile temel olarak makale yazacağım, Python ve Matlab kullanacağım ve gelecekte sanırım modelleme ile machine Learning'e yönelmem gerekeceğini göze alarak bir laptop almak istiyorum.

Verdiğim bütün ilanlar Amazon İtalya ve Amazon satıcılı olarak çünkü bu durumda vat iadesi alabileceğim için bütün laptoplar bana %20 indirimli olarak gelecek.

İlk seçeneğim Apple MacBook Air 16 GB RAM 512 GB SSD M4 işlemci modeli. Kağıt üzerinde bakıldığı zaman direkt seçilebilecek bir ürün yalnız hayatımda hiçbir Apple ürünü kullanmamış olmamam, korsan uygulama yükleme durumunun ne olduğunu bilmemem ve sadece laptop ile ekosisteme direkt dahil olamama korkusu beni bu seçenekten itiyor. Bu ürün bana €960'ya gelecek.

İkinci seçeneğim ise ASUS Vivobook S15 OLED. OLED 120 Hz ekranı ve "like New" başlığı ile €700 yani bana €560 civarına gelecek bir ürün tek dezavantajı ise snapdragon® X Plus işlemcisi. Recep hocamın yaptığı incelemede bu işlemcili modellerin alınmasının bir sebebi olmadığını benzer fiyata aşağıda da belirttiğim lunar Lake işlemcili Zenbook s 14 modellerinin alınması gerektiğini önermiş. Yalnız güncel durumda arada neredeyse 2 katına yakın bir fiyat varkı var. Güncel fiyatlara bakarak bir fikir verirseniz sevinirim. @Recep Baltaş

Üçüncü seçeneğim ise Asus Zenbook S14 3K OLED ekranı Intel Core Ultra 7 255h işlemci 32 GB RAM ve 512 GB SSD'si ile inanılmaz güçlü gözüken bir seçenek yalnız fiyatı APU bir laptopa göre çok yüksek dolayısıyla içimdeki bir ses bu fiyata çıktıysam neden illa gerek olmamasına rağmen dahili ekran kartı olan bir laptop almayayım ki diye düşünmeme itiyor. Bu laptop ise bana €880 gibi bir fiyata geliyor.

Bunun dışında bu bütçelere yakın Amazon.it olmak şartı ile herhangi bir öneriye açığım. Gerçekten önemsediğim tek nokta ise kaliteli bir OLED teknolojisine sahip olması çünkü hiç kullanmadım ve artık IPS'i geride bırakmak istiyorum. Teşekkür ederim.

Şu anda kucağımda ASUS Zenbook 14 duruyor. Ryzen 8840HS, 1TB SSD, 16GB RAM ve 1200p OLED ekran var. M2 Air da kullanmış birisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki: MacBook Air serisi ekosistem için alınmayacaksa para israfı. Aşırı güçsüz ve donanım olarak eksik cihazlar. 8840HS pilde çalışırken bile M3 Air'ı tokat manyağı yapıyor.

Bence Zenbook al geç. Mis gibi makine. Gaming laptop tarzı bir şey boş yere yük olur. Alternatif olarak 3050 barındıran Vivobook'lara vs. de bakabilirsin. Zenbook ve TUF'un ucube çocuğu gibi.

560 Euro'ya gelen cihaz gerçekten iyi ama bu işlemcilerin performansını bilmiyorum. Apple ekosistemine pek ayar uyduramam diye düşünüyorsanız Ultra 7 S14'ü öneririm. Fiyatı Türkiye fiyatına göre iyi ve incelemeleri olan iyi bir model. Pil ömrü ve stabilite konusunda Apple daha iyi lakin ayak uyduramam diye düşünüyorsanız orası başka. Dokunmatik OLED panelle geliyor zaten pil ömrü'de üzmeyecek seviyede. M4 çipli Air modelleri güzel cihazlar ekosistemine alışırım derseniz önceliğim o olurdu. Mac'lerin TR fiyatları benzer olduğu için şahsen S14 255H alırdım. O Zenbook TR'de çok pahalıdan çıkmıştı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Şu anda kucağımda ASUS Zenbook 14 duruyor. Ryzen 8840HS, 1TB SSD, 16 GB RAM ve 1200p OLED ekran var. M2 Air da kullanmış birisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki: MacBook Air serisi ekosistem için alınmayacaksa para israfı. Aşırı güçsüz ve donanım olarak eksik cihazlar. 8840HS pilde çalışırken bile M3 Air'ı tokat manyağı yapıyor.

Bence Zenbook al geç. Mis gibi makine. Gaming laptop tarzı bir şey boş yere yük olur. Alternatif olarak 3050 barındıran Vivobook'lara vs. de bakabilirsin. Zenbook ve TUF'un ucube çocuğu gibi.

M4 işlemcilerin performans olarak aşırı iyi olduğunu gördüm o yüzden beni biraz cezbediyor. Eğer OLED ekranlı 3050 ekran kartlı ve bu fiyat bandında bir laptop bulabilseydim kesinlikle alırdım ama maalesef ki web sitesinde yok. Uygun bir gaming laptop bulsam kesinlikle alırım ama IPS ekranda kalmak istemiyorum ve bu bütçede maalesef ki düzgün ekran kartlı OLED gaming laptop yok.

560 Euro'ya gelen cihaz gerçekten iyi ama bu işlemcilerin performansını bilmiyorum. Apple ekosistemine pek ayar uyduramam diye düşünüyorsanız Ultra 7 S14'ü öneririm. Fiyatı Türkiye fiyatına göre iyi ve incelemeleri olan iyi bir model. Pil ömrü ve stabilite konusunda Apple daha iyi lakin ayak uyduramam diye düşünüyorsanız orası başka. Dokunmatik OLED panelle geliyor zaten pil ömrü'de üzmeyecek seviyede. M4 çipli Air modelleri güzel cihazlar ekosistemine alışırım derseniz önceliğim o olurdu. Mac'lerin TR fiyatları benzer olduğu için şahsen S14 255H alırdım. O Zenbook TR'de çok pahalıdan çıkmıştı.

Evet €560'luk ürün işlemci konusunda bilgim olmamasını sayarsak cidden çok iyi geliyor. Recep hocam zamanında alınmaz demişti ama o zaman başlıktaki Zenbook ile ya aynı ya benzer fiyata satıldığı için böyle bir yorum yapmış şu an ise %70-80 ucuza geliyor. Aklımı da bu olay çeldi. Zenbook'un dokunmatik olduğunu siz söyleyince fark ettim... Pek kullanmayacak olsam da ek bir avantaj diyebiliriz sanırım. Cidden farklı farklı sebepler ile öne çıkan ürünler çok kararsız bırakıyor insanı.

Biraz bütçeyi açsa da AMD işlemcili şöyle bir modelde buldum bu da cazip geldi 32 GB RAM ve 1 TB SSD'ye sahip işlemcisi de sanırım Zenbook'tan kuvvetli.

M4 işlemcilerin performans olarak aşırı iyi olduğunu gördüm o yüzden beni biraz cezbediyor. Eğer OLED ekranlı 3050 ekran kartlı ve bu fiyat bandında bir laptop bulabilseydim kesinlikle alırdım ama maalesef ki web sitesinde yok. Uygun bir gaming laptop bulsam kesinlikle alırım ama IPS ekranda kalmak istemiyorum ve bu bütçede maalesef ki düzgün ekran kartlı OLED gaming laptop yok.

Evet €560'luk ürün işlemci konusunda bilgim olmamasını sayarsak cidden çok iyi geliyor. Recep hocam zamanında alınmaz demişti ama o zaman başlıktaki Zenbook ile ya aynı ya benzer fiyata satıldığı için böyle bir yorum yapmış şu an ise %70-80 ucuza geliyor. Aklımı da bu olay çeldi. Zenbook'un dokunmatik olduğunu siz söyleyince fark ettim... Pek kullanmayacak olsam da ek bir avantaj diyebiliriz sanırım. Cidden farklı farklı sebepler ile öne çıkan ürünler çok kararsız bırakıyor insanı.

Biraz bütçeyi açsa da AMD işlemcili şöyle bir modelde buldum bu da cazip geldi 32 GB RAM ve 1 TB SSD'ye sahip işlemcisi de sanırım Zenbook'tan kuvvetli.

Son attığım model 60 Hz ekrana sahip 1920x1080 çözünürlükteymiş...

Bu attığım ise ilk attığım Intel Zenbook'un AMD işlemcili muadili kalan bütün özellikleri aynı sanırım.

Zenbook alacaksan Linux için şu anda batarya limitleyen ve fanı fulleyen terminal aracım var. MyASUS uygulamasındaki performans modları güç limitini de değiştirdiğinden önemli, onları da değiştirmeyi biliyorum ancak araca entegre etmeye vakit olmadı daha. Bayramdan sonra "OurASUS" diye proje fikrim var Linux için :rofl:

Böyle kendi reklamımı da yapayım:hehehe: Bendeki UM3406HA model Zenbook'ta touchpad'deki numpad hariç her şey out-of-box çalıştı. MyASUS özellikleri bile destekleniyor ancak kullanmak için araç yapan olmamış daha. Dosyalara elle değer yazarak kullanmak mümkün.

Zenbook alacaksan Linux için şu anda batarya limitleyen ve fanı fulleyen terminal aracım var. MyASUS uygulamasındaki performans modları güç limitini de değiştirdiğinden önemli, onları da değiştirmeyi biliyorum ancak araca entegre etmeye vakit olmadı daha. Bayramdan sonra "ourasus" diye proje fikrim var Linux için :rofl:

Böyle kendi reklamımı da yapayım:hehehe: bendeki UM3406HA model Zenbook'ta Touchpad'deki numpad hariç her şey out-of-box çalıştı. MyASUS özellikleri bile destekleniyor ancak kullanmak için araç yapan olmamış daha. Dosyalara elle değer yazarak kullanmak mümkün.

Sizin modelinizdeki işlemci eski olsa da performans bakımından yeni nesil işlemcilere çok yakın hatta izlediğim bazı kanallar eğer "eski" diye 8840HS'li laptopu ucuza bulursanız direkt onu alın diyor ama maalesef ki indirimli bulamadım. Gerçekten Linux'a da geçmeyi düşünüyorum zaman zaman. Sadece laptop konusunda karar vermem lazım... Snapdragon işlemcili laptop aşırı ucuz olduğu için ilgimi çekiyor ama hem işlemci uyumluluğu konusunda kaygılarım var hem de Zenbook kalitesinden Vivobook'un normalliğine inmek ne kadar mantıklı bilemiyorum...

@Blackrawen, Snapdragon’lara yaklaşmayın bile bence. İşi gücü olan adamsınız, riske değmez. Uyum sorunu çıkarsa başınız çok ağrır.

Haklısınız. Bir tarafım almış iken iyi bir şey al diyor öbür tarafım ekonomik bir seçeneğe kaymayı istiyor arkadaşlarım ise ekran kartsız PC alınmaz moruk kafasında... Tabi hem ekran kartlı hem OLED hem bütçeme uygun laptop olmaması o olasılığı da zorlaştırıyor.

@Blackrawen, yani... Laptoplardaki ekran kartları çok pahalı, çok güçsüz ve yükseltmeye kapalı olduğu için hiçbir zaman sıcak bakmadım ben. 40-50 bin lira verip gaming laptop almak yerine 30 bine kasa dizip 20 bine sizdeki Travelmate gibi bir laptop almak her türlü daha mantıklı geldi bana.

Şurada 4070, 5060 bile 8GB VRAM'le geliyor. Ne yapacağım ben onu? Dünya kadar para verip VRAM darboğazına takılacağım. eGPU bile daha mantıklı geliyor bana, özellikle ŞimşekCivata 5'i gördükten sonra.

Daha geçen fikir vermesi açısından 6750XT ekran kartımı anakarttaki PCIe 3.0 X4 yuvasına taktım, teorik olarak USB4/TB4 hızında, performans farkı göze alınabilir seviyedeydi. İsterseniz 4.0 X16 ve 3.0 X4 performans testlerini atabilirim.

@Blackrawen, yani... Laptoplardaki ekran kartları çok pahalı, çok güçsüz ve yükseltmeye kapalı olduğu için hiçbir zaman sıcak bakmadım ben. 40-50 bin lira verip gaming laptop almak yerine 30 bine kasa dizip 20 bine sizdeki Travelmate gibi bir laptop almak her türlü daha mantıklı geldi bana.

Şurada 4070, 5060 bile 8GB VRAM'le geliyor. Ne yapacağım ben onu? Dünya kadar para verip VRAM darboğazına takılacağım. eGPU bile daha mantıklı geliyor bana, özellikle ŞimşekCivata 5'i gördükten sonra.

Daha geçen fikir vermesi açısından 6750XT ekran kartımı anakarttaki PCIe 3.0 X4 yuvasına taktım, teorik olarak USB4/TB4 hızında, performans farkı göze alınabilir seviyedeydi. İsterseniz 4.0 X16 ve 3.0 X4 performans testlerini atabilirim.

Kesinlikle haklısınız. Zenbook'u söyledim bir aksilik olmazsa pazartesi günü geliyor. Üstelik yanında CIV 7 ve Dying Light: The Beast hediye olarak geliyor.

@Grancrest Ürün dün elime ulaştı dünden beri kullanıyorum taş gibi bilgisayar. Vergi iadesi ile €900'a geldi. Performans olarak çok iyi grafik gerektiren AAA oyunları açabiliyor ve strateji oyunlarında ise PC seviyesinde performans veriyor. Ekran kalitesi mükemmel ve Wifi-7 sayesinde 1000 Mbps internetimi sıkıntısız kullanıyorum. Ürün hakkında eleştiri yapabileceğim tek nokta ise klavye tarafına çıtırından ısı veriyor olmasa daha iyi olurmuş. Fiyatını üstüne zaten almayı düşündüğüm CIV 7'yi hediye etmesini düşünürsek resmen bedavaya geldi. Yardımınız için teşekkür ederim.

Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt