DOGANSLX

Uzman
Yer
Ankara
Arkeoloji bölümüne çok meraklıyım, eski tarihi eserlere de ilgim var. Türkiye'de arkeoloji okunmaz, yurt dışında okumak en mantıklısı dediler. Yurt dışında arkeoloji okumak için ne yapabilirim?

Sadece Arkeoloji yaparak, bir yere gelinemez. Sosyal bilimlerin birçok dalıyla ilgili okuma yapmak zorundasın. Özellik Tarih, Antropoloji, Sosyoloji gibi. Lisansı Bu alanlardan birinden de yapabilirsin, ardından YL ya da direkt Doktora'da alanında yaparsın. Artık, sadece tek bir alanla olmuyor, lisansını git Sosyoloji, Tarih vs. gibi alanlarda yap. Çünkü Arkeoloji çalıştığında bile bu alanlarda okuma yapmak zorundasın. Bir de akademide kalmak gibi bir düşüncen varsa, dünya da sosyal bilimler maalesef küçülüyor, fonlar azalıyor. Ama bu bitecek anlamına gelinmesin, her zaman olacak sosyal bilimler, ama küçülecek.

Yurtdışında Lisans okumazdım ben şahsen, YL ya da Doktora'da yurtdışına gitmek daha mantıklı. Boğaziçi Tarih mesela hem Arkeoloji, Sanat Tarihi, gibi kapsıyor. Bildiğim kadarıyla kazılar da yapılıyor, bir düşün derim bölümü. Hem hocalar konusunda, alacağın referanslarla, Amerika'daki İvy Legaue gibi okullardan kabul alma şansında var.

Ama Sosyal bilimler'de herhangi bir alana yoğunlaşaksanız, çok fazla okuma yapacaksın, bir saatten sonra bu sizi bayabilir, bir tekrar düşünün derim.

Yurtdışında okumanızı tavsiye edenler yurtiçi ne farkı olduğunu açıkladılar mı size? İşin sonunda kürkçü dükkanına dönecekseniz bence bir farkı olmaz.
Arkeoloji gibi alanlarda birçok dal ile ilgili olunmalı. Lisansı Sosyoloji, Tarih vs. yapıp ardından Doktora'da arkeolojiye kaymak daha mantıklı geliyor bana.

Son düzenleme: