SF26 52

Üstün
Herkese selam,

Çoğunuz beni YKS konularında epey görmüşsünüzdür. Bugün biraz daha farklı bir konuyla karşınızdayım. Bugün lise hayatınız için tavsiyelerimi listeleyeceğim sizlere, özellikle yurt dışında üniversite eğitimi almak isteyen arkadaşlar için oldukça yararlı olacağını düşünüyorum bu konunun. Hiç uzatmadan başlayalım.

1-) Advanced Placement(AP Scholar) Diploması:

Öncelikle AP'nin ne olduğunu açıklayarak başlayayım, Advanced Placement programı lise veya lise dengi bir müfredatta eğitim gören kişilerin ileri düzeyde -çoğunlukla üniversite düzeyi olduğunu söylemek mümkün- eğitim alabilmesini sağlayan bir programdır. Advanced Placement programında Matematik-Bilim/İngilizce-Dil Sanatları/Sosyal Bilimler/Sanat-Müzik/Yabancı Diller başlıkları altında toplam 18 tane sertifika bulunuyor. Özellikle Matematik-Bilim başlığındaki sertifikalar oldukça kuvvetli. QS sıralamasında yüksek sırada bulunan çoğu okul -buna örnek olarak Cornell Üniversitesi'ni verebiliriz- AP Scholar'ı oldukça dikkate alıyor.
Ülkemizde AP programına dahil olan devlet liselerinin sıralaması %3'ten başlıyor. AP programında en çok sertifikası olan okullarımız ise İstanbul Erkek Lisesi ve Kabataş Erkek Lisesi olarak karşımıza çıkıyor.
AP sertifikasına dışarıdan katılımcı alımı var lâkin sadece AP programına dahil olan okullarda yapılabiliyor. Sınav formatı ise sertifikadan sertifikaya değişmekte.
AP sertifikasının fiyatlarıyla ilgili CollegeBoard'ın linkini aşağıya bırakıyorum.

2-) IB (Uluslararası Bakalorya) Programı:

IB Programı üniversite öncesi 2 yıllık bir programdır, 11. ve 12. sınıf öğrencilerine uygulanmaktadır. Ana dil (Edebiyat dersidir.)/Yabancı dil/Sosyal (Tarih, Coğrafya, Sosyoloji, Psikoloji, Ekonomi dersleri verilir.)/Fen (STEM dersleri, Tasarım ve bilgisayar dersleri veriliyor.)/Matematik ve Sanat dersleri veriliyor. Programda öğrenciyi üniversite hayatındaki zorluklara alıştırma temeli esas alınıyor.
IB Programı anlaşmalı okullar( AP programındaki okulların birçoğu IB programında da mevcutlar.) Dışında verilmiyor, en azından birçok kaynakta yazan bu, tarafından sağlanıyor.

3-) TÜBİTAK'ın yarışmaları ve olimpiyatları:

Ülkemizde TÜBİTAK'ın ve diğer kurumların yarışma ve olimpiyatları oldukça prestij sahibi, özellikle Avrupa'da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin okullarına başvuruları için ellerini oldukça güçlendiren önemli bir unsur. Projelerinizle yarışmalara katılmak ve bu yarışmalarda kayda değer başarı sergilemek(Üniversitelerin de katıldığı yarışmada başarı sağlanmışsa çok daha güçlenir eliniz.) Sizi öne atacaktır.

4-) Sosyal Sorumluluklar:

Okullar sadece akademik düzeyi iyi öğrenci istemiyor, iyi de birer topluma adapte olabilmiş bireyler istiyor. Bu bağlamda da sosyal sorumluluk projelerine etkin katılım kritik bir önem taşıyor tabii ki. Bu açıdan Model United Nations/LÖSEV/Kızılay gibi derneklerde aktif rol alma ve MOOC(Coursera ve EdX gibi sertifikalar) dünya çapında kabul gören sertifikalar ve derneklerde rol almanız oldukça önemli.

5-) İngilizce yeterlilikleri:

TOEFL ve IELTS'i hepiniz hayatınızın bir yerinde duymuşsunuzdur ama PTE'yi duymamış olabilirsiniz, PTE de TOEFL ve IELTS gibi İngilizce yeterliliğiyle ilgili bir sertifikadır. Üçünün de sertifika açısından oldukça kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz. Elinizde kesinlikle olması gerektiğini düşünüyorum

6-) Belirli bölümlerin spesifik ülkedeki sınavları:

Spesifik ülkelerin bazı sınavları -SAT bunun en iyi örneği belki de- başka ülkelerde de denklik sağlayabiliyor. Bu başlık önemli ve dünya çapında en çok bilinen sınavların bulunduğu bir başlıktır.
  • IMAT: İtalya'da İngilizce tıp ve diş hekimliği için girilen bir sınavdır, devlet okullarının birçoğu bunu kabul ediyor. Özel okulların büyük kısmı ise kendi sınavlarını uygulamaktadır.
  • TOLC/CEnT-S: TOLC İtalyanca lisans eğitimi için olan bir sınavdır, kendi içinde bölümlerine göre harflendirilmiş bir sistemdir. CEnT-S ise İngilizce TOLC sınavlarının tek bir merkezde toplandığı bir sınavdır ve yeni düzenlenmeye başlanmıştır.
  • UCAT: Britanya/Avusturalya ve Yeni Zelanda'da tıp ve diş hekimliği için girilen bir sınavdır.
  • TestAS: Almanca anadili olan ülkelerin birçoğunda denklik sayılabilen bir sınavdır. Sınavın içeriğiyle ilgili çok bir bilgim yok, bu sebeple TestAS'ın linkini aşağıya bırakıyorum. İlgilenen arkadaşlar inceleyebilir.
  • SAT: Başlığın başında da bahsettiğim sınavdır, ABD başta olmak üzere pek çok ülkede kabul sağlayan bir sınavdır. Matematik ve İngilizce okuyup yazma üstüne odaklandığını söyleyebiliriz.
  • ACT: SAT'ın en büyük alternatifi olarak karşımıza çıkıyor, SAT'ın aksine Science(Fen okuryazarlığı olarak belirtsek daha doğru olur.) Bölümü de içerir.
  • STEP: İngiltere'deki baba okulların birçoğunun kabul için şart koştuğu sınavdan birisi, oldukça zor bir sınavdır. Matematik ve bilgisayar Bilimleri gibi bölümleri okuyacaklar için önemli bir sınavdır.
  • MAT: Oxford ve Imperial College'ın Matematik-bilgisayar Bilimleri okumak isteyenler için olan sınavıdır, STEP kadar işlem hamallığı yaratan soruları yok ama mantık ister.
  • LNAT: İngiltere'de hukuk okumak isteyenler için önemli bir sınavdır, hukuki sorular yerine analiz/argüman üretimi ve mantıksal çıkarımların ağırlıkta olduğu bir sınavdır.
  • TSA: İngiltere'de Psikoloji/Felsefe gibi bölümleri okumak isteyenler için bir sınavdır. Eleştirel düşünme ağırlıklı bir sınavdır.
  • PSE: İspanya'nın YKS'si gibi düşünebilirsiniz, İspanyolca eğitim alırsınız.
  • EJU: Japonya'da üniversite okumak için gereken sınavdır, MEXT bursu için önemli bir eşiktir.

7-) Diğer dillerin yeterlilikleri:
  • Almanca: TestDaF/Goethe-Zertifikat ve DSH sınavları vardır. DSH sadece Almanya içinde yapılan ve üniversiteye girişlerde dil sınavı olarak lanse edilir.)
  • Fransızca: DELF(B2 için yeterli.) Ve DALF(Biraz daha akademik ağırlıklıdır, C1-C2 ister.) Vardır.
  • İtalyanca: CILS veya DELI istenir, İtalyanca bölümler B2 ister.
Evet, rehberin sonuna geldik. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Yaklaşık 3 ay araştırma yaptım yurt dışı üniversiteler ile alakalı.
Arkadaşlar paranız yoksa bu iş yok. Bu kadar. Elinizden geleni yapsanızda çok zor. Neden mi?

1. IB diploması sadece Türkiye'deki çok çok nitelikli liseler(0,1 ile alan liseler) ve bazı özel okullarda var.

2. AP derslerini alabilmek içinde her ders için yaklaşık 6 bin TL ödemek zorundasınız.

3. Dil sınavları da kesinlikle lazım olacak ve bu sınavlarda bir 10.000 TL istiyor.

4. Yaşam masrafları en sıkıntı yer burası. Yurt çıkması düşük ihtimal ama yurtta bile 500 euro harcıyorsunuz aylık. Bir de eve çıkmak zorunda olduğunuzu düşünürsek bu rakam daha da artar.

Yani arkadaşlar bunlar boş hayaller malesef.

arkadaşlar paranız yok, yok. bu kadar. Elinizden geleni yapsanızda çok zor. Neden mi?

1. ıb diploması sadece Türkiye'deki çok çok nitelikli liseler(0, 1 ile alan liseler) ve bazı özel okullarda var.

2. AP derslerini alabilmek içinde her ders için yaklaşık 6 bin TL ödemek zorundasınız.

3. dil sınavları da kesinlikle lazım olacak ve bu sınavlarda bir 10.000 TL istiyor.

4. yaşam masrafları en sıkıntı yer burası. Yurt çıkması düşük ihtimal ama yurtta bile 500 euro harcıyorsunuz aylık. Bir de eve çıkmak zorunda olduğunuzu düşünürsek bu rakam daha da artar.

Yani arkadaşlar bunlar boş hayaller maalesef.

Kimsenin hevesini öldürmek istemiyorum ama arkadaşın dediği gibi ilk adım her zaman paradır. Yok yüzde yüz burs ile gittim yok öyle yaptım yok böyle yaptım diyenlerin hepsi hikayenin belirli kritik noktalarını gizliyordur. Geçenlerde Reddit'te yurt dışında eğitim subredditlerini bir çocuk basmıştı, 0 para ile ABD'de üniversite kazandım diye ama biraz kurcalanınca tamamen palavra olduğu çocuğun başka imkanları olduğun ortaya çıkmıştı.

Eğer yurt dışında okumak istiyorsanız ve çaba göstereceksiniz kesinlikle iyi bir başlangıç rehberi olmuş ama kesinlikle bütün yumurtalarınızı tek sepete koymayın, ben yurt dışında okuyacağım diye TYT-AYT'yi boşlamayın.

Geçenlerde Reddit'te yurt dışında eğitim subredditlerini bir çocuk basmıştı, 0 para ile ABD'de üniversite kazandım diye ama biraz kurcalanınca tamamen palavra olduğu çocuğun başka imkanları olduğun ortaya çıkmıştı.
O yurt dışı subredittinde kesinlikle iş yok. Hiç kimse ne bir kanıt koyuyor ne de net tavsiye veriyor. O kadar üyesi var adam akıllı rehberi bile yok.
Sayfadaki ABD üniversiteleriyle ilgili bir post var, çocul reddedilmiş yani bir şeyler yanlış, hala gelip tavsiye diye yazmış uzun uzun o da ayrıntılı değil ha üstünkörü.
Eğer yurt dışında okumak istiyorsanız ve çaba göstereceksiniz kesinlikle iyi bir başlangıç rehberi olmuş ama kesinlikle bütün yumurtalarınızı tek sepete koymayın, ben yurt dışında okuyacağım diye TYT-AYT'yi boşlamayın.
9. sınıf biri çabalayacaksa onun için mükemmel olur hem günü gününe dersini takip eder hem de olimpiyatlara hazırlansa arta kalan zamanında bu kişinin gidebilme ihtimali vardır yurt dışına. Ne yazık ki şu yazdığım için bile belirli imkanlar gerekiyor.
Çevrende olimpiyat bilinci biri olacak ki seni yönlendirecek vesaire.

Arkadaşlar paranız yoksa bu iş yok. Bu kadar. Elinizden geleni yapsanızda çok zor. Neden mi?

1. IB diploması sadece Türkiye'deki çok çok nitelikli liseler(0,1 ile alan liseler) ve bazı özel okullarda var.

3. Dil sınavları da kesinlikle lazım olacak ve bu sınavlarda bir 10.000 TL istiyor.

4. Yaşam masrafları en sıkıntı yer burası. Yurt çıkması düşük ihtimal ama yurtta bile 500 euro harcıyorsunuz aylık. Bir de eve çıkmak zorunda olduğunuzu düşünürsek bu rakam daha da artar.

Sadece vize için göstermemiz gereken para yarım milyon liradan fazla, buradan pay biçilebilir. Geri dönüt için teşekkür ederim.

Yakın zamanda arkadaşım okumak için İtalya'ya gitti ve her şeyi bir şekilde ucuza getirseniz bile teminat için 10.000 Euro istendiğini söyledi. O parayı biriktirmek için tek kuruş harcamadan 1-2 yıl çalışmam lazım. Ha bir de, arkadaşın yeşil pasaportu vardı.

Yakın zamanda arkadaşım okumak için İtalya'ya gitti ve her şeyi bir şekilde ucuza getirseniz bile teminat için 10.000 Euro istendiğini söyledi. O parayı biriktirmek için tek kuruş harcamadan 1-2 yıl çalışmam lazım. Ha bir de, arkadaşın yeşil pasaportu vardı.
Pasaport çok önemli değil, ama 10.000 Avro büyük rakam gerçekten.

10k yetmeyebilir bu arada, işi sağlama almak için 12.500 Avro'dan hesaplamak en sağlıklısı.

Son düzenleyen: Moderatör: