Steam Zararlı yazılım içeren oyun: PirateFi

MNakruf

Yetkin
Makaleler
3
Yer
Türkiye
Açık denizde hayatta kalma oyunu olarak bilinen PirateFi, 6 Şubat 2025’te Steam’de yayımlandı. Oyunun görsellerine bakınca normal ve güzel bir oyun gibi görünse de, zararlı yazılım içerdiği için 10 Şubat’ta Valve tarafından Steam’den kaldırıldı.

Ayrıca Steam tarafından, oyunu indiren kullanıcılara yönelik bir uyarı e-postası gönderdi.

Gönderilen e-posta da kullanıcılara, yakın zaman da PirateFi’yı bilgisayarınızda çalıştırdığınız için sizinle iletişime geçiyoruz. Bu oyunun geliştiricisi, zararlı yazılımları Steam’e yükledi. Bu zararlı yazılımlar aktifken bu oyunu oynadınız. Dolayısıyla bilgisayarınızda bu virüsün hala çalışması muhtemel. Bu oyun, platformdan kaldırıldı ancak kullandığınız bir antivirüs programıyla virüs taraması yapmanızı tavsiye ederiz, destek için bizimle iletişime geçin şeklinde bir mesaj gönderdi.

Kaynakçalar:

Dosya Ekleri

• games-with-trojans-in-steam-01.webp
    128,7 KB · Görüntüleme: 127

Pek çok insan korsan oyunlarda kimse size virüs olmadığının garantisini veremez der. Bence Steam veya benzeri bir platformda da kimse oyunlarda virüs olmadığının garantisini veremez. Bu alanın en iyi firmasının içindeki oyunlardan birinde bile virüs çıktığına göre bence söylediğim söz gayet doğru. Bu sadece bir kere oldu bir daha olmaz da denilemez bence.

Demek ki orijinal oyunlar da korsan oyunlar gibi riskli hale gelmeye başlıyor yavaş yavaş. Orijinalci arkadaşlar yeni argümanlar bulmaya başlasın şimdiden.
Bunun pek bir problem olacağını sanmam. Bilinmiş, test edilmiş, tanınmış, popüler olmuş oyunlarda böyle şeyler yaşanmaz. Bu haber çıkana kadar forumda kimsenin bu oyunu ne gördüğünü ne de duyduğunu sanmıyorum.

Oyunun bilinirliği veya kaç kullanıcı tarafından kullanıldığının bir önemi yok. Önemli olan orijinal oyunlar satın alınan bu "güvenli" platform aracılığıyla, yine "güvenli" olarak kabul gören bir içerikte zararlı yazılım çıkmış olması. Bunun tekrarlanmayacağı veya şu an farkında olunmayan benzer durumların olup olmadığı bilinemez artık.

Demek ki orijinal oyunlar da korsan oyunlar gibi riskli hale gelmeye başlıyor yavaş yavaş. Orijinalci arkadaşlar yeni argümanlar bulmaya başlasın şimdiden.
Orijinal oyunları virüslerden korunmak için korsan oyunlara tercih edenlerin sayısının bir elin parmağını geçeceğini düşünmüyorum. Ana sebep başka.

Genelleme yapmak doğru olmaz. Orijinal'de virüslü çıkma oranı ile korsanda çıkma oranı arasında uçurum fark vardır zannımca. Ki ben ilk defa şahit oluyorum bu duruma.

Evet arkadaşlar korsan sitelerde size zaten dosyada virüs çıktığına dair mail gönderip platformlarından kaldırır. Kesinlikle yaparlar bunu .

Arkadaşlar bu kadar düşük bağlantılar yapmamanızı öneririm. Bu App Store'da, Play Store'da, Steam'de veya Ubuntu Snap Store gibi platformlarda zaman zaman yaşanan şeyler. Önemli olan gerekli aksiyonların alınıp alınmadığına bakmak.

10 yıl öncesinde bile böyle olaylar vardı. Yavaştan kastınız biraz fazla yavaş sanırım. Yılda bir bile olmayan frekanstaki olayları nasıl genelleyebiliyorsunuz anlamıyorum.

Son düzenleme:
Genelleme yapmak doğru olmaz. Orijinal'de virüslü çıkma oranı ile korsanda çıkma oranı arasında uçurum fark vardır zannımca. Ki ben ilk defa şahit oluyorum bu duruma.

Yusuf ipek bu konu hakkında video yapmıştı. Söylediğine göre bu ilk değil daha öncelerde de olmuşluğu var birçok kez. Ama nadiren oluyor. Yani Steam çalışanları bütün oyunları taramalara testlere tabii tutuyorlar ama gözden kaçanlar mutlaka olabiliyor. Yani bu da demektir ki Steam'de olsa virüs ihtimali yüzde 1 de olsa mutlaka olabiliyor. Şimdiden söyleyeyim burada kimse çıkıp yok Steam tamamen güvenilir yasal falan demesin. Tamam yasal ama tamamen kusursuz güvenilir değil(miş).

Ne desem bilemedim nasil farketmemisler durumu ya?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…