Oyunu yayınlamaya yaklaştık, vergi onayını bekliyoruz. Bu konu da aklımıza takıldı ve araştırmaya başladık.

Sizce bir publisher ile anlaşmak mantıklı mı, GameDev.İst gibi publisherlar destek sağlama konusunda nasıl bir tavır alıyorlar?

Oyunu yayınlamaya yaklaştık, vergi onayını bekliyoruz. Bu konu da aklımıza takıldı ve araştırmaya başladık.

Sizce bir publisher ile anlaşmak mantıklı mı, gamedev. İst gibi publisherlar destek sağlama konusunda nasıl bir tavır alıyorlar?

Konuyla alakasız ama merak ettim, oyunun Steam sayfası falan var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Mantıklı olabilir. Eğer oyundan para kazanma gibi bir amacınız varsa. Oyununuzu geniş sayılabilecek bir kitleye yaymak istiyorsanız anlaşmak mantılı olabilir. Hiç oyun yayınlamadım fakat araştırmıştım.
Kim bilir, belki çok yakında ben de yayınlayabilirim.
Genel olarak yerelleştirme ve pazarlamada yardım gibi destek sağlıyorlar. Ve eğer sermaye ihtiyacın varsa onda da yardımcı olabiliyorlar. Gamedev.ist hakkında çok bir bilgim yok. Ama çalıştıkları oyunlara bakınca çoğu bilinen oyunlar. Mesela Bogos Binted ve Anomaly Agent. Umarım iyi bir başarı elde edersiniz.

Mantıklı olabilir. Eğer oyundan para kazanma gibi bir amacınız varsa. Oyununuzu geniş sayılabilecek bir kitleye yaymak istiyorsanız anlaşmak mantılı olabilir. Hiç oyun yayınlamadım fakat araştırmıştım.
kim bilir, belki çok yakında ben de yayınlayabilirim.
Genel olarak yerelleştirme ve pazarlamada yardım gibi destek sağlıyorlar. Ve eğer sermaye ihtiyacın varsa onda da yardımcı olabiliyorlar. Gamedev. İst hakkında çok bir bilgim yok. Ama çalıştıkları oyunlara bakınca çoğu bilinen oyunlar. Mesela bogos binted ve anomaly agent. Umarım iyi bir başarı elde edersiniz.
Hocam az bir bütceyle kendi reklamını yapmak daha iyi olabiliyor tabii ilginç bir oyun yaptıysa dediğim geçerli. Bildiğim kadarıyla yayımcılar kendilerine göz ardı edilemeyecek miktarda pay alıyolar ülke ve Steam vergisi yetmezmiş gibi bir de yayımcılara vergi vermeye pek sıcak bakmıyorum.

Hocam az bir bütceyle kendi reklamını yapmak daha iyi olabiliyor tabii ilginç bir oyun yaptıysa dediğim geçerli. Bildiğim kadarıyla yayımcılar kendilerine göz ardı edilemeyecek miktarda pay alıyolar ülke ve Steam vergisi yetmezmiş gibi bir de yayımcılara vergi vermeye pek sıcak bakmıyorum.

Evet. Ama sağlam bir işçilikle normalde satacağından fazla da satabiliyorsun. Ve burada benim yazdıklarım çoğu Publisher'ın yaptığı şey. Yani bunlar dışında da katkısı oluyor. Türk oyunculara bir şekilde yayılır kendi imkanlarıyla. Ama yabancı ülkelerde de oyunu yaymak gerekiyor. Bu konuda publisherlar uzman olduğu için anlaşmak mantıklı olabilir. Ama oyun da sağlam/güzel olmalı. Ve büyük bir amaç yoksa dediğiniz gibi kendi başına pazarlama yapmak daha mantıklı.

Her publisher farklı ücretler talep ediyor. Ataberk Palacıoğlu'nun son videosuna bakılabilir. Oyundan kazanılan miktarın ne kadarının kaldığını öğrenmek için. Genel olarak kazanılan paranın %40-50'si kalıyor. Vergiler, Steam payı ve publisher payı gibi tüm giderleri çıkartınca.

Son düzenleme:
Evet. Ama sağlam bir işçilikle normalde satacağından fazla da satabiliyorsun. Ve burada benim yazdıklarım çoğu Publisher'ın yaptığı şey. Yani bunlar dışında da katkısı oluyor. Türk oyunculara bir şekilde yayılır kendi imkanlarıyla. Ama yabancı ülkelerde de oyunu yaymak gerekiyor. Bu konuda publisherlar uzman olduğu için anlaşmak mantıklı olabilir. Ama oyun da sağlam/güzel olmalı. Ve büyük bir amaç yoksa dediğiniz gibi kendi başına pazarlama yapmak daha mantıklı.

Her publisher farklı ücretler talep ediyor. Ataberk palacıoğlu'nun son videosuna bakılabilir. Oyundan kazanılan miktarın ne kadarının kaldığını öğrenmek için. Genel olarak kazanılan paranın %40-50'si kalıyor. Vergiler, Steam payı ve publisher payı gibi tüm giderleri çıkartınca.

Hocam sağlam bir oyunsa publisherda iyi görünürlük yakalar. Yapımcı kendisi de iyi görünürlük yakalar. Dediğiniz videoya bir bakacağım, sağ olun. Ben de publisher konusunda pek bilgili değilim.

Her publisher farklı ücretler talep ediyor. Ataberk palacıoğlu'nun son videosuna bakılabilir. Oyundan kazanılan miktarın ne kadarının kaldığını öğrenmek için. Genel olarak kazanılan paranın %40-50'si kalıyor. Vergiler, Steam payı ve publisher payı gibi tüm giderleri çıkartınca.

Hocam dediğiniz videoyu izlemiştim. Eğer bu tarz kalitesiz bir friendslop yapıyorsanız evet publisher gerekli ama sağlam tek kişilik bir oyun yapıyosanız görünürlük elde etmek çok daha kolay olacaktır ve publisherın yaptıgı her şey çoğu zaman senin de yapabileceğin şeyler olacaktır. Tabii arkadaşın ne oyunu yaptıgını ve ne kalitede yaptıgını bilmiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ama sağlam tek kişilik bir oyun yapıyosanız görünürlük elde etmek çok daha kolay olacaktır.

Türkiye'den oynayacak kitle oluşturulabilir. Ama Japonya'dan veya Almanya'dan oynayan bir kitle oluşturmak zor olabilir. Ama publisherlar bu konuda deneyimli. Mesela Enis Kirazoğlu da publisher ile çalışmış. Türkiye'de neredeyse oyun oynayan herkes tanıyor. Fakat diğer ülkelerde durum böyle değil. Hedefi de yüksek olduğu için diğer ülkelerden oyuncular lazım. Publisherlar bunu nasıl yapacağını biliyor. Kısaca hedef yüksekse publisher ile anlaşmak mantıklı bana kalırsa.