Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Okann40

Gelişen
Zero-Day açığı diye araştırdığımda güncellenmeyen sistem ve uygulamalar olarak çıkıyor. Ama bu açıklamanın detayları nedir? Ben tam olarak nasıl bulaşıyor orasını hala anlamadım. Sistem olarak değil de uygulama olarak soracağım. Sistemden bulaşırsa zaten komple bütün bilgisayar etkileniyor sanırım, benim sorum uygulamalar üzerine.

Mesela bir mesajlaşma uygulaması kullanıyorsunuz ve o an güncellemediniz ve bir Zero-Day açığı mevcut diyelim. Peki şimdi bu Zero-Day açığı o bilgisayara veya telefona nasıl bulaşacak? Uygulamada o an Zero-Day açığı var ise ve güncellenmez ise o şekilde mi bulaşıyor? Yoksa Zero-Day açığı olan o uygulamadan bilinmedik bir dosya indirilirse veya bilinmedik bir linke tıklanırsa mı Zero-Day virüsü bulaşıyor?

Zero-Day açığı bulunan uygulamayı kullanırken herhangi bir dosya indirilmediği veya bilinmedik linke tıklanmadığı sürece yine de Zero-Day virüsü bulaşabilir mi? Bir de o an uygulamada en son güncelleştirme kullanılmasına rağmen yine de bilinmedik bir Zero-Day açığı olma ihtimali var mı? Bu durumda uygulamaya biraz uzun süre güncelleme gelmez ise kullanmaya devam edilmeli mi?

Mesela telefonunda mobil bankacılık kullanıyorsundur, mail hesapları falan vardır bu yüzden dikkat etme açısından soruyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Zero-Day dediğimiz kavram, bir güvenlik açığının uygulama geliştirici tarafından da bilinmemesi ve bu belirsizlik nedeniyle giderilemeyen açıklar için kullanılır. Herhangi bir yazılımda Zero-Day açığı olduğunu bilip bilmemek için insanüstü güçlere sahip olmamız gerekiyor. Çoğu şeyde keşfedilmemiş açık olduğunu düşünüyorum. Sizin yapabileceğiniz en iyi şey, platformlar arasında farklı ve güçlü parola kullanmak ile beraber ek adımlı doğrulama teknolojilerini açmanızdır.

Zero-Day açığı diye araştırdığımda güncellenmeyen sistem ve uygulamalar olarak çıkıyor.
Hayır, güncel sistemlerde de ortaya çıkabilmekte olan açıktır.

Ben tam olarak nasıl bulaşıyor orasını hala anlamadım.
Bahsettiğimiz şey bir bilgisayar virüsü değil, kavramdır. Bulaşma kelimesi bu kavram için alakasız duruyor.

Sistemden bulaşırsa zaten komple bütün bilgisayar etkileniyor sanırım, benim sorum uygulamalar üzerine.
Bu da açığın nasıl işlediğine bağlı olan bir durum. Neyin etkilenebileceği de belirsizdir.
Zero-Day dediğimiz kavram, bir güvenlik açığının uygulama geliştirici tarafından da bilinmemesi ve bu belirsizlik nedeniyle giderilemeyen açıklar için kullanılır. Herhangi bir yazılımda Zero-Day açığı olduğunu bilip bilmemek için insanüstü güçlere sahip olmamız gerekiyor. Çoğu şeyde keşfedilmemiş açık olduğunu düşünüyorum. Sizin yapabileceğiniz en iyi şey, platformlar arasında farklı ve güçlü parola kullanmak ile beraber ek adımlı doğrulama teknolojilerini açmanızdır.

Zero-Day açığı diye araştırdığımda güncellenmeyen sistem ve uygulamalar olarak çıkıyor.
Hayır, güncel sistemlerde de ortaya çıkabilmekte olan açıktır.

Ben tam olarak nasıl bulaşıyor orasını hala anlamadım.
Bahsettiğimiz şey bir bilgisayar virüsü değil, kavramdır. Bulaşma kelimesi bu kavram için alakasız duruyor.

Sistemden bulaşırsa zaten komple bütün bilgisayar etkileniyor sanırım, benim sorum uygulamalar üzerine.
Bu da açığın nasıl işlediğine bağlı olan bir durum. Neyin etkilenebileceği de belirsizdir.

Son düzenleme:
Çözüm
Zeroday dediğimiz kavram, bir güvenlik açığının uygulama geliştirici tarafından da bilinmemesi ve bu belirsizlik nedeniyle giderilemeyen açıklar için kullanılır. Herhangi bir yazılımda Zeroday açığı olduğunu bilip bilmemek için insanüstü güçlere sahip olmamız gerekiyor. Çoğu şeyde keşfedilmemiş açık olduğunu düşünüyorum.
Hocam ama nasıl bulaştığını anlamadım. Güncellenmeyen sistem veya uygulama yani burasını anladım tamam. Peki uygulama üzerinde nasıl bulaşıyor? Sadece kullanmak yetiyor mu açığı bulunan uygulamayı? Yoksa uygulama üzerinden bilinmedik dosya indirmek veya bilinmedik linke mi tıklamak gerekiyor?

Hocam ama nasıl bulaştığını anlamadım.
Spesifik bir virüsten bahsetmiyoruz. %100 güvenilir kaynaklardaki uygulamalardan da aşırı düşük de olsa Zero-Day açığı çıkabilir. "Zero-Day virüsü" diye bir şey yoktur. Zero-Day dediğimiz şey bir virüs ismi değildir. Ondan yararlanan özel geliştirilmiş virüsler olabilir sadece.

Kavram farkları:
- Zero-Day: Bilinmeyen güvenlik açığı.
- Virüs: Zararlı yazılım.

Sadece kullanmak yetiyor mu açığı bulunan uygulamayı?
Bazı senaryolarda sadece uygulamayı kullanmak maalesef sizi riske sokabiliyor. Elinizden bir şey gelmez. Ama bu çok nadir olan senaryolar.

Yoksa uygulama üzerinden bilinmedik dosya indirmek veya bilinmedik linke mi tıklamak gerekiyor?
Tespit edilen açığı kullanmak için ek eyleme ihtiyaç duyulabiliyor. Bu yüzden de bilinmedik linklere tıklamamanız da çok etkili bir önlem olacaktır.

Spesifik bir virüsten bahsetmiyoruz. %100 güvenilir kaynaklardaki uygulamalardan da aşırı düşük de olsa Zero-Day açığı çıkabilir. "Zero-Day virüsü" diye bir şey yoktur. Zero-Day dediğimiz şey bir virüs ismi değildir. Ondan yararlanan özel geliştirilmiş virüsler olabilir sadece.

Kavram farkları:
- Zero-Day: Bilinmeyen güvenlik açığı.
- Virüs: Zararlı yazılım.
Evet hocam kavramları karıştırmışım ikisi farklı konular. Bu konulardan fazla anlamıyorum.

Hocam mesela Bitdefender programında Zero-Day açıklarından bile koruyan özellik var mış sanırım. iPhone veya Macbook kullanıcılarının çoğu antivirüs programı tercih etmiyor galiba peki bu gibi açıklar için sadece cihazlarını güncel tutarak mı önlem alıyorlar o zaman?

Evet hocam kavramları karıştırmışım ikisi farklı konular. Bu konulardan fazla anlamıyorum.

Hocam mesela Bitdefender programında Zero-Day açıklarından bile koruyan özellik var mış sanırım. iPhone veya Macbook kullanıcılarının çoğu antivirüs programı tercih etmiyor galiba peki bu gibi açıklar için sadece cihazlarını güncel tutarak mı önlem alıyorlar o zaman?
Bilinmeyen kaynaklardan uygulama veya dosya indirmemek, sizi bu risklerden daha da uzak tutacaktır. 🙏

"Zero-Day açıklarından bile koruyan özellik" olduğunu iddia eden bir güvenlik yazılımı, insanüstü güçlere sahip olduğunu iddia eden bir insandan farksızdır. Tespit edilemeyen açıklardan sizi hiçbir antivirüs koruyamaz.

İlk önce Allah'tan başka kimsenin bilmediği güvenlik açığıdır. Sonra keşfedilene kadar birileri tarafından öğrenilir. İstihbarat örgütleri kullanır. Keşfedilirse fixlenir. Veya devletler izin verirse fixlenir.

Bilinmeyen kaynaklardan uygulama veya dosya indirmemek, sizi bu risklerden daha da uzak tutacaktır. 🙏

"Zero-Day açıklarından bile koruyan özellik" olduğunu iddia eden bir güvenlik yazılımı, insanüstü güçlere sahip olduğunu iddia eden bir insandan farksızdır. Tespit edilemeyen açıklardan sizi hiçbir antivirüs koruyamaz.
Teşekkürler bilgilendirmeler için. Ben de bu konuyu araştırıyordum ve forumlarda bu konularda bilgili kişilere sorarak öğreniyorum.

Bahsettiğim antivirüsde yanlış bilmiyorsam eğer böyle bir özellik var mış diye biliyorum yani araştırmam lazım ama sizin de dediğiniz gibi ne kadar etkili korur orası soru işareti. Anlaşılan iş yine kullanıcıda bitiyor yani antivirüs programı ile android de kullansan, iPhone da kullansan sistemini güncel tutup sonra bilinmedik dosyalar indirmeyip, bilinmedik linklere tıklamamak lazım o zaman.

Yani ben de öyle bilgisayarıma veya telefonuma çok fazla uygulama yüklemem de sadece konuyu anlamaya çalışıyorum ve detaylı cevaplar için teşekkürler.

Konuyu bir tane daha açmıştım ama burada net cevaplar geldi :D

Zero-day malware derken iki şeyi kast ediyorsunuz ya bir açığı kullanan virüs ya da hiç bilinmeyen bir virüs.