Hocalarım maalesef ki bizim ülkemizde akran zorbalığı o kadar yayıldı ki artık ilkokul öğrencileri bile kendi aralarında zorbalık yapıyor, parkta oynayan küçücük çocuklar bile birbirine zorbalık yapıyor. Gücü gücü yetene hesabı kim kime ne yapıyorsa yanına kalıyor.
Geçtiğimiz günlerde 15 yaşındaki bir çocuk aynı yaşıtı tarafından sözlü hakarete uğrayıp ardından bıçaklanarak öldürüldü. Bu olaydan önce de harçlığını çıkarmak için kuryelik yapan 20 yaşında ki genç 6 suç kaydı bulunan bir yaratık tarafından 25 yerinden bıçaklanarak vahşice öldürüldü.
Uğradığı zorbalık yüzünden okulun camına çıkıp intihara kalkışan çocuğa atla diyen arkadaşları, arkadaşını tuvalette tek yakalayıp hortumla dövüp ölümüne sebep olan ortaokul öğrencisi, aynı sınıfta ders gördüğü kız arkadaşını sevgili mevzusu diye öldüren gençler vs say say bitmiyor.
Toplumsal bir ölüm cinneti yayılıyor sanki, bir hiç uğruna ölen hayatları sönen gencecik insanlar bunlar. Gerçekten bu devirde çocuğun, küçük kardeşin varsa sürekli onu koruyup gözetlemek zorundasın. Son yaşanan olaya aşırı moralim bozuldu, 1 saat önce arkadaşıyla gezmek için dışarıya çıkan çocuğunun ölüm haberi geliyor ne acı.
Dönem artık; okula gidilip sıralarda oturup sakin bir şekilde ders işleme, bu eğitim sisteminin içerisinde başarılı bir şekilde ortaöğretimi bitirme ve YKS'de başarı elde etme, üniversiteye gidip iyi bir üniversite hayatı yaşama, üniversite bittikten sonra iyi bir maaş ile rahat şartlarda çalışma, kendi hayatını kurduktan sonra iyi bir kadın ile tanışıp mutlu huzurlu bir aile kurma dönemi değil. Okuldan evine dönerken canından olabilirsin, yolda yürürken canından olabilirsin, sevdiğin kız yüzünden canından olabilirsin, arkadaşım dediğin kişi yüzünden canından olabilirsin, işe giderken canından olabilirsin. Bunlar günümüzün en büyük riskleridir ki en rahat kurtuluş yolu da bunlardır, sizin sorumluluğunuz altında birinin bu ihtimaller altında yaşaması ve sizin bunları bilmeniz çok daha kötüdür emin olun.
10 yaşında kardeşim var annem evin önündeki diğer çocuklara çok gürültü yapıyorlar diye kızdı, bu çocukların aileleri artık bize nasıl kurulmuşlarsa kadınlı erkekli evin önünde toplanmışlar onlarca kişi anneme; "aşağı in" demiş. Benim kardeşim de bugün evden dışarı çıkacak ama sürekli camdan bakıyor " niye sürekli camdan bakıyorsun?" dedim. Bana; "dışarı çıkacağım şunların gitmesini bekliyorum" dedi. O bekleyişin sebebi de o çocukların arasında düşmanı olan birisi var mış onun haricinde o düşmanı olan kişinin kuzeni kendi sınıfındaymış. Günümüzde düşmanlık artık çocuk yaşta ailelerin vesilesi ile başlıyor. Cahil ve yobaz dediğimiz insanların çocukları bu saçma sistem içerisinde gücünün yettiği kişileri manipüle edip duruyor ve tahminimce de bu durum yüzyıllar boyu devam edecek, çünkü bizim milletimizin zihniyeti " onlar çocuk olur öyle şeyler" seviyesinde.
Ben ortaokuldayken çok zorbalanıyordum, zaten hayatı boyunca zorbalığa maruz kalmayan tek kişi zorbalığı yapan kişidir. Ayakkabı bağcığımı bağlayacak diye iki ayakkabının bağcığını birbirine bağlayıp okulun koridorunda sürükleyeni bile gördüm, insanlar o zaman kendisine tepki göstermişti okuldan atılma derecesine gelmesine rağmen aynı şeyleri yapmaya devam ediyordu.
Şunu bilin; birinin canını almaktan korkmayanlar yolun sonunda kendi canından olurlar siz en başta onlar ile aynı ortamda bulunmazsanız en azından yaşama olasılığınız artar. Buna örnek olarak esenyurta, bağcılara, taksimin ara sokaklarına, gece geç saatlerde parklara gitmeyin. Okuduğunuz liseler genelde adrese dayalı sistem ile öğrenci almayan liselere doğru yönelsin liseye gidecekseniz sırf sınav ile öğrenci alan liseleri, eğer halihazırda bir lisedeyseniz sakin liselere naklinizi aldırın veya okulu açığa alın. Sıkıntılı insanların olduğu yerde okula gideceğinize derslere gitmeyin daha iyi. Ailenin bu tür şeylerde sorun yaşatacağını düşünüyor olabilirsiniz ama siz net olduktan sonra aile size bir şey diyemez yapsa yapsa maksimum size tokat atar dayak atar karnınıza bıçağı yemekten aileden dayak yemek daha iyidir.
Zorbalığın kendi unsurlarına gelince lisede size biri sataşıyorsa suratına beklemediği anda bir tane indirin ve etkisiz hale gelene kadar dayağını atın siz bir kere kendinizi savunmayı bırakırsınız o sizi bir yolunu bulup benzetir. Zaten aradıkları şey kavga, kavga arıyorlarsa kavgayı onların dolaylı yoldan başlatmalarına izin vermeyin bu satranç değil onlar bahane arıyorlar ki sizinle kavga edip size saldırdıkları zaman kendilerini savunabilecekleri bir argümanları olsun. Ben hayatımda adamakıllı kavga etmemişimdir ama adam gibi ilk kavgamda parmağım çocuğun kafasında kırıldı, elimi ikinci kez sıkamadım sonucunda da gözüme yumruğu yedim. O gün hastanelik oldum ama bir daha da bana bulaşan birileri olmadı( sanal alemlerde de bu zorbalık dönüyordu ama karşılığını da misliyle verdik sonucunda da tebrik edildik).
Bu zorbalıktan kurtulmanın en kolay yolunu size söyleyeyim ortalamanız çok iyi olursa, sınavlarda başarılıysanız ve notlandırma gerçekten liyakatliyse eğitiminizi halk ağzında " inek öğrenci" denilen kişilerin arasında tamamlarsınız ve hiçbir sorun yaşamazsınız ama öbür türlü kendinizi savunmak zorundasınız.
Ailenizin parası çoksa gidip kolejlerde okuyun iyi kolejler var onların sisteminde aileniz müşteri olduğu için bu tür şeylere kolay kolay izim vermezler.