Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Kharov

Uzman
Yer
Pripyat
Bilgisayarım yüksek yük altındayken, özellikle ağır oyunlar oynadığımda ekran aniden siyahlaşıyor ve ekran 3-4 saniye boyunca siyah kaldıktan sonra normal şekilde görüntü vermeye devam ediyor. Driver kaynaklı olabileceğini düşünerek, DDU kullanarak sürücüyü tamamen kaldırdım ve eski sürüme geri döndüm ancak sorun yine de devam etti. FurMark ile yaklaşık 30-40 dakikalık bir test yaptım fakat bu süreçte siyah ekran sorunu yaşamadım. Gözlemlerime göre sadece uzun süreli yüklenmelerde bu problem ortaya çıkıyor.

Sizce bu sorunu çözmek için ne yapabilirim? Düzeltme yolu var mı, yoksa garantiye göndermem daha mı doğru olur?

Ekran kartı: Zotac RTX 4070 Super.

Çözüm
Erken konuşmak istemem ama şu anda yaklaşık 1 gündür G-Sync kapalı olarak kullanıyorum ve bu süre zarfında görüntü gitmesi gibi bir sorun yaşamadım. Görünüşe göre sorun G-Sync kaynaklı olabilir ancak dediğim gibi, erken konuşmak istemem. Önümüzdeki 1-2 gün daha bu şekilde kullanacağım. Eğer sorun yaşamazsam, büyük ihtimalle G-Sync'in sorun kaynağı olduğunu düşüneceğim.

Eğer sorun gerçekten G-Sync'tan kaynaklanıyorsa, bunu düzeltmenin bir yolu var mı?

Yaklaşık 2 gündür G-Sync devre dışı şekilde kullanıyorum ve bu süre boyunca sorun yaşamadım. Görünen o ki sorunun kaynağı G-Sync'mış. Aynı monitörü kullanıp benim gibi sorun yaşayan var mı diye araştırdığımda birçok kişinin bu problemden muzdarip olduğunu gördüm. ASUS yetkili servisine durumu bildirdim ve geri dönüş bekliyorum.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Bilgisayarım yüksek yük altındayken, özellikle ağır oyunlar oynadığımda ekran aniden siyahlaşıyor ve ekran 3-4 saniye boyunca siyah kaldıktan sonra normal şekilde görüntü vermeye devam ediyor. Driver kaynaklı olabileceğini düşünerek, DDU kullanarak sürücüyü tamamen kaldırdım ve eski sürüme geri döndüm ancak sorun yine de devam etti. FurMark ile yaklaşık 30-40 dakikalık bir test yaptım fakat bu süreçte siyah ekran sorunu yaşamadım. Gözlemlerime göre sadece uzun süreli yüklenmelerde bu problem ortaya çıkıyor.

Sizce bu sorunu çözmek için ne yapabilirim? Düzeltme yolu var mı, yoksa garantiye göndermem daha mı doğru olur?

Ekran kartı: Zotac RTX 4070 Super.

Düzeltme: Oyun girişi olarak okudum kusura bakmayın. 30-40 dakika boyunca hata vermeyip oyunda böyle bir şey yaşanıyorsa diğer bileşenlerede bir göz atın bence OCCT Cinebench gibi testler denediniz mi?

Düzeltme: Oyun girişi olarak okudum kusura bakmayın. 30-40 dakika boyunca hata vermeyip oyunda böyle bir şey yaşanıyorsa diğer bileşenlerede bir göz atın bence OCCT Cinebench gibi testler denediniz mi?

Onları denemedim fakat Basemark GPU testini arka arkaya 20 kere çalıştırdım onda da bir sorun yaşamadım, OCCT indirdim fakat neyi nereden nasıl takip edip sorunsuz olduğunu nasıl anlayacağımı bilmediğim için kurcalayamadım.

Şimdi OCCT üzerinden tüm testleri 10'ar dakika yaptım ve bir sorunla karşılaşmadım, sıcaklık değerleri de işlemci hariç iyi görünüyor, stok fan olduğu için 80 dereceye kadar çıktı. Onun dışında herhangi bir sorun göremedim.

Son düzenleme:
Onları denemedim fakat Basemark GPU testini arka arkaya 20 kere çalıştırdım onda da bir sorun yaşamadım, OCCT indirdim fakat neyi nereden nasıl takip edip sorunsuz olduğunu nasıl anlayacağımı bilmediğim için kurcalayamadım.

Şimdi OCCT üzerinden tüm testleri 10'ar dakika yaptım ve bir sorunla karşılaşmadım, sıcaklık değerleri de işlemci hariç iyi görünüyor, stok fan olduğu için 80 dereceye kadar çıktı. Onun dışında herhangi bir sorun göremedim.

RAM'lerinize bir bakın aklımada başka bir şey gelmiyor. Sadece 1 oyundamı yoksa hepsindemi oluyor.

RAM'lerinize bir bakın aklımada başka bir şey gelmiyor. Sadece 1 oyundamı yoksa hepsindemi oluyor.

RAM şu anda 1. slota takılı, ben takmadım Vatan Bilgisayar'dan aldığımda böyle montajlamışlardı belki ondan olabilir veya acaba ekran kartı yuvasına tam oturmadı mı diye şüpheleniyorum. Biraz daha araştırdığımda bazı kişilerin monitöründeki Adaptive Sync ile sistemdeki G-Sync'ın çakıştığını ve böyle problemleri ortaya çıkardığına dair bir kullanıcı deneyimi gördüm. Şu anda NVIDIA Denetim Masası üzerinden G-Sync devre dışı bıraktım ve bir süre böyle kullanacağım sorun çözülürse veya çözülmezse tekrar belirtirim. Yine de tavsiyeniz var ise tavsiyeye açığım.

RAM şu anda 1. slota takılı, ben takmadım Vatan Bilgisayar'dan aldığımda böyle montajlamışlardı belki ondan olabilir veya acaba ekran kartı yuvasına tam oturmadı mı diye şüpheleniyorum. Biraz daha araştırdığımda bazı kişilerin monitöründeki Adaptive Sync ile sistemdeki G-Sync'ın çakıştığını ve böyle problemleri ortaya çıkardığına dair bir kullanıcı deneyimi gördüm. Şu anda NVIDIA Denetim Masası üzerinden G-Sync devre dışı bıraktım ve bir süre böyle kullanacağım sorun çözülürse veya çözülmezse tekrar belirtirim. Yine de tavsiyeniz var ise tavsiyeye açığım.
Öncelikle g-sync kapatırsan adaptive sync özelliğini kullanamazsın. Sorunun bir çok sebebi olabilir ama bunu furmark ile tespit etmen zor. Bir kaç farklı oyunda deneyin aynı durumu yaşıyor musunuz deneyin. Monitörün güç tasarrufu ile ilgili ayalarları varsa kapatıp deneyin, adaptive sync kapalı olarak deneyin. Bellek sorunu olduğunu sanmıyorum, PSU ve GPU test edeceğin ilk iki şey olsun.

Öncelikle G-Sync kapatırsan Adaptive Sync özelliğini kullanamazsın. Sorunun birçok sebebi olabilir ama bunu FurMark ile tespit etmen zor. Birkaç farklı oyunda deneyin aynı durumu yaşıyor musunuz deneyin. Monitörün güç tasarrufu ile ilgili ayalarları varsa kapatıp deneyin, Adaptive Sync kapalı olarak deneyin. Bellek sorunu olduğunu sanmıyorum, PSU ve GPU test edeceğin ilk iki şey olsun.

GPU kullanımı yüksek olan her oyunda bu sorunu yaşıyorum ve monitörüm şu an güç tasarrufu modunda değil. GPU ve PSU'yu daha kesin bir şekilde nasıl test edebilirim? OCCT, FurMark ve Basemark GPU testlerinde herhangi bir sorun veya anormal durumla karşılaşmadım. Sistemdeki PSU 650W 80+ Bronze değerlere sahip, yetersiz olma ihtimali var mı bilmiyorum.

G-SYNC kapalı olarak birkaç saat oyun oynadım ve bu süreçte bir sorun yaşamadım ancak zaten bu problem genellikle 2 günde bir ortaya çıkıyor. Bu şekilde kullanmaya devam edip gözlemleyeceğim. Eğer sorun devam ederse, ekran kartını çıkarıp yeniden montaj yapmayı düşünüyorum. Eğer yine düzelmezse sanırım servise göndermekten başka çarem kalmayacak.

GPU kullanımı yüksek olan her oyunda bu sorunu yaşıyorum ve monitörüm şu an güç tasarrufu modunda değil. GPU ve PSU'yu daha kesin bir şekilde nasıl test edebilirim? OCCT, FurMark ve Basemark GPU testlerinde herhangi bir sorun veya anormal durumla karşılaşmadım. Sistemdeki PSU 650W 80+ Bronze değerlere sahip, yetersiz olma ihtimali var mı bilmiyorum.

G-Sync kapalı olarak birkaç saat oyun oynadım ve bu süreçte bir sorun yaşamadım ancak zaten bu problem genellikle 2 günde bir ortaya çıkıyor. Bu şekilde kullanmaya devam edip gözlemleyeceğim. Eğer sorun devam ederse, ekran kartını çıkarıp yeniden montaj yapmayı düşünüyorum. Eğer yine düzelmezse sanırım servise göndermekten başka çarem kalmayacak.

PSU yetersiz olacağını sanmıyorum 14700k 14900k vs kullanmıyorsanız daha çok modeli önemli. Rehber: OCCT ile güç kaynağı testi

PSU yetersiz olacağını sanmıyorum 14700k 14900k vs kullanmıyorsanız daha çok modeli önemli. Rehber: OCCT ile güç kaynağı testi

Şimdi güç kaynağı testini de yaptım, ekranın gitmesi veya bilgisayarın kapanması gibi bir sorun yaşamadım, ayrıca tüm değerler normal gibi görünüyor. Bu arada PSU modelim MSI MAG A650bn.

Teknik detaylara çok hakim değilim fakat testlerde herhangi bir sorun yaşamayıp oyunlarda bu problemi yaşamam G-Sync'tan kaynaklanabileceğini veya ekran kartının yerine tam oturmadığını düşündürtüyor, başka bir açıklaması olabilir mi ki?

G-SYNC kapalı olarak birkaç saat oyun oynadım ve bu süreçte bir sorun yaşamadım ancak zaten bu problem genellikle 2 günde bir ortaya çıkıyor. Bu şekilde kullanmaya devam edip gözlemleyeceğim. Eğer sorun devam ederse, ekran kartını çıkarıp yeniden montaj yapmayı düşünüyorum. Eğer yine düzelmezse sanırım servise göndermekten başka çarem kalmayacak.
OCCT, PSU testinde sistem kapanmıyorsa PSU ile ilgili sorun yoktur. Bağlantılarda problem olsa her yük altına girdiğinde kapanır. Eğer montaj problemi olduğunu düşünüyorsan zaten baktığında sorunu görebiliyor olman gerekli.