MrMakina

Çalışkan
Merhaba,

Günlük kullanımda ve oyunlarda Zowie ZA12-C model farem takılıyor.

Sistem parçalarım:
  • ANAKART: Colorful Battle-AX B650M-D Pro V14
  • EKRAN KARTI: Sapphire Pulse 9070 XT
  • İŞLEMCİ: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • RAM: Patriot Viper 2x16 GB 6000 MHz CL30
  • SSD: Corsair MP600 Pro 1TB
  • PSU: Corsair RM750e 750 watt 80+ Gold
  • Kasa: ASUS A21
Öncelikle yakın zamanda kasa ve PSU değişimi yaptım ve BIOS güncellemesi yaptım. Sorun bunlardan sonra başladı. BIOS'un aynı sürümünü tekrar kurdum ancak düzelmedi. Herhangi bir montaj hatasından ötürü bu sorun olabilir mi diğer tüm parçalar düzgün çalışırken? (klavye, kulaklık)

Başka bir bilgisayarım olmadığı için farede bir sorun olup olmadığını deneme fırsatım olmadı.

Temiz Windows 11 kurulumu denedim. Sürücüleri kaldırıp tekrar yüklemeyi denedim. (GPU Chipset sunucuları dahil) Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Ekran kartını çıkarıp dahili GPU ile dene ekran kartı bu soruna sebep oluyor olabilir. Driverları DDU ile sil mümkünse farklı bir ekran kartı ile de test et.
Hocam daha önce aynı ekran kartıyla kullanırken bir problem olmuyordu dediğim gibi psu ve kasa değişiminden sonra olmaya başladı. DDU ile silip tekrar yüklemeyi denedim ancak yine de sorun devam ediyor. Ekran kartı problemleri dışında önerebileceğiniz başka şeyler var mıdır acaba ? Ekran kartı ile ilgili olanları vakit ve imkan buldukça deneyeceğim.

Eski PSU neydi yenisi ne? Farenin Hz 1000 ise düşürmeyi dener misin? Kasadaki tüm USB slotlarına takıp denedin mi? Güvenli modda açınca bu sorun devam ediyor mu?

@Ayhan Dönmez AMD sistemlerde böyle bir sorun var mı sizin bildiğiniz? İlk zamanlarda sadece bir kez forumda bir kişi yeni 9070XT ekran kartında bu sorunu yaşamıştı ama ekran kartını değiştirince sorunu düzeliyordu.

Son düzenleme:
Merhaba,

Sistem parçalarım:
Öncelikle yakın zamanda kasa ve PSU değişimi yaptım ve BIOS güncellemesi yaptım. Sorun bunlardan sonra başladı. BIOS'un aynı sürümünü tekrar kurdum ancak düzelmedi. Herhangi bir montaj hatasından ötürü bu sorun olabilir mi diğer tüm parçalar düzgün çalışırken? (klavye, kulaklık)

Başka bir bilgisayarım olmadığı için farede bir sorun olup olmadığını deneme fırsatım olmadı.

Temiz Windows 11 kurulumu denedim. Sürücüleri kaldırıp tekrar yüklemeyi denedim. (GPU Chipset sunucuları dahil) Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Polling rate 1000 üzeri sıkıntı yapıyor, 8000 vesaireyse 1000 düşürüp denedin mi?

Merhaba,

Sistem parçalarım:

Power'den 2 ayrı kablodan 8 pin şeklinde bağlantı yaptın mı, aynı kablodan 2x8 pin güç bağlantısı kullanma, kartın 3x8 pin mi 2x8 pin mi güç bağlantısı?

Eski PSU neydi yenisi ne? Farenin Hz 1000 ise düşürmeyi dener misin? Kasadaki tüm USB slotlarına takıp denedin mi? Güvenli modda açınca bu sorun devam ediyor mu?

@Ayhan Dönmez AMD sistemlerde böyle bir sorun var mı sizin bildiğiniz? İlk zamanlarda sadece bir kez forumda bir kişi yeni 9070XT ekran kartında bu sorunu yaşamıştı ama ekran kartını değiştirince sorunu düzeliyordu.
FSP Hyper Pro 80+ bronze 650 watt. Yenisi corshair rm750e 750 watt 80+ gold. Tüm slotlarda oluyor evet. Güvenli modda o kadar deneyecek fırsatım olmadı hocam bazen saate bir sıklıkla olurken bazen beş dakikada iki kez olduğu oluyor. Mousem en yüksek 1000 hz destekliyor arkasında 125 500 ve 1000 yazıyor bir süre 500 de test edip dönüş saylayacağım.

Polling rate 1000 üzeri sıkıntı yapıyor, 8000 vesaireyse 1000 düşürüp denedin mi?

Power'den 2 ayrı kablodan 8 pin şeklinde bağlantı yaptın mı, aynı kablodan 2x8 pin güç bağlantısı kullanma, kartın 3x8 pin mi 2x8 pin mi güç bağlantısı?
Hocam ekran kartım 2x8 pin destekliyor. TDP si 304 watt ben %10 güç arttırma ile 334 watt ile kullanıyorum. Görselde ek1 ve ek2 diye iki fotoğraf paylaştım. Ek1 olan bir uçtan bir tane 8 pin pcie kablosu veriyor. Ek2 deki fotoğraf da yanlış bilmiyorsam 12VHPR kablosu dedikleri kablo bu kabloyu ekran kartım 2x8 olduğu için kullanamıyorum diye biliyorum. Güncel kasamda olan ise bir uçtan 2 tane 8 pin pcie kablosu veriyor ve ben bunu kullanıyorum sadece. Psuya bir uç gidiyor ve iki tane 8 pin pcie kablosu diğer ucunda ekran kartıma takılı.

Dosya Ekleri

• Ek1.webp
    Ek1.webp
    1,4 MB · Görüntüleme: 41
  • Ek2.webp
    Ek2.webp
    1,1 MB · Görüntüleme: 41
Son düzenleme:
Farklı ekran kartı ya da mouse ile denyebilirsen iyi olur. Ayrıca ekran kartını söküp görüntüyü iGPU yani anakarttan almayı dene bakalım o zamanda bu sorun oluyor mu? BIOS'da iGPU açık olsun.

Farklı ekran kartı ya da mouse ile denyebilirsen iyi olur. Ayrıca ekran kartını söküp görüntüyü iGPU yani anakarttan almayı dene bakalım o zamanda bu sorun oluyor mu? BIOS'da iGPU açık olsun.
Tamamdır hocam deneyeceğim. Ekran kartı kablolamasında bir sıkıntı var mı ? Tek bir uçtan 2 tane 8 pcie kablosu ekran kartını besleyebilir mi ?

Kablolarda sıkıntı yok, tek kablo besleyebilir ama 2 farklı uç olması daha çok öneriliyor.
Not: Sizin PSU da bolca çıkış var tek kablo ile güç vermeyin.

Eki Görüntüle 183814

Eki Görüntüle 183818
Hocam psu ile bu kablolar geliyor bu kablolarla dediğiniz gibi bir bağlantı nasıl yapabilirim ? Ek3 şu anda takılı olan kablodur.

Hocam psu ile bu kablolar geliyor bu kablolarla dediğiniz gibi bir bağlantı nasıl yapabilirim ? Ek3 şu anda takılı olan kablodur.
Anakartım 8pin cpu destekliyor. Kalan bir uçtan 8 pin cpu çıkaran kabloyu pcie kablosu gibi kullanabilir miyim ?

Dosya Ekleri

• Ek1.webp
    Ek1.webp
    1,4 MB · Görüntüleme: 39
  • ek3.webp
    ek3.webp
    443,7 KB · Görüntüleme: 44