Türk Telekom’un vermiş olduğu ZTE ZXHN H1601-P (Wi-Fi 6) modemi yaklaşık 1 haftadır kullanıyorum. Bu süre içerisinde PS5 ile kablolu bağlantıda ciddi sorunlar yaşamaya başladım. Ethernet kablosu takılı olmasına rağmen PS5 ekranında sürekli “Ağ bağlantısı sağlandı” uyarısı çıkıyor ve bu uyarı yaklaşık 1 dakika boyunca tekrar etmeye devam ediyor. PlayStation Store’a giriş yapabiliyorum ancak herhangi bir oyun ya da güncelleme indirmek istediğimde indirme hızı aşırı derecede yavaş oluyor. Hatta Wi-Fi bağlantısına kıyasla bile çok daha düşük hızlar alıyorum.
Daha önce Zyxel VMG3625-T50B modem kullanıyordum ve aynı PS5 ile kablolu bağlantı son derece stabil çalışıyordu. Herhangi bir kopma, uyarı ya da hız problemi yaşamıyordum. Modemi değiştirdiğimden beri sorunların başlaması nedeniyle problemin ZTE ZXHN H1601-P modem kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Aynı Ethernet kablosu ile farklı cihazlarda herhangi bir sorun yaşanmıyor.
Wi-Fi 6 desteği nedeniyle tekrar Zyxel modeme dönmek istemiyorum ancak mevcut durumda PS5’te kablolu bağlantı neredeyse kullanılamaz hâle gelmiş durumda.
Modem ayarları, firmware ya da yapılması gereken özel bir konfigürasyon hakkında bilgi paylaşabilirse çok sevinirim.
Teşekkür ederim.
1.
Modem Firmware Güncellemesi:
- Modemin arayüzüne giriş yapın. (Tarayıcıda genellikle 192.168.1.1 veya 192.168.0.1 yazarak erişebilirsiniz.)
- Giriş yaptıktan sonra "Yönetim" veya "Sistem Ayarları" bölümüne gidin.
- Firmware güncellemeleri için kontrol edin ve mevcutsa güncellemeyi yapın.
2.
Ağ Bağlantı Ayarlarını Kontrol Etme:
- Modem arayüzünde "Ağ" veya "LAN" ayarlarına gidin.
- Ethernet ayarlarını kontrol edin, özellikle "DHCP" ayarlarının etkin olup olmadığını kontrol edin. Eğer pasif bir IP'nin önceden atandığı görülüyorsa, "Otomatik" seçeneği seçin.
3.
QoS (Quality of Service) Ayarları:
- Modem arayüzünde "QoS" veya "Ağ Yönetimi" ayarları sekmesine gidin.
- PS5'in bağlı olduğu IP adresini öncelikli olarak ayarlayın. Bu, PS5'in ağ trafiğinde öncelikli olmasını sağlar.
4.
Ethernet Kablosunu Kontrol Etme:
- Aynı kabloyu farklı bir cihazda deneyin. Eğer sorun yoksa, kablonun PS5 ile uyumlu olduğundan emin olun.
- Kablosu değiştirmeyi deneyin, bazen kablo hasar görmüş olabilir.
5.
PS5 Ağ Ayarlarını Sıfırlama:
- PS5 ayarlar menüsüne gidin, "Ağ" bölümüne girin.
- "Ağ Ayarlarını Geri Yükle" seçeneğini kullanarak ağ ayarlarını sıfırlayın ve ardından kablolu bağlantıyı tekrar yapılandırın.
6.
DNS Ayarlarını Değiştirme:
- PS5’te “Ağ Ayarları”na geri gidin.
- “DNS Ayarları”nı manuel olarak ayarlayın ve Google DNS (8.8.8.8 ve 8.8.4.4) veya OpenDNS (208.67.222.222 ve 208.67.220.220) kullanmayı deneyin.
7.
Modemin Konumunu Değiştirme:
- Eğer mümkünse modemi daha merkezi bir yere yerleştirin veya uzak parçaların kapladığı alanı azaltarak daha az engel olacak şekilde konumlandırın.
Bu adımları izleyerek sorununuzu çözebilirsiniz. Herhangi bir değişiklik sonrası bağlantılarınızı kontrol edin. Eğer sorun devam ederse, modem ayarlarınız veya başka bir teknik bilgi gerektiğinde daha fazla detay sağlayabilirsiniz.