outcastagne

Uzman
Merhaba.

Fiber altyapıya geçiş sonrası VDSL altyapıda kullandığım ZTE ZXHN H168A V2.1'i rafa kaldırdım. Geçtiğimiz günlerde eskileri kurcalarken bu arkadaşa raslatdım ve tekrar kullanıp kullanamayacağımı araştırmaya karar verdim. Süreçler biraz zorladı ama enteresan sonuçlar elde ettim.

Diğer bileşenlerin bilgileri şu şekildedir.

Ana Router: TP-Link EX20v (Upload için QoS açık ve 45 Mbps'e ayarlı.)
ONT: Nokia G-010G-Q
ISS: Türk Telekom
Tarife: 1000/50 Mbps

Hız testi için;
PC'deki Wi-Fi Adaptör: Mercusys MU6H (Hız konusunda fark eder mi emin değilim ama USB 3.0 üzerinde bağlıydı.)
Telefon: iPhone 15

Kendi yazacağım kısma başlamadan önce IP ayarları için bu rehberi baz aldığımı belirtmeliyim. Ben orada gördüm, sonrasında değiştirdiğim noktaları bu rehberde yazacağım.

İlk olarak tüm ayarları Ethernet kablosunu bilgisayarıma takarak yaptığımı belirtmeliyim. Dilerseniz rehbere başlayalım.

1) LAN4 Portu ve WAN bağlantı modu

Bu seçeneği değiştirmeden önce LAN4 portu (modemde bulunan tek 1 Gbps port) köprü moduna aldığımda seçebileceğim LAN portları arasında çıkmıyordu. Ethernet kablosu bağladığımda da cihaz üzerinde DSL ışığı yanıyordu. Yani bu seçeneği değiştirmeden LAN4 portunu kullanamayıp, diğer LAN portlarının 100 Mbps limitine takılacaktım. O yüzden kendisini aşağıdaki şekilde değiştiriyoruz. Cihaz bu aşamada ayarı kaydettikten sonra kapanıp açılabilir.

1765722075240.webp

Artık kendisini Köprü modunda görebiliyoruz, o halde aktif edelim.

1765722268700.webp

2) DHCP sekmesi ve IP ayarları

Bu kısmı ilk başta bahsettiğim rehber sayesinde yaptım.
DHCP sunucusunu kapalı seçsek bile Relay seçeneği kapanmıyor. O yüzden bu şekilde ayarlı.

1765722465874.webp

Sonrasında IP aralıklarını Ana Router ile aynı tuttum. İşin sonunda kendisinin arayüzüne 192.168.1.250 adresiyle erişebiliyordum.

1765722579569.webp

3) Wi-Fi ayarları

Wi-Fi ayarlarını ben kendi tecrübelerime göre değiştirdim. Kanal ayarını Oto'da bıraktığımda Evde kullandığım diğer cihazların Wi-Fi bağlantıları kesilip tekrar geliyordu. Böyle bir sorun yaşarsanız sabit kanal seçmenizi tavsiye ederim.

1765723229775.webp

Şifreleme ayarlarını da bu şekilde yapabilirsiniz.

1765723421314.webp

Ayar aşamasınıı bu şekilde tamamladık.

Deneyimlerim

Şimdi deneyim tarafına değinelim. Bu kurulumu yaparken şöyle bir sıkıntım oldu.

Ayarları bitirdikten sonra test etmeye başlayacaktım. Cihaza elektriği verdikten 1-2 dakika sonra sürekli kendini yeniden başlatıyordu. Kaynağını araştırmak için birçok kez ayarları sıfırlayıp yeniden kurdum. Meğerse kaynağı başka bir noktadan çıktı. Eğer Ana Router'dan gelen Ethernet kablosunu cihazı açmadan takarsam, cihaz sürekli kendini yeniden başlatıyordu. Bunu da cihazı açtıktan 3-4 dakika sonra kabloyu takarak aştım. Elektrikler kesilip gelirse bunu aklınızda bulundurun.

Bu sorunu da çözdükten sonra hız testlerine geçtim.

Diğer LAN portlarımız 100 Mbps olduğu için Ethernet hızlarımız limitli.

1765724197153.webp

Mercusys MU6H ile 5GHz ve 2.4GHz hız testi.

1765724994128.webp

1765725815317.webp

iPhone 15 ile 5 GHz ve 2.4 GHz testleri.

1765726442066.webp

1765726454938.webp

Güncelleme (20.12.2025)

Birkaç günlük deneyimimden sonra yeni problemler yaşamaya başladım. Ana Router'a bağlı bazı cihazlar sürekli Ağda oturum açın hatasına düşüyordu. Ek olarak Ethernet kablosu bağlıyken kendisini sürekli yeniden başlatmasından dolayı cihazın yazılımında bir sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. Yine de ayarlarda bir hata gözlemleyen olup paylaşırsa sevinirim.

Dosya Ekleri

• 1765722557538.webp
    1765722557538.webp
    7,1 KB · Görüntüleme: 236
Son düzenleme:
Merhaba.

Fiber altyapıya geçiş sonrası VDSL altyapıda kullandığım ZTE ZXHN H168A V2.1'i rafa kaldırdım. Geçtiğimiz günlerde eskileri kurcalarken bu arkadaşa raslatdım ve tekrar kullanıp kullanamayacağımı araştırmaya karar verdim. Süreçler biraz zorladı ama enteresan sonuçlar elde ettim.

Diğer bileşenlerin bilgileri şu şekildedir.

Ana Router: TP-Link EX20v (Upload için QoS açık ve 45 Mbps'e ayarlı.)
ONT: Nokia G-010G-Q
ISS: Türk Telekom
Tarife: 1000/50 Mbps

Hız testi için;
PC'deki Wi-Fi Adaptör: Mercusys MU6H (Hız konusunda fark eder mi emin değilim ama USB 3.0 üzerinde bağlıydı.)
Telefon: iPhone 15

Kendi yazacağım kısma başlamadan önce IP ayarları için bu rehberi baz aldığımı belirtmeliyim. Ben orada gördüm, sonrasında değiştirdiğim noktaları bu rehberde yazacağım.

İlk olarak tüm ayarları Ethernet kablosunu bilgisayarıma takarak yaptığımı belirtmeliyim. Dilerseniz rehbere başlayalım.

1) LAN4 Portu ve WAN bağlantı modu

Bu seçeneği değiştirmeden önce LAN4 portu (modemde bulunan tek 1 Gbps port) köprü moduna aldığımda seçebileceğim LAN portları arasında çıkmıyordu. Ethernet kablosu bağladığımda da cihaz üzerinde DSL ışığı yanıyordu. Yani bu seçeneği değiştirmeden LAN4 portunu kullanamayıp, diğer LAN portlarının 100 Mbps limitine takılacaktım. O yüzden kendisini aşağıdaki şekilde değiştiriyoruz. Cihaz bu aşamada ayarı kaydettikten sonra kapanıp açılabilir.

Eki Görüntüle 210685

Artık kendisini Köprü modunda görebiliyoruz, o halde aktif edelim.

Eki Görüntüle 210688

2) DHCP sekmesi ve IP ayarları

Bu kısmı ilk başta bahsettiğim rehber sayesinde yaptım.
DHCP sunucusunu kapalı seçsek bile Relay seçeneği kapanmıyor. O yüzden bu şekilde ayarlı.

Eki Görüntüle 210689

Sonrasında IP aralıklarını Ana Router ile aynı tuttum. İşin sonunda kendisinin arayüzüne 192.168.1.250 adresiyle erişebiliyordum.

Eki Görüntüle 210691

3) Wi-Fi ayarları

Wi-Fi ayarlarını ben kendi tecrübelerime göre değiştirdim. Kanal ayarını Oto'da bıraktığımda Evde kullandığım diğer cihazların Wi-Fi bağlantıları kesilip tekrar geliyordu. Böyle bir sorun yaşarsanız sabit kanal seçmenizi tavsiye ederim.

Eki Görüntüle 210692

Şifreleme ayarlarını da bu şekilde yapabilirsiniz.

Eki Görüntüle 210695

Ayar aşamasınıı bu şekilde tamamladık.

Deneyimlerim

Şimdi deneyim tarafına değinelim. Bu kurulumu yaparken şöyle bir sıkıntım oldu.

Ayarları bitirdikten sonra test etmeye başlayacaktım. Cihaza elektriği verdikten 1-2 dakika sonra sürekli kendini yeniden başlatıyordu. Kaynağını araştırmak için birçok kez ayarları sıfırlayıp yeniden kurdum. Meğerse kaynağı başka bir noktadan çıktı. Eğer Ana Router'dan gelen Ethernet kablosunu cihazı açmadan takarsam, cihaz sürekli kendini yeniden başlatıyordu. Bunu da cihazı açtıktan 3-4 dakika sonra kabloyu takarak aştım. Elektrikler kesilip gelirse bunu aklınızda bulundurun.

Bu sorunu da çözdükten sonra hız testlerine geçtim.

Diğer LAN portlarımız 100 Mbps olduğu için Ethernet hızlarımız limitli.

Eki Görüntüle 210700

Mercusys MU6H ile 5GHz ve 2.4GHz hız testi.

Eki Görüntüle 210705

Eki Görüntüle 210711

iPhone 15 ile 5 GHz ve 2.4 GHz testleri.

Eki Görüntüle 210713

Eki Görüntüle 210714

Güncelleme (20.12.2025)

Birkaç günlük deneyimimden sonra yeni problemler yaşamaya başladım. Ana Router'a bağlı bazı cihazlar sürekli Ağda oturum açın hatasına düşüyordu. Ek olarak Ethernet kablosu bağlıyken kendisini sürekli yeniden başlatmasından dolayı cihazın yazılımında bir sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. Yine de ayarlarda bir hata gözlemleyen olup paylaşırsa sevinirim.

Çözüm Önerileri​

1. ZTE ZXHN H168A'nın Access Point Modu ile Kullanımı:
- WAN Bağlantı Modu: "DSL" yerine "Köprü Modu" seçeneğini kullan.
- LAN4 Portunu Köprü Moduna Al: Ayarları, LAN4 portunun 1 Gbps hızda çalışmasını sağlamak için köprü moduna ayarladığını doğrula.

2. DHCP Ayarları:
- DHCP Sunucusu: "Kapalı" olarak ayarla, çünkü ana router'ın (TP-Link EX20v) DHCP sunucusu devrede. Bu, IP çakışmalarını önleyecektir.
- DHCP Relay: Açık olduğundan emin ol. Doğru IP adreslerini (örneğin 192.168.1.1) kullanarak ayarları kontrol et.

3. LAN Grubu Ayarları:
- LAN IP Adresi: 192.168.1.250 gibi, ana router ile çakışmayan bir IP adresi seç.
- Alt Ağ Maskesi ve DNS Ayarları: Doğru yapılandırıldığından emin ol.

4. WLAN Ayarları:
- 5 GHz Frekansı: 5 GHz kanallarında, 80 MHz bant genişliğini seçerek maksimum performans almayı hedefle.
- Kanal Seçimi: Mümkünse 36 veya 149 gibi az kullanılan kanalları seç. Çevredeki sinyal gürültüsünü azalt.

5. Firmware Güncellemesi:
- Cihazın en son yazılım güncellemelerini kontrol et. Eski yazılımlar, uyumsuzluk ve stabilite sorunlarına sebep olabilir.

6. Sorun Giderme:
- Bağlantı Stabilitesi: Cihazın sürekli olarak yeniden başlatılması, donanımsal veya yazılımsal bir problemi işaret edebilir. Farklı bir Ethernet kablosu denemek veya modemi fabrika ayarlarına döndürmek gerekebilir.
- Hız Testleri: Hız testlerini farklı noktalar ve zaman dilimlerinde yaparak değişkenleri gözlemle. Bu, ağda yoğunluk veya dengesizlik olup olmadığını belirtir.

7. QoS Ayarları:
- Ana router üzerindeki QoS ayarlarını gözden geçir. Özellikle upload hızını etkileyen ayarları optimize et.

8. Uyumluluk Kontrolü:
- Mercusys MU6H adaptörün 5 GHz bandı desteklediğinden emin ol. Aksi takdirde, WiFi performansı düşebilir.

Ekrekler​

• Hız test sonuçlarının tutarlılığını sağlamak için, testleri kablolu ve kablosuz bağlantılarla karşılaştır.
  • Diğer cihazların ağa bağlanmasını izlemeye al, bu hatalı bağlantılar veya IP çakışmalarını saptamak için yardımcı olabilir.